mletý zelený čaj silné chuti z Thajska, 25 g, minimální trvanlivost do: -

Thajský mletý zelený čaj "thajská mačča" - bio - 2020

Značka: NepustilTea-standard
 
Dotaz k produktu

Thajský mletý zelený čaj "thajská mačča"

dobrá alternativa běžné japonské mačči, vhodná nejen k tréninku šlehání ale především do koktejlů, smoothie a k rozmanitému použití v kuchyni, čaj v jakékoliv přípravě obsahuje značně kofeinu, vlákniny, minerálů, polyfenolů, L-theaninu aj. prospěšných látek

jak čaj vnímám a používám:
"Na rozdíl od běžných listů zeleného čaje, které po vyluhování vyhazuji, využiji mletý zelený čaj celý. Vypitím "celého listu" konzumuji - v něm obsažené - bioaktivní látky (antioxidanty, vitamíny, minerály, vláknina...) až v 15 krát vyšších koncentracích, než z nálevu. Mletý zelený čaj obsahuje velké množství L-theaninů, jedinečných přírodních aminokyselin (vyskytujících se téměř výlučně v zeleném čaji), a také teofylinu, jež má podobné účinky jako kofein. Přirozený obsah těchto unikátních látek v mletém zeleném čaji mi umí kdykoliv zajistit jemnou dlouhotrvající energetickou „vzpruhu“ (3 až 6 hodin). Pomáhají mi udržovat jasnější mysl, bystří ji a ... navíc dodávají mi značnou energii."



charakteristika suchého čaje: zelený jemný prášek typické vůně "džungle a moře"
nálev: zelený kalný



doporučená příprava:
(fittnes, pro zdraví a denní pití) do 200 ml nádoby vložte jednu až dvě rovné čajové lžičky čaje, přelijte zchladlou vodou (cca 65 - 85°C), dobře rozmíchejte (lze sladit, rozmíchat v mléce, čerstvé ovocné šťávě či džusu, čaj použijte do krémů, zmrzlin, jogurtu, pudingu, sahlabu, cereálií, na ozdobu, do kaší a sorbetů, do ovocných pyré, při pečení, na nealkoholické long drinky i nápoje s alkoholem...)
odměření: 1 rovná čajová lžička = cca 1,2 g čaje, čaj se výborně nabírá a odměřuje
klasická příprava:
u klasické přípravy mletého zeleného čaje Matcha se používá různé množství čaje a často odlišná teplota vody (při použití chladnější vody získáme hladkou "sametovou" chuť, při použití vyšších teplot se v nálevu zvýrazní ostřejší a trpké akcenty, projevy se mohou lišit u konkrétních kvalit čaje - například bude rozdíl mezi čajem určeným pro vaření, běžnou levnější matchou a ceremoniální ručně mletou matchou); čaj se nepřipravuje do konvičky ale ve speciální čajové misce (Chawan [čawan]), obvykle se odměřuje svébytnou bambusovou lžičkou (Chashaku [čašaku]) a míchá (šlehá) speciální bambusovou metličkou (Chasen [časen]); pro přípravu "řídkého čaje" (Usucha [usuča]) se používá 1-2 g na 75 ml vody teplé 65-85 °C; pro přípravu "hustého čaje" (Koicha [koiča]) se používá 1,6-4 g čaje na 40 ml vody teplé 65-85 °C; řídký čaj pije každý host ze své misky, hustý čaj pijí hosté z jediné (stejné) misky, kterou každý - v místě napití a před jejím předáním dále - otře vlhkým (lněným) hadříkem (Chakin [čakin]), otírání lze nahradit otočením misky (o cca 30 °C), při jejím předávání sousedovi vlevo), moderně lze čaj připravit například pomocí klasického třídílného šejkru, (pozor na míchání teplého nálevu = dobře šejkr držet uzavřený a opatrně otevírat!); v Japonsku existuje velmi mnoho škol, kde se příprava čaje - v rámci čajového obřadu - vyučuje a přístupy se v detailech velmi liší



můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"K vlastní přípravě mletého čaje potřebuješ jen pár drobností - širokou hlubší misku (čawan), malou zahnutou bambusovou lopatku na nabírání čaje (čašaku, někdy nazývanou lžičkou), bambusovou metličku na šlehání nálevu (časen) a horkou vodu. Do předem vyhřáté misky nasypeš 3 až 8 lopatek čaje (2-6 g, méně na řídký čaj "koiča" a více na hustý čaj "usuča"). Zaliješ horkou vodou a dobře našleháš metličkou. Po zalití čaj utvoří hrudky, které rozmícháš krouživými pohyby. Posléze čaj napěníš pohyby kmitavými. Cílem snažení je vznik dokonalé emulze s povrchem zakrytým hustou pěnou s co nejmenšími bublinkami. Chce  to trochu cviku a zkušenosti, nic víc. Pro přípravu je důležitá teplota vody, jež má být mezi 65-85 °C. Chladnější voda poskytuje hladší sametovou chuť, vyšší teplota pak zdůrazní ostřejší a trpčí akcenty."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"Mačču zamíchej do čehokoliv, džusem počínaje a jiným čajem konče, patřičně oalkoholuj (pokud jsi ve vybrané společnosti 18+), dochuť a zaleduj. Podle ingrediencí přidej barovou lžičku, slámku. Nezapomeň každou sklenici pěkně ozdobit! Na tom si dej záležet :-)."

více informací o čaji

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 25 g v zipovém zavařeném sáčku (a pak v zipovém sáčku třívrtsvém)
datum výroby: 2020
minimální trvanlivost do: 2022
typ čaje: thajský zelený čaj mletý
složení: 100% čistý pravý čaj
další označení čaje: Wirun Green Tea, Thai Matcha Tea, Thai Matcha Green Tea, Thai Matcha
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem - nevakuováno, uvnitř baleno v oddělených sáčcích 2x25 g
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: cca (text v přípravě)  l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, vynikající čaj k povzbuzení při duševní činnosti
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

ingredience: (text v přípravě)
čaj a jídlo (tea pairing): (text v přípravě)
aspekt: jin (extrémně silně ochlazující)
šarže: (text v přípravě)
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr mladých listů a strojní zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: japonské klony (především Yabukita) pěstované v Thajsku 
trvanlivost: kratší
ledový čaj: (text v přípravě)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

něco málo o japonském čajovém obřadu "čadó":
japonský čajový obřad 01
japonský čajový obřad 02

můj oblíbený recept:

Mačča sušenky

ingredience - máslo pokojové teploty 90 g, hladká mouka 200 g, cukr 100 g, vejce 1 ks, mačča 10 g (+- vanilkový cukr)
postup - troubu předehřejeme na 170 °C; máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce prošlehané vidličkou, prosijeme mouku a mačču - vše zpracujeme na těsto, které zabalíme do fólie (sáčku) a dáme na hodinu odpočinout do lednice; těsto vyválíme na tloušťku 3-5 mm a vykrajujeme vykrajovátky; pečeme 15-20 minut a dáváme pozor aby nám sušenky nezhnědly...



další recepty:
Superpotravina THAI MATCHA - 02 - recepty
Superpotravina THAI MATCHA - 03 - recepty

podobný čaj:

N/A