tradiční zelený čaj, s velmi drobným listem (typ 1) pro silné nálevy z Thajska, 50 g, minimální trvanlivost do: -

Thajský zelený čaj s velmi drobným listem - bio - 2020

Značka: NepustilTea-standard
 
Dotaz k produktu

Thajský zelený čaj s velmi drobným listem

celkem standardní thajský zelený čaj, jež se v Thajsku používá při přípravě thajského barevného nesmyslu CHAY YEN a (taiwanského) "buble tea", nápojů plných (mnohde nepovolených) éček :-)

jak čaj vnímám a používám:
"S tímto čajem si často hraju. Experimentuju a míchám jej s čaji jinými, podrceným kořením a bylinami. Vznikají mi blendy nevídaných vůní, chutí a účinků. Někdy to dá práci, protože všechny ingredience musí mít - alespoň zhruba - stejnou "zrnitost", takže drtím, lámu, zkouším :-). Homogennost blendu se projevuje na výsledku chuťové vyváženosti výsledného nálevu a hlavně na možnosti jeho opakování se zaručeně stejným výsledkem. Jo. Je to trochu alchymie a můžete mě považovat za blázna... :-). Ať si!"

(obrázek v přípravě)

suchý čaj: velmi drobný čaj (který se luhováním promění v malé kousky čajových lístků)
nálev: velmi silný, žlutý, aromatický

(obrázek v přípravě)

doporučená příprava:
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhovat cca 1 minutu a slít, znovu zalít teplejší vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 30 s, průběžně kontrolujeme chuť, pro poslední nálevy použijeme vroucí vodu), zhotovit lze 3 až 4 (i více) nálevů
alternativní příprava:
6 g, 85°- 90°C, 500 ml, první nálev slít po 3 i více minutách, další nálev vroucí vodou a slít dle chuti (poznámka: čaj vcelku nejde přeluhovat, delším luhováním je akorát silnější, hořkost apod. se téměř neprojevuje)
tip na přípravu ledového čaje:
4 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (1,5 l) a luhujte alespoň pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů přípravy
příprava thajskéhom originálního čaje (CHA YEN) cca 0,5 l, bez éček:
zalijte 1 vrchovatou polévkovou lžíci čaje vroucí vodou a luhujte 5 minut, pak nálev slijte (přes sítko) rovnou do sklenic naplněných středně velkými kostkami ledu, do kterých bylo předtím přidáno - slazené kondenzované mléko (cca 2-3 lžíce), neslazené kondenzované mléko (2-3 lžíce), sušené mléko (plnotučné, 2-3 vrchovaté lžičky), lžíce cukru (dle chuti i více); vše rychle zamíchejte a vložte brčko
počet nálevů: různý podle postupu přípravy

(obrázek v přípravě)

můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Řekls to naprosto přesně - thajského barevného nesmyslu! Vždy jsem se divil, proč jsou tyto nápoje (zvané CHA YEN, ชาเย็น, Bai Miang) tak populární. Je to asi jejich barevnou neobvyklostí a mnohdy divadlem při přípravě, jež ke koloritu tropického Thajska patří. Jsou prý osvěžující, což mi nějak s jejich sladkostí nehraje. No. Spíš zaujmou oranžovou či zelenou (i modrou) barvou, někdy jasmínovou chutí (použije-li se jasmínový čaj), různými příchutěmi (tamarind, badyán) a tím, že jsou podávány s ledem. Pokud jsi zmiňoval ta éčka. Tak ses moc nemýlil. Oranžová barva je ve směsích pro přípravu nápoje způsobena SY žlutí (E 110) a modrá či zelená pak důsledkem  (E133 - brilantní modř FCF a E 102 - CL potravinářská žluť Tartrazin). Když si k tomu přiřadím vkládaný led (cizincům se nedoporučuje kvůli ne vždy jasnému původu vody), kondenzované slazené mléko a kondenzované neslazené a sušené mléko (potraviny pro Asiaty téměř nestravitelné) a obvykle použitý čaj s běžnými pesticidy ... je to pěkný chemický koktejl. Fuj! Ale abych nebyl tak příkrý. Zkus si CHA YEN udělat ze zeleného drobnolistého nebo jasmínového čaje ( tj. thajského "domestikovaného" ásámského :-), v bio kvalitě a bez éček. Jsi na sladký a bude ti chutnat :-)."

více informací o čaji

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2020
minimální trvanlivost do:  -
typ čaje: zelený, sběr 3+1, tříděno (drceno, sítováno)
složení: pravý čaj 100%
další označení čaje: Thai Green Tea, Thai Green Tea Fine Grained (zelený čaj - typ 1), (ใบเมี่ยง)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: cca (text v přípravě)  l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, vynikající čaj k povzbuzení při duševní činnosti
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

("obrázek v přípravě")

ingredience: hodí se strouhané oříšky, jiná semínka - i pražená, "zdravý" cukr, pražený kokos aj.
čaj a jídlo (tea pairing): k těžším jídlům české i asijské kuchyně
aspekt: jin (extra silný)
šarže: -
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr (celé konce čajových větviček) a strojní zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: ásámský
trvanlivost: střední
ledový čaj: velmi vhodný (návod)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj:
text v přípravě