„zelený požár v konvičce“ vytvoříme pomocí tohoto čaje již při doporučeném dávkování 1 čajová lžička na decilitr, Čína - provincie An-chuej, 50 g

Chinese Yong Xi Huo Qing 2010 - 50 g - archiv

Ušetříte: 20% (50,- Kč)
Cena 249,- Kč 199,- Kč
Dostupnost: bazar/výprodej
Množství:
ks
Dotaz k produktu
alení: třívrstvý zipový sáček - 50 g
původ: Čína, provincie An-chuej
rok sklizně/výroby: 2010
min. trvanlivost do: neomezená (archiv)
typ čaje: zelený čaj (dle vyhl. č. 330/97 Sb., příl. 1 - čaj pravý, zelený čaj) 
kultivar: -

(„Planoucí zeleň z Jung-si", Jung-si chuo čchin, Yongxi Huoqing, Yongxi Jade Fire, Yong Xi Green Fire, „Ohnivá zeleň z Jung-si") 

charakteristika: velmi pečlivě zpracovaný čaj pro nevídané divadlo, čajinky se poměrně rychle rozvíjí a zaplní konvičku světle zelenými celými vrcholovými výhonky flešů (terminální pupen a dva lístky); velmi pevně sbalené čajinky jsou modrozelené a velmi lesklé (mohou připomínat Gunpowder), voní intenzivně (někdy mírně kouřově), nálev poskytují zelenožlutý až tmavěji žlutý podle doby luhování, „florální" svěže vonící s náznaky květin, chuť je příjemně nahořklá s plnou dlouhou dochutí, typickou pro čerstvé zelené čaje...
příprava: do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5 g čaje, přelít mírně zchladlou vodou (80 - 85 °C), luhovat až 2 - 3 minuty a slít, zalévat opakovaně vroucí vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování úměrně prodlužujeme), zhotovit lze 2 až 3 nálevy
odměření: čaj se velmi dobře nabírá a odměřuje, 1 vrchovatá čajová lžička = cca 2,8 g čaje
extra tipy na přípravu: čaj lze připravit jako jednonálevový (což je škoda) nebo použít šálků a čichátek (metoda „Gong Fu"), čaj je ideální pro opakované a důkladné luhování v čcha wanu, kdy lze experimentovat i s chladnější vodou, dolíváním vody (kontinuálním luhováním), množstvím čaje a delšími časy luhování (experimenty doporučujeme!), čaj se velmi dobře připravuje v taiwanské konvičce PIAO I TEA POT
čaj a jídlo: dobrý ke všem jídlům, ideální však sám o sobě bez jídla, nemusí sednout nalačno
ingredience: do čaje se nedoporučují přidávat žádné přísady
iced tea: velmi lahodný a osvěžující
kdy čaj pít: jedná se velmi silný čaj, díky značnému povzbudivému účinku se hodí kdykoliv ale hlavně když je čas k rozjímání a pozorování kouzelně se rozvíjejících čajinek..

více o čaji: tento zajímavý čaj byl známý již za „Zářivé dynastie" Ming (1368 - 1644, resp. 1661), kdy se odváděl ve formě tzv. „císařských dávek", znovu byl objeven až v roce 1956, pozoruhodností čaje je jeho rychle se zvětšující objem při luhování, tuto atraktivní podívanou oceníme ve středně velké skleněné konvičce (doporučuji Jana 0,6 l) nebo zakrytém šálku čcha wanu (případně některou z konvic KAMJOVE s filtrem 215 ml, například TP-190), kdy se dá rozvinování čajinek dobře pozorovat, pokud čaj zalijeme vroucí vodou dochází k rozvinování překotnému, od něhož se čaji přezdívá „planoucí zeleň", tento skutečný „zelený požár v konvičce" vytvoříme již při doporučeném dávkování 1 čajová lžička na decilitr (100 ml) kvalitní vody...; v čaji lze někdy nalézt jemnou vůní kouře (bývá sušen na dřevěném uhlí), autentický Yong Xi Huo Qing pochází údajně z okresu Ťing-sien v prefektuře Süan-čcheng, jež leží jižně od řeky Jang-c´na západě provincie An-chuej a má ojedinělou květinovou vůni, vstřebanou z orchidejí rodu Cymbidium, které kvetou, právě když se listy tohoto čaje rozvíjejí...