připravte si exkluzivní čerstvé buráky v mikrovlnné troubě, takové které nikde nekoupíte, 500 g, datum výroby (MFG): 2016, datum min. trvanlivosti (EXP): 2019

Buráky syrové - světlé 2016 - 500 g

Cena 129,- Kč
Dostupnost: Skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu
(text v revizi)
 

balení: celofánový sáček - 500 g
původ: Vietnam
rok výroby: 2016
charakteristika: syrové čerstvé burské oříšky čili  česky "buráky", podzemnice olejná

doporučená příprava (viz etiketa balení):
1. nasypte buráky na plochý (ideálně porcelánový bílý) talíř tak aby jej pokryly v jedné vrstvě
2. pražte v mikrovlnné troubě cca 2 až 3 minuty (min. 800W, máte-li výkony jiné je nutno vyzkoušet dobu pražení = může být delší i kratší, buráky praskají, uniká z nich pára a začínají vonět...)
3. promíchejte je a opět rozprostřete v jedné vrstvě, pražte další 2 (až 3) minuty, buráky rozpraskají ještě více, intenzivně voní a tmavnou...
4. při pražení sledujte, aby se vám buráky nespálily = můžete přidat třetí kratší pražení nebo doby upravit
5. nechte buráky na talíři zchladnout cca 10-15 minut (nemusíte) a ještě teplé vyloupejte (ideálně tak, že je promnete v sítu s většími otvory umístěném v sáčku apod., tj. slupky tak lehce prosijete = oddělíte od buráků)

POZOR:
oříšky je potřeba tepelně upravit (vařením, smažením, fritováním, přidáním do jídel apod.)..., doporučuji připravit v mikrovlnné troubě, lze připravit do zásoby a skladovat v dobře uzavřené nádobě, jsou vynikající i bez přidání soli a koření!


odměření: je snadné, množství volíme podle velikosti talíře aby byly buráky v jedné vrstvě, po celé ploše
extra tipy na přípravu: buráky lze smažit i na vhodném oleji či teflonovém povrchu bez oleje, buráky lze i vařit... (například ve Vietnamu se vaří celé - nevyloupané a s oblibou jí k pivu), opražené buráky vložte do hmoždíře (mixéru) a udělejte si "buráky tlučené", které se hodí na posyp sladkých i slaných jídel, ... máte-li opravdu výkonný mixér bude pro vás hračkou zhotovení burákového másla (to sy však rovnou upražte alepoň dvě kila oříšků :-), protože vám máslo rychle zmizí
buráky a čaj: k burákům je vhodný jakýkoliv vietnamský čaj (například čerstvý zelený Chè Dặc Sản Thái Nguyên
ingredience: po vyloupání lze buráky osolit (himalájská sůl), osladit (sušená třtinová šťáva, palmový aj. tlučený cukr), "zakaramelizovat" (například, medem), okořenit, velmi dobré jsou jako posyp zeleninových salátů, drcené lze použít do krémů, pomazánek (ve Vietnamu se například dávají jako náplň do rýžových "knedlíků" apod.) 


Vhodné nejen k čaji ale i k vínu a hlavně k točenému pivu (což je ve Vietnamu zvláště oblíbené...).

Syrové buráky mají tu výhodu, že jsou velmi trvanlivé a připravíte si je kdykoliv.
Čerstvě připravené buráky mají velkou nevýhodu = hned je sníte. Dokonce vás ohrozí závislostí :-), mnohdy se vám totiž nepodaří je ani vyloupat a sníte je i s hnědým obalem (slupkou).

více o burácích: burské či arašídové oříšky jsou luštěninou; jedná se o plody (tj. lusky) rostliny jménem podzemnice olejná (lat. Arachis hypogea L., Arachis rasteiro A. Chev., Arachis nambyquarae Hoehne) z čeledi bobovitých... nejde tedy  o oříšky ale zeleninu :-); lusky se po oplození květu samy zavrtají 3-6 cm pod zem, kde dozrávají; české jméno arašídy je odvozeno od jejich vědeckého jména Arachis hypogaea (které má původ v řečtině); buráky jsou to proto, že k nám přišly od Burů z Jižní Afriky... stejně jako do Severní Ameriky, ač jsou v Americe (ale jižní) doma; je to jedna z nejstarších kulturních rostlin - "botanický hermafrodit" ... když ji neopyluje žádný hmyz, tak se před uzavřením opyluje sama; z buráků se vyrábí lepidlo, guma, tiskařská čerň a na 300 jiných užitečných věcí... 

Podzemnice olejná na poli...

podzemnice_olejna_buraky_na_poli

podzemnice_olejna_buraky