neobvyklý, unikátní a zdraví velmi prospěšný polozelený čaj (oolong) s vysokým obsahem kyseliny aminomáselné (GABA) zvaný "Thajský gaba" a moderně patřící mezi tzv. "vědecké čaje", ORGANIC THAILAND TEA - OTOP PRODUCT CHAMPION, Thajsko, 50 g, minimální trvanlivost do: -

Thai Gabaron Tea 2018 - 50 g

 
Dotaz k produktu

POZOR - čaj bude k dispozici v průběhu jara 2018!

(text v revizi)
 

balení:  třívrstvý zipový nebo metalizovaný sáček - 50 g

čaj vás může zaujmout: ojedinělými účinky, výkonností, nenáročností přípravy...
čaj je vhodné pít: kdykoliv pro osvěžení a k - viz Popis účinků bylin a čajů...

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
datum výroby (MFG): 2018
minimální trvanlivost (EXP) do: -
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) - tzv. "vědecký čaj" *
kultivar: indočínský klon No.17
kvalita: ORGANIC THAILAND (thajské bio)

charakteristika: čaj se žlutooranžovým až žlutohnědým (někdy i hnědým, podle doby luhování) jiskrným a čirým nálevem, příjemné medovo-chmelové vůně, se zcela svébytnou a okouzlující chutí připomínající některé černé čaje či špičkové tmavších vícenálevové oolongy (...chutě medu, chmele, citrusů, ... vůně vzácných dřev aj.) 
příprava: do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít právě vroucí vodou (cca 90°C), luhovat 30 až 50 sekund a slít, znovu zalít vroucí vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme - podle doby prodlevy čaje v konvičce bez vody, tj. pokud je prodleva delší, opakovaný nálev děláme krátký), zhotovit lze 4 až 8 (i více) nálevů (níže na obrázku je vzhled nálevu šestého)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,3g čaje, čaj se výborně nabírá a odměřuje
extra tipy na přípravu: čaj lze připravit jako jednonálevový (což je škoda) nebo použít šálků a čichátek (metoda „Gong Fu" - ideální) kdy z čaje dostaneme řadu různých nasládlých chutí a škálu příjemných plných a oblých vůní, čaj je vhodný i pro opakované a důkladné luhování v guywanu (čínský šálek s pokličkou "čcha wan"); při jednonálevové přípravě volíme menší množství čaje (cca 5g) a luhujeme pouze jednou, delší dobu (cca 4-5 i více minut)čaj je možno luhovat za studena, 4 čajové lžičky čaje vložíme do PET lahve a necháme macerovat v 1 litru vody přes noc (v lednici)
čaj a jídlo: čaj pijeme samotný, doporučujeme jej vyzkoušet (silný nálev) jako aperetiv nebo digestiv
ingredience: do čaje se nedoporučují přidávat žádné
iced tea: velmi vhodný a osvěžující, doporučujeme cca 8 g čaje na 0,6 l (ideální je konvička SIMAX Jana), zalít vroucí vodou a luhovat přes noc (po vychladnutí nálev přemístit do lednice a před použitím případně naředit), další variantou je luhovat lístky zbylé po pití čaje (vložit do přiměřeně velké nádoby, zalít vroucí vodou a opět nechat v lednici do druhého dne) 
další názvy: GABA, thajská gaba
aspekt: neutrální až jang

více o čaji: "Gaba" čaje patří do skupiny tzv. "vědeckých" čajů, vznikly v posledních desetiletích jako důsledek důkladného vědeckého zkoumání zdravotních účinků čajů, kromě Číny, kde se například vyrábí čaje bez kofeinu, různé čajové koncentráty a blendy bylin s pravým čajem, je zkoumání čaje (pravděpodobně) nejdále v Japonsku, "Gaba" čaje jsou toho příkladem, japonská technologie výroby "Gaba" čajů se s menším či větším úspěchem dnes používá v řadě zemí produkujících čaj, ... mnohokrát jsem ověřoval, že thajský Gabaron Tea (běžně dostupný v bio kvalitě) patří mezi ty nejlepší (= objektivní informacez různých srovnávacích degustací :-)), vždy totiž záleží, jaká surovina - jak pečlivě sbíraný a zpracovaný list - se pro výrobu "Gaba" čaje použije, Gabaron Tea je příkladem špičkového sběru a nejpečlivější výroby...

nezávislé hodnocení čaje (na webu): Tea Earth
další nezávislé hodnocení čaje (čajový portál): e-cajovna.net 
zajímavá poznámka k počtu nálevů při degustaci v jihlavské čajovně (28.8.2010): čajovnička 
nezávislé hodnocení čaje (na slovenském webu): môj čaj
nezávislá recenze čaje na stránkách znalce čajů Čestmíra Suchého: cestmirsuchy.cz 

poznámka: * "vědecký čaj" - v posledních dvaceti letech vznikly zajímavé moderní čaje díky experimentům a vynalézavosti různých firem produkujících čaj, "GABA čaje" jsou příkladerm takového speciálního čaje 

webové stránky věnované čaji Gabaron Tea