čaj z nejznámější vietnamské "čajové" provincie Thái Nguyên, 50 g, minimální trvanlivost do: 30.07.2021

Vietnamský zelený čaj - nevakuovaný - 2019

Cena 69,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Vietnamský zelený čaj

ve Vietnamu je severovietnamský zelený čaj velmi oblíben a pije se skoro denně, stejně jako káva ... dokonce i tehdy, kyž se pije pivo :-)

původ: Vietnam, provincie Thái Nguyên
hmotnost (netto): 50 g
balení: třívrstvý zipový - opakovatelně použitelný - sáček
datum výroby: 30.07.2019
minimální trvanlivost do: 30.07.2021
typ čaje: zelený čaj, rolovaný list, vyrobeno z indočínského čajovníku (vietnamské kultivary)

doporučená příprava:
a) tradiční vietnamská příprava
(vroucí voda + dlouhé luhování = velmi silný čaj, hořký a autenticky vietnamský :-)
alespoň 6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte právě vroucí vodu (100 °C, 300-500 ml) a slijte po 5-10 minutách luhování rovnou do šálků; zvolíte-li kratší dobu luhování, lze čaj trápit horkou vodou opakovaně; slabší povahy ocení naředění silného nálevu vroucí vodou dle chuti; tradičně připravený čaj se pije ukrutně silný (pro našince velmi hořký) a z velmi malých šálků (pro případnou vietnamskou návštěvu doporučuji pár lístků přemístit i do šálků, ve Vietnamu se zpravidla sítko nepoužívá),
b) alternativní čínská příprava 
(zchladlá voda + krátké opakované zalití = příjemně chutnající čaj, první nálevy nasládlé)
2-6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte zchladlou vodou (70-80 °C, 200-300 ml) a luhujte krátce, zalijte opakovaně teplejší až vroucí vodou a luhujte dle chuti,
c) letní příprava v teplých a horkých dnech
(luhování ve studené vodě = netradiční nápoj)
4-8 čajových lžiček čaje vložte do studené vody (1-1,5 l) a luhujte alespoň 4 hodiny (ideálně ve skleněné nádobě, můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj netradiční chuti,
d) letní příprava v tropických dnech
(zchlazení horkého nálevu a jeho okrášlení dle vlastní fantazie = překvapení pro každého)
čerstvě připravený silný horký čaj přelijte do sklenice s většími kostkami ledu a dochuťte limetkou, pomerančem, oslaďte sušenou třtinovou šťávou, ozdobte goji, praženými piniovými oříšky či plátky pražených mandlí, květem lučním..., přidejte celé nebo rozmačkané sezónní ovoce (jahody, borůvky, rybíz...), zeleninu (salátovou okurku, meloun...) a podávejte překvapeným hostům v hezkých sklenicích s brčkem :-).

tip na alternativní přípravu:
zkuste čaj připravit čínskou metodou Gong Fu Cha - použijte malou konvičku, větší množství čaje a kratší časy luhování (dle chuti), zhotovte několik nálevů



jak čaj vnímám:
špičkový čaj s listem rolovaným do slabých drátků, bez prachu a cizorodých příměsí, poskytuje žlutější, aromatický a velmi povzbuzující nálev, lehce připomínající některé čínské zelené čaje; čaj obvykle připravuji "po vietnamsky" - dávám 3 - 4 polévkové lžíce čaje na 0,6 l konvičku a luhuji horkou vodou jako jediný nálev kolem tří minut (někdy, podle nálady i minut 15 :-)), doporučuji vyzkoušet luhování ve studené vodě (cca 3 - 4 polévkové lžíce na 1,5 l vody, alternativně lze i čaj spařit a pak dolít studenou vodou, ... oba postupy přináší trochu jinak chutnající  nálev), samozřejmě lze postupovat "čínsky" (krátké opakované zalití zchladlou vodou)

k čaji doporučuji: skvělé vietnamské fazolové cukroví Rong Vang Minh Ngoc
postřehy jiných:
zatím nemám k dispozici

vietnamský název čaje: Trà Xanh Tân Cương (Đc Sn) Thái Nguyên
podobné čaje z provincie Thái Nguyên: Trà Xanh (Dặc Sản) Thái Nguyên případně Chè (Dặc Sản) Thái Nguyên) apod.
více o čaji: ... můj známý čajomil, čajový teoretik a praktik, Dr. Teaman,TeaDr., mi tomto čaji kdysi sdělil...
"Zelené vietnamské čaje piji velmi rád a často. Připomínají mi dobu, kdy se do Čech dovážel (zřejmě v rámci tradiční spolupráce mezi Vietnamem a ČSSR) velmi ucházející sypaný "Vietnamský čaj" bez bližšího určení. Myslím že to byl právě Chè xanh Thái Nguyên a nerad bych se mýlil. Robustní chuť čaje "čésaň" (jak mu s oblibou zkráceně říkám a umím to i s přesnou vietnamskou libozvučnou výslovností :-), možnost rozličné jeho přípravy a přijatelná cena, jej předurčují pro každodenní pití. Je nadmíru povzbudivý a pro někoho až příliš silný. Kdo při jeho přípravě lelkuje snadno jej přeluhuje (neplatí při přípravě pro naše vietnamské spoluobčany,  kdy je nutno zalévat vroucí vodou, luhovat co nejdéle a listy nechat v nálevu (!) - ideálně v termosce, aby se u nás cítili jako doma  :-)... 
Mezi jednotlivými čaji z oblasti provincie Thái Nguyên lze rozpoznat větší či menší rozdíly o kterých marně přemýšlím, čím je vysvětlit. Ačkoliv jsem tam často pobýval, nikdy se mi to nepodařilo zjistit...  Jedno je jisté, čaj příliš nestárne a skladováním mnoho netrpí, což může být jeho velkou výhodou. Lze se venkoncem domnívat, že pijeme-li jej pravidelně, stárneme též pomaleji :-). Což vlastně může být i obecný důsledek pití zelených čajů. Podívejte se na mě jak vypadám, co piju "čésaň" jsem pořád svěžější a mladší...". 
Teaman, TeaDr., 6. 5. 2007 

podobné čaje:
Vietnamese Lemongrass Green Tea 2018 - 50 g