„Thajský osmanthus" s okouzlující vůní květů osmanthu (vonokvětky), silně podmanivý čaj, velmi uklidňující a povzbuzující zároveň, vhodný pro celodenní pití, oblažení celého těla i duše, zvláště pak pro snílky, víly a jiné křehké bytosti, jež se spíš pohybují nad zemí než na zemi, ORGANIC THAILAND TEA - OTOP PRODUCT CHAMPION, Thajsko, 50 g, datum výroby (MFG): 21.09.2016, min. doba trvanlivosti (EXP): 21.09.2019

Thai Ten Thousands Miles Scented Tea 2016 - 50 g

Cena 179,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu
(text v revizi)

balení: třívrstvý metalizovaný sáček - 50 g


původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao (แม่ลาว)
datum výroby (MFG): 21.09.2016
min. doba trvanlivosti (EXP): 21.09.2019 
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) ochucený/ovoněný
kultivar: indočínský klon No.17 
kvalita: ORGANIC THAILAND (thajské bio)
 
charakteristika: světlý, žlutý, zlatožlutý, čirý nálev, nevtíravé vůně a chuti po osmanthových květech, která je v každém nálevu a slábne pomalu, nasládlá, později nahořklá (avšak příjemná), velmi dlouhá dochuť s kořeněnými tóny
příprava: do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít zchladlou vodou (cca 80°C), luhovat 30 až 50 sekund a slít, znovu zalít vroucí vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 15 až 30 s, průběžně kontrolujeme chuť), zhotovit lze až 8 nálevů
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 4,5g čaje, čaj se výborně nabírá a odměřuje
extra tipy na přípravu: čaj lze připravit jako jednonálevový (což je škoda) nebo použít šálků a čichátek (metoda „Gong Fu" - ideální) kdy z čaje dostaneme řadu různých nasládlých chutí a škálu příjemných plných a oblých vůní, čaj je vhodný i pro opakované a důkladné luhování v guywanu (čínský šálek s pokličkou "čcha wan"); při jednonálevové přípravě volíme menší množství čaje (cca 5g) a luhujeme pouze jednou, delší dobu (cca 4-5 minut)
čaj a jídlo: čaj je velmi vhodný ke všem lehčím jídlům, sýrům, k dezertům a ovocným salátům, zvláště se dobře popíjí k ovocným sladkostem, dobře se snoubí s neslanými praženými buráky i jinými oříšky
ingredience: do čaje se nedoporučují přidávat žádné ingredience, ovonění osmanthem a chuť jsou dostatečně aromatické a jemné, někomu může vyhovovat jeho mírné oslazení v případě přípravy pouze jednoho silného nálevu
iced tea: vhodný
další názvy: osmanthový oolong, „Thajský osmanthus"
aspekt: jin

více o čaji: velmi voňavý polozelený čaj vděčí za své projevy květům osmanthu, jež se česky nazývá vonokvětka a latinsky Osmanthus delavayi, jedná se o keř cca dvoumetrového vzrůstu pocházejícího z Číny, vůně květů, často přirovnávaná vůni lýkovce, je aromatičtější, než druh vonokvětky vyskytující se na Moravě, je opojná a inspirativní, příjemná a uklidňující zároveň, jelikož se jedná o čaj polozelený, dokáže i velmi dobře povzbudit a nezapře své léčivé účinky vlastní všem oolongům (antioxidant, podpora metabolismu tuků, regenerace buněk apod.)

nezávislé hodnocení čaje (na webu): Tea Earth     
nezávislé hodnocení čaje (na webu): Čajovnička