thajský mletý zelený čaj silné chuti s vysokým obsahem kofeinu, vlákniny, minerálů, polyfenolů, minimální trvanlivost do: 16.05.2020

Thai Matcha Tea 2019

Ušetříte: 23% (30,- Kč)
Cena 129,- Kč 99,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu


Thai Matcha Tea (Wirun Green Tea)

dobrá alternativa běžné japonské mačči, vhodná nejen ke šlehání ale především do koktejlů, smoothie a k rozmanitému použití v kuchyni

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g (-5 %)
balení: nevakuované (2 x 25g v oddělených sáčcích, v jednom zipovém sáčku) 
datum výroby: 16.05.2019
minimální trvanlivost do: 16.05.2020
kvalita: Organic Thailand (thajské bio), USDA ORGANIC (bio USA)

doporučená příprava:
(fittnes, pro zdraví a denní pití) do 200 ml nádoby vložte jednu až dvě rovné čajové lžičky čaje, přelijte zchladlou vodou (cca 65 - 85°C), dobře rozmíchejte (lze sladit, rozmíchat v mléce, čerstvé ovocné šťávě či džusu, čaj použijte do krémů, zmrzlin, jogurtu, pudingu, sahlabu, cereálií, na ozdobu, do kaší a sorbetů, do ovocných pyré, při pečení, na nealkoholické long drinky i nápoje s alkoholem...)
odměření: 1 rovná čajová lžička = cca 1,2 g čaje, čaj se výborně nabírá a odměřuje



klasická příprava:
u klasické přípravy mletého zeleného čaje Matcha se používá různé množství čaje a často odlišná teplota vody (při použití chladnější vody získáme hladkou "sametovou" chuť, při použití vyšších teplot se v nálevu zvýrazní ostřejší a trpké akcenty, projevy se mohou lišit u konkrétních kvalit čaje - například bude rozdíl mezi čajem určeným pro vaření, běžnou levnější matchou a ceremoniální ručně mletou matchou); čaj se nepřipravuje do konvičky ale ve speciální čajové misce (Chawan [čawan]), obvykle se odměřuje svébytnou bambusovou lžičkou (Chashaku [čašaku]) a míchá (šlehá) speciální bambusovou metličkou (Chasen [časen]); pro přípravu "řídkého čaje" (Usucha [usuča]) se používá 1-2 g na 75 ml vody teplé 65-85 °C; pro přípravu "hustého čaje" (Koicha [koiča]) se používá 1,6-4 g čaje na 40 ml vody teplé 65-85 °C; řídký čaj pije každý host ze své misky, hustý čaj pijí hosté z jediné (stejné) misky, kterou každý - v místě napití a před jejím předáním dále - otře vlhkým (lněným) hadříkem (Chakin [čakin]), otírání lze nahradit otočením misky (o cca 30 °C), při jejím předávání sousedovi vlevo), moderně lze čaj připravit například pomocí klasického třídílného šejkru, (pozor na míchání teplého nálevu = dobře šejkr držet uzavřený a opatrně otevírat!); v Japonsku existuje velmi mnoho škol, kde se příprava čaje - v rámci čajového obřadu - vyučuje a přístupy se v detailech velmi liší



něco málo o japonském čajovém obřadu "čadó":
japonský čajový obřad 01
japonský čajový obřad 02


můj oblíbený recept:

Mačča sušenky

ingredience - máslo pokojové teploty 90 g, hladká mouka 200 g, cukr 100 g, vejce 1 ks, mačča 10 g (+- vanilkový cukr)
postup - troubu předehřejeme na 170 °C; máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce prošlehané vidličkou, prosijeme mouku a mačču - vše zpracujeme na těsto, které zabalíme do fólie (sáčku) a dáme na hodinu odpočinout do lednice; těsto vyválíme na tloušťku 3-5 mm a vykrajujeme vykrajovátky; pečeme 15-20 minut a dáváme pozor aby nám sušenky nezhnědly...r aby nám sušenky nezhnědly...



další recepty
Superpotravina THAI MATCHA - 02 - recepty
Superpotravina THAI MATCHA - 03 - recepty