tradiční „Thajská princezna - premium" s jemnými smetanovými dochutěmi, silně podmanivých nálevů vůně cizokrajných květin a ovoce, velmi uklidňující a inspirující, vhodný pro odpočinek a chvíle, kdy nespěcháme, téměř vše je hotovo a v duši se začíná rozprostírat životadárný, nekonečný a vše spojující klid, Thajsko, 300 g, datum výroby MFG): 03.06.2016, minimální trvanlivost (EXP) do: 03.06.2019

Thai Jing Shuan Oolong Tea 2016, vakuum - krabice 300 g

Cena 1 194,- Kč
Dostupnost: Skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu
(text v revizi)

balení: ktabice, třívrstvý zipový sáček, vakuováno - 300 g

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
datum výroby MFG): 03.06.2016
minimální trvanlivost (EXP) do: 03.06.2019
šarže: 16E1006
typ čaje: thajský polozelený čaj (oolong) 
kultivar: indočínský klon No.12 (Jing Shuan)
kvalita: Organic Thailand (thajské bio), USDA ORGANIC


charakteristika: světlý, žlutý až zlatožlutý, čirý nálev, nevtíravé vůně připomínající tropické květy, smetanu s jahodami a cizokrajné ovoce, chuť intenzivní, pomalu slábnoucí se silným mléčným nádechem (typickým pro thajské květinové oolongy s tohoto kultivaru), dochuť velmi dlouhá, plná, nasládlá, později nahořklá, kořeněná (avšak vždy příjemná)
příprava: do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít zchladlou vodou (cca 80°C), luhovat 30 až 50 sekund a slít, znovu zalít vroucí vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 15 až 30 s, průběžně kontrolujeme chuť), zhotovit lze 3 až 4 nálevy

odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,3 g čaje, čaj se výborně nabírá a odměřuje
extra tipy na přípravu: čaj lze připravit jako jednonálevový (což je škoda) nebo použít šálků a čichátek (metoda „Gong Fu" - ideální) kdy z čaje dostaneme řadu různých nasládlých chutí a škálu příjemných plných a oblých vůní, čaj je vhodný i pro opakované a důkladné luhování v guywanu (čínský šálek s pokličkou "čcha wan"); při jednonálevové přípravě volíme menší množství čaje (cca 5g) a luhujeme pouze jednou, delší dobu (cca 4-5 minut
čaj a jídlo: čaj je velmi vhodný ke všem lehčím jídlům, sýrům, k dezertům a ovocným salátům, zvláště se dobře popíjí k ovocným sladkostem, dobře se snoubí s neslanými praženými buráky i jinými oříšky
ingredience: do čaje se nedoporučují přidávat žádné ingredience
iced tea: vhodný
další názvy: „Thajská princezna premium", Oolong Ginseang No.12, Gin Seang 12, Jin Xuan Oolong
aspekt: neutrální až jin

více o čaji: tradiční polozelený čaj vděčí za své projevy pečlivému zpracování výrobním způsobem zvaným "oolong tea style" a indočínskému klonu čajovníku No.12 (Jin Xuan), jemná květinová nevtíravá vůně suchého listu překvapí při zalití velmi koncentrovanou "omamnou" vůní tropických květů a ovoce s podtóny jahod se smetanou, jelikož se jedná o čaj polozelený, dokáže i velmi dobře povzbudit a nezapře své léčivé účinky vlastní všem oolongům (antioxidant, podpora metabolismu tuků, regenerace buněk apod.), kdysi jsme napsali:

"Občas připravím tento čaj naprosto barbarsky. Vložím přiměřené množství do papírového filtračního sáčku a zaliji v obyčejném hrnku. Čas ani teplotu vody moc nezkoumám. Vzniká čaj silný, který -ani když sáček v hrnku zapomenu a vyndám jej po deseti minutách - není příliš "přeluhovaný". Driák to samosebou ale je. Sám se sebe ptám. Co je správná příprava? Kde jsou hranice barbarského zacházení s čajem (... a s princeznami)?"
ZN, 3.3. 2006

nezávislé hodnocení čaje (na webu): Tea Earth