drcené dužnaté kalichy květů ibišku i s květy ze Súdánu, 50 g, minimální trvanlivost do konce 05/2021

Súdánský ibišek - pro čaj KARKADE - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 79,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Súdánský ibišek - pro čaj KARKADE

nálev z ibišku (karkade) je v Egyptě velmi oblíben již z dob faraónů, hodně se sladí a někdy přidává i máta

jak čaj vnímám a používám:
"Červený nálev z ibišku je často odsuzován kvůli neblahému působení na žaludek, údajně jej překyseluje. Nedaří se mi najít relevantní zdroje, jež to prokazují. Každopádně pokud by tomu tak bylo, je mi divné, že jsou země, kde jest z ibišku připravován nápoj navíc notně oslazený (KARKADE) a nikdo to neřeší. Ibišek mi vyhovuje ve směsích s ostatními čaji a bylinami. Ibišek dává nálevům příjemnou nakyslost a mnohdy i barvu. Občas si ho udělám i "tradičně" samotný - značně oslazený, někdy s mátou."



suchý čaj:
 příjemná vůně s nakyslou notou
nálev: červený až rudý nálev se silnou vůní a nakyslou chutí



doporučená příprava:

alespoň 4 čajové lžičky čaje (x g) vložte do konvičky (0,6 l) a zalijte právě vroucí, luhujte 10 minut, slijte
počet nálevů: 1
tip na alternativní přípravu:
- hotový nálev přelijte přes led, oslaďte a ozdobte ovocem



můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:

"Víš, že ibišek je pojmenovaný podle egyptského posvátného ptáka ibise, který byl ztělesněním boha Thovta a ten se egyptsky jmenuje hib a v řečtině se užívá slovo ibis. Dnes je karkade egyptským národním nápojem. Nevíš. Co? :-)."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alepoň 15 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, Lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou!"

více informací o čaji

původ: Súdán
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do: 05/2021
typ čaje: bylinný z květů ibišku (lat. Hibiscus sabdariffa)
složení: 100% čistý sušený kalich a květ ibišku, drcený
další označení čaje:  "čínská růže", ibiškový čaj, název nápoje = karkade
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: N/A
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje při doporučené přípravě(text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj nemá hodně kofein, hodí se pít kdykoliv, větší množství může překyselit žaludek
doporučení dle bylinářské literatury bylinářů a znalců: N/A


zdroj: https://www.freepik.com/premium-photo/red-hibiscus-karkade-plant-garden-flora-concept_8333306.htm

čaj a jídlo (tea pairing): hodí se zejména ke sladkostem
aspekt: (text v přípravě)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr a mechanické zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti (příklady)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
Ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa) podporuje (text v revizi):
normální funkci střevního traktu, tonus a vitalitu, osvěžení těla, vylučování vody z organismu, normální činnost cévní soustavy, napomáhá odstraňovat pocit těžkých nohou, emoční komfort, napomáhá odbourávat stres, mentální zdraví a relaxaci, tonizaci těla i mysli, krevní oběh, normální funkci dýchacího systému, antioxidační působení, kontrolu tělesné hmotnosti a hubnutí

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

ostatní "klasické nečaje" dostupné v e-shopu:
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze - zavedená v Brazílii Španělskými kolonizátory, tzv. "RANCHO")
maté nefermentované (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - původní indianské zpracování byliny)
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze pražená, tzv. "PAMPERO")
honeybush (Cyclopia intermedia, medový keř)
rooibos (Aspalathus linearis)
yogi či masála (směs koření pro přípravu indického bílého čaje - dátá masála, masala chai, yogi chai)
černý citron (fermentovaný sušený plod citronu v bio kvalitě)

ostatní "nečaje" a jejich blendy dostupné v e-shopu:
citronová tráva (v bledu s černým čajem)
citronová tráva (v bledu se zeleným thajským čajem)
citronová tráva (v blendu se zeleným vietnamským čajem)
citronová tráva (v blendu s pandánem)
citronová tráva (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blednu s černým čajem)
pandán (v blednu se zeleným čajem)
pandán (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blendu s citronovou trávou)
jiaogulan
hořký meloun (Bitter-Melon Tea)
ginkgo