Thai Black Tea Premium
standardní černý čaj pro různé použití i *Gong Fu
původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2021
minimální trvanlivost do: -
typ čaje: thajský černý (červený) čaj, velký list, sběr T+3, rolování při sušení, tříděno
další označení čaje: Thai Black Tea Superior (černý čaj typ 4)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio (mimoevropská) certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
výkonnost čaje při doporučené přípravě (3 nálevy): (text v přípravě)
charakteristika suchého čaje: (text v přípravě)
(obrázek v přípravě)
nálev: (text v přípravě)
doporučená příprava:
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 6 - 8 gramů čaje, přelít vroucí vodou a luhovat krátce, do 2 minut, další nálevy déle, tj. podle chuti (dobu luhování vyzkoušíme podle velikosti konvičky a ochutnáváme v průběhu přípravy); doporučuji vyzkoušet mírné podrcení čaje nebo jeho části, čímž se doba luhování zkrátí, experimentovat lze i s množstvím čaje (čím více čaje, tím bude nálev silnější); čaj ani po dlouhém luhování výrazně nehořkne; nálev získá oslazením (například sušenou třtinovou šťávou) nový chuťový rozměr
tip na alternativní přípravu:
- čaj lze připravit metodou Gong Fu, což je čínská metoda přípravy čaje (viz Gong Fu Cha 1 a Gong Fu Cha 2), jež se používá i v severním Thajsku; postup: do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložit cca 5-8 gramů čaje, přelít mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhovat cca 1 minutu a slít, znovu zalít teplejší vodou a luhovat podle chuti a barvy nálevu (dobu luhování při opakovaném zalévání úměrně prodlužujeme, vždy cca o 30 s, průběžně kontrolujeme chuť, pro poslední nálevy použijeme vroucí vodu), zhotovit lze 3 až 4 (i více) nálevů
(další text v přípravě)
(obrázek v přípravě)
vhodnost: (v text přípravě)
ingredience: (v text přípravě)
tea pairing: (v text přípravě)
aspekt: jang (silný)
šarže: -
kvalita sběru a způsob zpracování: ruční sběr a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-superior
kultivar čajovníku: ásámský
(obrázek v přípravě)
můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující moudro:
"(v text přípravě)"
podobný čaje:
Thajský černý čaj s listem střední velikosti
Thajský černý čaj s větším listem
Thai Black Tea Premium
Thajský černý čaj s velmi drobným listem
poznámka: *čínské členění, čínská metoda přípravy čaje Gong Fu Cha 1 a Gong Fu Cha 2