mletý zelený čaj silné chuti z Thajska, 25 g, minimální trvanlivost do: -

Thajský mletý zelený čaj "thajská mačča" - bio - 2020

Značka: NepustilTea-standard
 
Dotaz k produktu

Thajský mletý zelený čaj "thajská mačča"

dobrá alternativa běžné japonské mačči, vhodná nejen k tréninku šlehání ale především do koktejlů, smoothie a k rozmanitému použití v kuchyni, čaj v jakékoliv přípravě obsahuje značně kofeinu, vlákniny, minerálů, polyfenolů, L-theaninu aj. prospěšných látek

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 25 g v zipovém zavařeném sáčku (a pak v zipovém sáčku třívrtsvém)
datum výroby: 16.05.2019
minimální trvanlivost do: -
typ čaje: thajský zelený čaj mletý
další označení čaje: Wirun Green Tea, Thai Matcha Tea, Thai Matcha Green Tea, Thai Matcha
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem - nevakuováno, uvnitř baleno v oddělených sáčcích 2x25 g 
bio certifikace: (mimoevropská) TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě)

charakteristika suchého čaje: zelený jemný prášek typické vůně "džungle a moře"



nálev: zelený kalný



doporučená příprava:
(fittnes, pro zdraví a denní pití) do 200 ml nádoby vložte jednu až dvě rovné čajové lžičky čaje, přelijte zchladlou vodou (cca 65 - 85°C), dobře rozmíchejte (lze sladit, rozmíchat v mléce, čerstvé ovocné šťávě či džusu, čaj použijte do krémů, zmrzlin, jogurtu, pudingu, sahlabu, cereálií, na ozdobu, do kaší a sorbetů, do ovocných pyré, při pečení, na nealkoholické long drinky i nápoje s alkoholem...)
odměření: 1 rovná čajová lžička = cca 1,2 g čaje, čaj se výborně nabírá a odměřuje
klasická příprava:
u klasické přípravy mletého zeleného čaje Matcha se používá různé množství čaje a často odlišná teplota vody (při použití chladnější vody získáme hladkou "sametovou" chuť, při použití vyšších teplot se v nálevu zvýrazní ostřejší a trpké akcenty, projevy se mohou lišit u konkrétních kvalit čaje - například bude rozdíl mezi čajem určeným pro vaření, běžnou levnější matchou a ceremoniální ručně mletou matchou); čaj se nepřipravuje do konvičky ale ve speciální čajové misce (Chawan [čawan]), obvykle se odměřuje svébytnou bambusovou lžičkou (Chashaku [čašaku]) a míchá (šlehá) speciální bambusovou metličkou (Chasen [časen]); pro přípravu "řídkého čaje" (Usucha [usuča]) se používá 1-2 g na 75 ml vody teplé 65-85 °C; pro přípravu "hustého čaje" (Koicha [koiča]) se používá 1,6-4 g čaje na 40 ml vody teplé 65-85 °C; řídký čaj pije každý host ze své misky, hustý čaj pijí hosté z jediné (stejné) misky, kterou každý - v místě napití a před jejím předáním dále - otře vlhkým (lněným) hadříkem (Chakin [čakin]), otírání lze nahradit otočením misky (o cca 30 °C), při jejím předávání sousedovi vlevo), moderně lze čaj připravit například pomocí klasického třídílného šejkru, (pozor na míchání teplého nálevu = dobře šejkr držet uzavřený a opatrně otevírat!); v Japonsku existuje velmi mnoho škol, kde se příprava čaje - v rámci čajového obřadu - vyučuje a přístupy se v detailech velmi liší



vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, jinak není času kdy by se pít neměl
ingredience: (text v přípravě)
tea pairing: (text v přípravě)
aspekt: jin (extrémně silně ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr a mechanizované zpracování
kultivar čajovníku: japonské klony (především Yabukita) pěstované v Thajsku 



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"(text v přípravě)"

něco málo o japonském čajovém obřadu "čadó":
japonský čajový obřad 01
japonský čajový obřad 02

můj oblíbený recept:

Mačča sušenky

ingredience - máslo pokojové teploty 90 g, hladká mouka 200 g, cukr 100 g, vejce 1 ks, mačča 10 g (+- vanilkový cukr)
postup - troubu předehřejeme na 170 °C; máslo utřeme s cukrem, přidáme vejce prošlehané vidličkou, prosijeme mouku a mačču - vše zpracujeme na těsto, které zabalíme do fólie (sáčku) a dáme na hodinu odpočinout do lednice; těsto vyválíme na tloušťku 3-5 mm a vykrajujeme vykrajovátky; pečeme 15-20 minut a dáváme pozor aby nám sušenky nezhnědly...



další recepty:
Superpotravina THAI MATCHA - 02 - recepty
Superpotravina THAI MATCHA - 03 - recepty

podobný čaj:

N/A