oblíbený nečaj plný kofeinu z Brazílie, list bez prachu, minimální doba trvanlivosti do konce: 09/2022

Brazilské zelené maté - list, fermentované - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 79,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Brazilské zelené maté - list, fermentované

bylina ("nečaj") v pěkné úpravě - list bez prachu (oblíbený typ "RANCHO") - poskytující velmi povzbudivý nálev plný "kofeinu"

jak čaj vnímám a používám:
"text v přípravě"



suchý čaj: převažuje pěkný stejnoměrně řezaný list typické bylinné vůně, bez prachu a jemnějších úlomků
nálev: silný, žlutý, velmi aromatický, při pití bez pocitu "prašnosti"



doporučená příprava: 
do menší konvičky (ideálně skleněné nebo porcelánové) vložte 2 čajové lžičky čaje (cca 3,8 g), zalijte vroucí vodou a luhujte alespoň 3 minuty, slijte a zalití alespoň 2x opakujte
tradiční (klasická) příprava:
větší množství maté luhujte v kalabase (vydlabaná tykev) a pijte pomocí bombilly (speciální slámka s funkcí sítka), zalévejte opakovaně horkou až mírně zchladlou vodou, nikdy nemíchejte
tradičně doporučovaný poměr byliny a vody: 1 díl byliny + 2 díly vody
možná příprava:
v jakékoliv nádobě luhujte několik lžiček čaje (5-10) zalijte mírně zchladlou vodou a luhujte (alespoň 5 minut), odlévejte do hrnků + opakovaně dolévejte vroucí vodou (dle chuti)
alternativní příprava:
slaďte, přidejte karamel, luhujte v pomerančovém džusu (tzv. mate russo), luhujte v ledové vodě či vledové tříšti (tereré), nasypte do pomačkaného vychlazeného pomeranče/pomela, melounu atp..



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Abys měl požitek z pití maté kompletní, musíš mít kalabasu! Prostě musíš. No a taky bombillu (jakési brčko z různých materiálů) pro srkání výluhu. Kalabasa se dlabe z tykve (z plodů Ligenaria siceraria), především z poddruhu zvaného lahvová tykev (či kalabasa). Používá se už přes 10 000 let k výrobě různých typů nádob, ale i hudebních nástrojů nebo ozdob. Moderní kalabasy jsou ze dřeva, keramiky, umělých hmot, kravských rohů i kovu. Podobně je to i s bombillami, které jsou  - co se týče materiálu - oblíbeny takto: 1. bambus, 2. nerez, 3. alpaka (bílá slitina mědi, niklu a zinku)".

více informací o čaji

původ: Brazílie
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 09/2022
typ čaje: bylinný čaj (čistá bylina), tzv. yerba maté - řezaný list Cesmíny paraguayské, lat.Ilex paraguariensis
složení: list byliny 100% (stromu/keře) - převažuje list (bez většího podílu stonků a bez prachu)
další označení čaje: Mate Green, Mate Rancho, mate [maté], Yerba mate green apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: N/A
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě) l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 2,7 g byliny, 1 polévková lžíce vrchovatá = cca 5,3 g byliny
​vhodnost: čaj má hodně kofeinu (v souvislosti s maté označovaný jako matein), nehodí se pít večer, jinak není času kdy by se pít neměl
doporučení dle bylinářské literatury: N/A

(obrázek v přípravě)

ingredience: lze sladit, míchat s jinými čaji, ovocnou šťávou apod.
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: (text v přípravě)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr + strojní zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: dlouhá, při dobrém uskladnění (sucho, tma, chladno) několik let
ledový čaj: velmi vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A

možné působení byliny na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(text v přípravě)

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

ostatní "klasické nečaje" dostupné v e-shopu:
maté nefermentované (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - původní indianské zpracování byliny)
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze pražená, tzv. "PAMPERO")
honeybush (Cyclopia intermedia, medový keř)
rooibos (Aspalathus linearis)
yogi či masála (směs koření pro přípravu indického bílého čaje - dátá masála, masala chai, yogi chai)
máta NANA (Mentha longifolia (L.) - máta klasnatá resp. Mentha spicata "Maroccan")
ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa, pro přípravu nápoje karkade)
černý citron (fermentovaný sušený plod citronu v bio kvalitě)

ostatní "nečaje" a jejich blendy dostupné v e-shopu:
citronová tráva (v bledu s černým čajem)
citronová tráva (v bledu se zeleným thajským čajem)
citronová tráva (v blendu se zeleným vietnamským čajem)
citronová tráva (v blendu s pandánem)
citronová tráva (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blednu s černým čajem)
pandán (v blednu se zeleným čajem)
pandán (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blendu s citronovou trávou)
jiaogulan
hořký meloun (Bitter-Melon Tea)
ginkgo