drobné žluté květy vonokvětky (Osmanthus) v bio kvalitě dávají červenému čaji s lehkými karamelovými projevy další rozměr - úžasné broskvové aroma, Thajsko, min. doba trvanlivosti do: 04.04.2022

Thajský černý čaj s vonokvětkou 2019

Ušetříte: 29% (40,- Kč)
Cena 139,- Kč 99,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Thajský černý čaj s vonokvětkou

čaj pro celodenní pití, k snídani i na odpoledne; intenzivní přírodní vůně nálevu po zralých meruňkách či broskvích zpříjemňuje jakýkoliv okamžik dne a činí jej nezapomenutelným, čaj je obzvláště vhodný pro návštěvy, pokud nálev osladíme, oblaží nás další chuťový rozměr...

(Thai OSmanthus Black Tea)

čaj umí: tmavě žlutý až žlutočervený (při delším luhování červenohnědý), čirý nálev, intenzivně ovocně vonící a chutnající, s lehce nasládlou dochutí...
čaj vás může zaujmout: příjemnou vůní, výkonností a tím, že jej nepřeluhujete...
čaj je vhodné pít: kdykoliv pro osvěžení, povzbuzení, zahřátí a potěšení v době sychravých, deštivých, mrazivých a často nevlídných zimních dnů; v létě a teplých dnech pak zchlazený ve formě iced tea, v koktejlech apod.

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
datum výroby: 04.04.2019
minimální doba trvanlivosti do: 04.04.2022
typ čaje: thajský černý (červený*) čaj, velmi drobný list, sběr T+3, rolování při sušení, tříděno, blendováno s květy osmanthu - vonokvětky (lat. Osmanthus fragrance, "olivovník libovonný", dle české vyhl. 337/97 Sb. - černý čaj ovoněný / ochucený
poznámka: * čínské členění
šarže: 19D0402/2
kultivar: ásámský čajovník
kvalita: NepustilTea-standard
bio (mimoevropská) certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
 
doporučená příprava:
inertní nádobí (sklo, porcelán), 1 vrchovatá čajová lžička na 100 ml vody, luhovat 5 minut (jeden nálev) případně 3 minuty a pak znovu 5 minut (dva nálevy), vždy použít právě vroucí vodu, v případě použití větší konvice (0,6 l a více) přidat jednu lžičku čaje navíc "na konvici"
do hrnku (200 ml):
2 vrchovaté čajové lžičky, vroucí voda a luhovat 5 minut (jeden nálev), slít přes jemné sítko do druhého hrnku
alternativní příprava:
z čaje lze zhotovit silný výluh v malé konvičce s použitím většího množství čaje, koncentrát pak řeďte horkou vodou nebo nalijte do sklenice s ledem

více informací o čaji

něco z mé "čajové kuchyně" aneb jak čaj vnímám a používám:
blend černého čaje* a květů vonokvětky (Osmanthus) v bio kvalitě dávají čaji - s lehkými karamelovými projevy - další rozměr :-) úžasné ovocné aroma, ... čaj můžete i přiměřeně osladit a dodat tělu kus přírodní energie (jako sladidlo doporučuji přírodní sušenou / zthuhlou třtinovou šťávu v bio kvalitě)
čaj a jídlo:
čaj je velmi vhodný k ovocným dezertům a sladkostem, doporučuji jej pít i jen tak - bez jídla
ingredience:
do čaje lze přidávat různé ingredience, sladit jej medem, vyzkoušet celou skořici, čerstvý zázvor, kuličku pepře i kousek feferonky, čaj samotný to však nevyžaduje - broskvovo / meruňkové ovonění a ovocná chuť jsou dostatečně silné; hodně silný čaj v malém množství = dobrý aperetiv (přelitý přes led a ozdobený plátkem citrusu) nebo digestiv (tj. po jídle, horký s kapkou rumu)
iced tea: velmi vhodný
další názvy: thajský "osmanthus"
aspekt: silně jangový
výkonnost čaje: 50 g = cca 29 - 32 hrnků čaje (až 6,3 l nálevu při přípravě na jeden nálev)
odměření: čaj se odměřuje velmi dobře - 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,5 - 1,7 g čaje
další tipy:
čaj lze dobře připravovat čínskou metotodou krátkých nálevů v malé konvičce (Kung Fu Cha), použijeme až pětinásobné množství čaje a nálev sléváme po několika sekundách - dle chuti

poznámka k "černým" čajům:
1. dle čínského rozdělení čajů rozlišujeme čaj červený a čaj černý = mezi červené čaje patří ty, kterým v Evropě běžně říkáme "čaje černé"; černým čajem se v Číně rozumí čaj "Dark tea" (tmavý čaj, Hei Cha) zahrnující širokou skupinu čajů typu Pu-Erh, Liu Bao a Liu An
2. české předpisy znají pouze termín čaj černý :-)
3. červeným čajem se rozumí plně oxidovaný pravý čaj vyrobený z listů čajovníku

neopomenutelná zajímavost (přímé sdělení Dr. Teamana):
"Čaj je vyroben z variety ásámského čajovníku tradičním způsobem výroby červených čínských čajů, drobnozrnná úprava umožňuje rychlejší luhování, kdy se excelentní čajové aroma přesně prolne s vůní květů vonokvětky, jedná se o příklad tradičního ovonění / ochucení čaje (nikoliv o chemickou blamáž směsí čajů a bylin, zhusta dostupných na českém trhu). Vonokvětka je dokonce nazývána "sladkou" či "čajovou olivou" a je to zřejmě důsledek sladké opojné vůně květů (meruňka / broskev). V Asii se používá v kuchyni (sladkosti), při výrobě džemů, likérů. Potkáme-li se někde u čaje s čínským termínem (pinyin: "Gui Hua" [kuej - chua]), pak je v čaji přítomen osmanthus :-)".

osmanthus - olivovník libovonný

Vonokvětka ("osmanthus", olivovník libovonný, lat. Osmanthus fragrans "Rubra") má úžasné účinky na lidské zdraví. Drobné kvítky osmanthu jsou žluté až oranžové a jejich silná vůně zaskočí každého, vyrábí se z nich džemy, likéry, vína, dezerty, šťávy i bonbóny. Díky opravdu pronikavé vůni se květ využívá v parfumerii.

čaj najdete:
v degustační sadě č. 2

možné působení polozeleného čaje na zdraví:
Zdravotní účinky čaje, nelze na tomto místě uvést. Výslovně to zakazuje Nařízení Evropského Parlamentu a Rady č. 1924/2006 ze dne 20. prosince 2006 s účinností od 14. 12 2012. Prodejce nesmí u doplňků stravy a potravin (kam léčivé rostliny a čaje patří) uvést jakákoliv tzv. "zdravotní tvrzení" kromě těch, která schválí přímo Evropská Komise nebo Evropský úřad pro bezpečnost potravin. Proto najdete kompletní informace o působení čaje jinde - pod odkazem O čajích a bylinách NepustilTea.



samostatný web čaje - v přípravě
podobný čaj: Thai Lemongrass Black Tea
nezávislá recenze (Čestmír Suchý): 2014 Osmanthus Red Tea Bio (Organic Thailand)
článek o čaji:
 Černé čaje s voňavými bylinami - 02 - osmanthus