mletý zelený čaj v bio kvalitě je velmi silnou zbraní proti řadě chorob a vynikajícím preventivním prostředkem pro udržení trvalého zdraví, jeho organický původ, 100% přírodní složení a čistota z něj činí opravdový zázrak, který má schopnost uzdravovat, osvěžovat a díky extrémně vysokému obsahu kofeinu rychle a dlouhodobě stimulovat, výborně se snoubí s různými ingrediencemi a používá v kuchyni, datum výroby: 14.04.2017, min. doba trvanlivosti: 14.04.2018, balení 2 x 25g v oddělených sáčcích (v jednom zipovém sáčku).

Thai Matcha Tea 2017 - 50 g

Ušetříte: 6% (10,- Kč)
Cena 179,- Kč 169,- Kč
Dostupnost: Skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu
(text v revizi)
 

balení: nevakuované balení 2 x 25g v oddělených sáčcích (v jednom zipovém sáčku) - 50 g
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
datum výroby (MFG): 14.04.2017
výrobcem uvedená trvanlivost (EXP): 14.04.2018
typ čaje: thajský zelený čaj mletý - BIO kvalita (Organic Thailand), "thajská matcha"
kultivar: japonské klony čajovníků

charakteristika: zelený, kalný nálev evokující hrachovou polévku, specifické vůně a chuti (bez ingrediencí), rozličných chutí (s ingrediencemi) a vždy velmi dlouhou plnou nasládlo-nahořklou dochutí s akcenty podle teploty vody

doporučená příprava (fittnes, pro zdraví a denní pití): do 200 ml nádoby vložte jednu až dvě rovné čajové lžičky čaje, přelijte zchladlou vodou (cca 65 - 85°C), dobře rozmíchejte (lze sladit, rozmíchat v mléce, čerstvé ovocné šťávě či džusu, čaj použijte do krémů, zmrzlin, jogurtu, pudingu, sahlabu, cereálií, na ozdobu, do kaší a sorbetů, do ovocných pyré, při pečení, na nealkoholické long drinky i nápoje s alkoholem...)
odměření: 1 rovná čajová lžička = cca 1,2 g čaje, čaj se výborně nabírá a odměřuje
extra tipy na přípravu: do čaje rozmíchaného v malém množství vody lze přidávat cokoliv dle chuti a fantazie, pak vlít do jiného nápoje - zkuste kvalitní med, přírodní (nerafinovaný, ideálně surový třtinový nebo palmový) cukr, mléko (i kondenzovanéa salko), smetanu (i slazenou "jesenku"), šlehačku i jiné ingredience (čerstvý zázvor, nasekané listy meduňky, máty apod.); čaj lze použít jako základ pro různé jiné drinky (například se speciálními koktejlovými sirupy bez chemie, s ledem), vyzkoušejte si japonskou přípravu čaje šleháním :-) - viz níže...

čaj a jídlo: mletý zelený čaj a nápoje z něho připravené se hodí k popíjení bez jídla i s jídlem, což lze doporučit s ohledem na vysoký obsah kofeinu, čaj se používá v kuchyni do sladkostí (zmrzlina, koktejly), do pečiva a zákusků (sladké i slané), jako ingredience do polev, zálivek, ke zdobení, při výrobě speciální čokolády, bonbonů apod., čaj značně podporuje trávení a zrychluje metabolismus!

ingredience: do čaje lze přidat kvalitní med, sušenou třtinovou šťávu, přírodní (nerafinovaný, ideálně třtinový nebo drcený palmový) cukr, mléko (odstředěné, plnotučné, salko...), smetanu (jesenka), šlehačku i jiné ingredience (čerstvý zázvor, nasekané listy čerstvé meduňky, máty apod.), čaj lze použít jako základ pro různé jiné drinky (i s alkoholem a speciálními koktejlovými sirupy)
iced tea: velmi vhodný
další názvy: mačča, matča, thajská mačča, práškový zelený čaj, mletý čaj aj.
aspekt: extrémně silně jinový, bojuje proti překyselení organismu 
upozornění: Mletý čaj je velmi jemný prášek, je nebezpečné se ho nadechnout, může vám znečistit - zeleně zabarvit - světlé oblečení, ubrus apod., není vhodné aby s ním manipulovaly děti. Prášek opravdu práší! Celofánový sáček ustřihněte "přes roh" a požadované množství mletého čaje odsypte. Sáček zavřete (zarolujte přiloženou sponou) a vložte do vrchního sáčku, jež jej chrání před světlem. Čaj udržujte v suchu, chladu a po otevření spotřebujte co nejdříve!

více o čaji matcha a mletých zelených čajích:
zdravotní přínosy jak originálního japonského mletého zeleného čaje (matcha), tak mletého thajského zeleného čaje (Wirun Green Tea - "thajská matcha", bio 2015) jsou neoddiskutovatelné, oba typy čajů působí na zdraví člověka velmi dobře, ... je akorát na volbě každého co si pořídí, kolik peněz do svého zdraví vloží... například thajský mletý zelený čaj  je - s ohledem na kvalitu bio a cenu za gram - dobrou alternativou i koupí pro každého, kdo si dražší originál nemůže (či nechce) dovolit...
Na účinky zeleného mletého čaje se podívejte do Popisu účinků bylin a čajů...

skvělá příprava matchy/mletého zeleného čaje Jiřím Boháčem, TeatenderemŠlehám, šleháš, šleháme ...
první soutěž barmanů v Čechách, kdy byla jako ingredience použitá matcha (já jsem osobně použil thajskou variantu čaje :-)): Czech teatenders Matcha Cup 2014, (videopozvánka) 

trvanlivost mletého zeleného čaje je výrobcem vyznačena na každém balení a je jeden rok od datumu výroby (mletí a zabalení), reálná trvanlivost je však mnohem vyšší, zvláště pokud je čaj skladován na chladném místě, v suchu a po otevření je pečlivě uzavírán)

proč rozlišovat mezi označením matcha či zelený mletý čaj najdete v článku v blogu věnovaném degustacím čajů:
Mletý zelený čaj nebo Matcha? Myslím, že obojí... 

Podrobně si o účincích zeleného čaje můžete přečíst na adrese:
http://www.samoleceni.cz/vliv-zeleneho-caje-na-zdravi-vysledky-odbornych-studii

nezávislé hodnocení čaje (na webu, starší design balení): Tea Earth 
nezávislé hodnocení čaje (na slovenském webu, nový design balení): Môj čaj 
nezávislé hodnocení čaje (na webu, starší design balení): Čajovnička 

Japonská příprava šlehaného čaje: 
Mačča [matcha, mača]) je označení pro japonský mletý zelený čaj k přípravě řídkého (koiča) či hustého (usuča) čaje v rámci japonského čajového obřadu čanoju. Pro řídký čaj použijeme cca 2 g prášku na 150 ml vody. Pro hustý čaj použijeme až 6 g čaje. Voda by měla mít 65 až 85°C (chladnější voda poskytuje hladkou sametovou chuť, teplejší voda zvýrazní ostřejší, trpčí až trávové akcenty. Pro přípravu potřebujeme hlubší nádobu o objemu cca 250 ml (čawan), do které čaj nabíráme pomocí bambusové lžičky (čašaku). Přidáme vodu a čaj šleháme bambusovou metličkou (časen), tj. dobře jej ve vodě emulgujeme = vytvoříme pěknou hustou pěnu, pokud možno s co nejmenšími bublinkami.