drobné žluté květy vonokvětky (Osmanthus) v bio kvalitě dávají červenému čaji s lehkými karamelovými projevy další rozměr - úžasné broskvové aroma, Thajsko, 50 g, min. doba trvanlivosti do: 26.09.2021

Thai Osmanthus Black Tea 2018 - 50 g

Ušetříte: 17% (20,- Kč)
Cena 119,- Kč 99,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Thai Osmanthus Black Tea

čaj pro celodenní pití, k snídani i na odpoledne; intenzivní přírodní vůně nálevu po zralých meruňkách či broskvích zpříjemňuje jakýkoliv okamžik dne a činí jej nezapomenutelným, čaj je obzvláště vhodný pro návštěvy, pokud nálev osladíme, oblaží nás další chuťový rozměr...

čaj umí: tmavě žlutý až žlutočervený (při delším luhování červenohnědý), čirý nálev, intenzivně ovocně vonící a chutnající, s velmi dlouhou dochutí...
čaj vás může zaujmout: příjemnou vůní, výkonností a tím, že se nedá přeluhovat...
čaj je vhodné pít: kdykoliv pro osvěžení, povzbuzení, zahřátí a potěšení v době sychravých, deštivých, mrazivých a často nevlídných zimních dnů; v létě a teplých dnech pak zchlazený ve formě iced tea

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
datum výroby: 26.09.2018
minimální doba trvanlivosti do: 26.09.2021
typ čaje: thajský černý (červený*) čaj, velmi drobný list, sběr T+3, rolování při sušení, tříděno, blendováno s květy osmanthu - vonokvětky (lat. Osmanthus fragrance, "olivovník libovonný", dle české vyhl. 337/97 Sb. - černý čaj ovoněný / ochucený
poznámka: * čínské členění
šarže: 18F2609/2
kultivar: ásámský čajovník
kvalita: NepustilTea-standard
certifikace: Organic Thailand (thajské bio), USDA ORGANIC (bio USA),(čaj i bylina
 
doporučená příprava:
1 vrchovatá čajová lžička na jeden čaj/hrnek, vroucí voda, luhovat 5 minut, čaj je velmi aromatický a je třeba volit inertní nádobí - sklo či porcelán. vodou, oslaďte kvalitním sladidlem podle chuti.
alternativní příprava:
z čaje lze zhotovit silný výluh (použijeme cca dvojnásobné až trojnásobné  množství čaje), oslazením nálevu (například sušenou třtinovou šťávou) získáte lahodný čaj neotřelé "karamelové" chuti, sladit
 

více informací o čaji

něco z mé "čajové kuchyně" aneb jak čaj vnímám a používám:
blend černého čaje* a květů vonokvětky (Osmanthus) v bio kvalitě dávají čaji - s lehkými karamelovými projevy - další rozměr :-) úžasné ovocné aroma, ... čaj můžete i přiměřeně osladit a dodat tělu kus přírodní energie (jako sladidlo doporučuji přírodní sušenou / zthuhlou třtinovou šťávu v bio kvalitě)
čaj a jídlo:
čaj je velmi vhodný k lehkým (ovocným) dezertům a sladkostem, doporučujeme jej pít i jen tak - bez jídla a vyzkoušet hodně silný čaj v malém množství jako aperetiv (vychlazený, ozdobený plátkem citrusu) nebo digestiv (tj. po jídle, horký) s kouskem skořice, vanilky nebo čerstvého zázvoru
ingredience:
do čaje lze přidávat různé ingredience, osladit jej kvalitním přírodním třtinovým cukrem nebo medem, vyzkoušet celou skořici, čerstvý zázvor, kuličku pepře i kousek feferonky, čaj samotný to však nevyžaduje - broskvovo / meruňkové ovonění a ovocná chuť jsou dostatečně silné
iced tea: velmi vhodný
další názvy: thajský "osmanthus"
aspekt: silně jangový
výkonnost čaje: 50 g = cca 29 - 32 hrnků čaje (až 6,3 l nálevu při přípravě na jeden nálev)
odměření: čaj se odměřuje velmi dobře - 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,5 - 1,7 g čaje
další tipy:
čaj lze dobře připravovat čínskou metotodou krátkých nálevů v malé konvičce (Kung Fu Cha), použijeme až pětinásobné množství čaje a nálev sléváme po několika sekundách

co je černý čaj: je plně oxidovaným čajem vyrobeným z listů ássámského čajovníku, netříděný čaj je charakteristický různě velkým, převážně celým, podlouhlým a lehce zpřehýbaným hnědým listem se zvláštní balzamickou jemnou chutí (čokoládovo - karamelové tóny ) a vůní.
poznámka k dělení "černých" čajů:
1. dle čínského rozdělení čajů rozlišujeme čaj červený a čaj černý = mezi červené čaje patří ty kterým v Evropě běžně říkáme "čaje černé"
2. české předpisy znají pouze termín čaj černý :-)

neopomnutelná zajímavost (přímé sdělení Dr. Teamana):
"Čaj je vyroben z variety ásámského čajovníku tradičním způsobem výroby červených čínských čajů, drobnozrnná úprava umožňuje rychlejší luhování, kdy se excelentní čajové aroma přesně prolne s vůní květů vonokvětky, jedná se o příklad tradičního ovonění / ochucení čaje (nikoliv o chemickou blamáž směsí čajů a bylin, zhusta dostupných na českém trhu). Vonokvětka je dokonce nazývána "sladkou" či "čajovou olivou" a je to zřejmě důsledek sladké opojné vůně květů (meruňka/broskev). V Asii se používá v kuchyni (sladkosti), při výrobě džemů, likérů. Potkáme-li se někde s "Gui Hua" ... je přítomen osmanthus :-)".

osmanthus - olivovník libovonný

Vonokvětka ("osmanthus", olivovník libovonný, lat. Osmanthus fragrans "Rubra") má úžasné účinky na lidské zdraví. Drobné kvítky osmanthu jsou žluté až oranžové a jejich silná vůně zaskočí každého, vyrábí se z nich džemy, likéry, vína, dezerty, šťávy i bonbóny. Díky opravdu pronikavé vůni se květ využívá v parfumerii.

čaj najdete:
v degustační sadě č. 2

možné působení polozeleného čaje na zdraví:
Zdravotní účinky čaje, nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje jinde - pod odkazem Popis účinků bylin a čajů.

samostatný web čaje - v přípravě
podobný čaj: Thai Lemongrass Black Tea



nezávislá recenze (Čestmír Suchý): 2014 Osmanthus Red Tea Bio (Organic Thailand)