zajímavý tmavý čaj (Hei Cha) v raritním provedení - se zářezy pro lepší porcování, výrobek pro Tibet, Čína, provincie S´-čchuan (Sìchuān), 65 g, datum výroby (MFG): 2005, minimální trvanlivost do (EXP): 2020, (reálně neomezená)

Ya an Xi Zang Zhuan Cha 2005 - 1 ks - archiv

Cena 299,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu
(text v revizi)

balení: zobrazený tvar - cihlička 65 g
charakteristika
tibetský čaj s listem pevně lisovaným do malých cihliček, upravených „zářezy" pro snazší porcování, nálev je středně silný, žlutohnědých barev s nečekanou dřevito/fermežovou vůní (s náznaky hub, vzácných dřev a medu...); plná chuť nálevu připomíná vyzrálé světlé puery, dochuť je dlouhá, jemná nasládlá

čaj vás může zaujmout: stářím, nezvyklým tvarem a chutí...
čaj je vhodné pít: pro zdraví, podobně jako v Tibetu... 

příprava: počítáme cca ¼ cihličky na 100 ml vody, ideální je malá konvička do 200 ml, na všechny nálevy použijeme vroucí vodu (100°C), doporučené luhovací schéma (nálev/sekundy) = 0/0, 1/30, 2/20, 3/10, 4/20, 5/30 ...
počet nálevů: 1 (tibetská příprava), min. 5 (čínská příprava)
odměření: snadné, potřebné množství čaje odloupneme z cihly
extra tipy na přípravu: tibetská příprava - vaříme alespoň 30 minut, přidáme sodu, sůl a naposled horké mléko + máslo (které v nálevu dobře rozšleháme)
čaj jídlo: čaj se hodí především k masu ve všech úpravách a k těžkým, mastným jídlům
ingredience: do čaje lze pravděpodobně přidat cokoliv
iced tea: pozoruhodný
aspekt: jin (v případě přípravy tibetským způsobem jang)

Xi_Zang_Zhuan_Cha_2005

další informace o čaji
původ / oblast sběru: Čína / provincie S´-čchuan
rok sklizně / výroby / dovozu do ČR: 2003 / 2005 / 2011
způsob sklizně / producent - dodavatel: strojní / Ya´ an Tea Factory 
typ (druh) čaje (dle čínské nomenklatury): tmavý čaj (hei cha)
druh/podskupina čaje (dle českých zákonů, 330/1997 Sb.): čaj pravý, černý čaj
fermentace / postfermentace / skladování: - / probíhá od roku 2003 / skladováno v Číně
kvalita listu / lisování: lámaný list s malým podílem řapíků a dřevnatých částí flešů/ pevné
kultivar / skupina: - / čínská
trvanlivost / predikce zrání: velmi dlouhá (při skladování v suchu prakticky neomezená) / čaje je vhodný k okamžitému pití i k velmi dlouhé archivaci, již současná kvalita je vynikající
další názvy: „tibetský čaj", „tibetská cihla", Chun Jian Zang, Zang Zhuan Cha, Tibetan Brick Tea
účinky: velmi povzbuzuje, urychluje metabolismus tuků, cukrů i bílkovin, snižuje hladinu cukru v krvi, snižuje cholesterol, čistí organismus (velmi vhodný pro detoxikace a jarní očistné kúry)
úplné označení čaje: Ya´ an Xi Zang Zhuan Cha 2005

více o čaji: čaj mě zaujal prostým balením, nezvyklým vzhledem, silnou a zvláštní chutí; jde o tradiční výrobek určený pro obyvatele Tibetu (je zakódováno v názvu čaje: Tibet = Xi Zang, cihla = Zhuan, čaj = Cha), kterým nahrazuje nedostatek minerálních aj. látek v chudé stravě; je základní ingrediencí pro přípravu tzv. „tibetského čaje" (silný „vývar" čaje s přidáním sody, soli, tuku a mléka), jež silně zahřívá, pomáhá trávení, povzbuzuje, zbavuje tělo kyseliny mléčné a zvyšuje životní energii; čaj je často řazen mezi puery, někdy do skupiny čínských čajů (Hei Cha), což je dle mého názoru správnější, jelikož čaj nepochází z provincie Jün-nan; nápis na obalu "Yi Shou Yan Nian" znamená „prodloužit si život"...

více o výrobci: Ya´ an Tea Factory (Ya' an Tea Factory Co., Ltd Sichuan) se nachází v Ya´ An, v provincii S´-čchuan, od roku 1998 se specializuje na výrobu čajů typu Zang Zhuan Cha (tj. tibetských cihel)...