špičkový zelený stíněný čaj z Japonska, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 01/2022

Japonské Gjokuro (GYOKURO) - bio - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 219,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Japonské Gjokuro (GYOKURO) - bio

špičkový - Japonci nejoceňovanější - několik dnů až týdnů zastiňovaný zelený čaj, velmi pěkně zpracovaný, v bio kvalitě,.. a taky obvykle čaj nejdražší

jak čaj vnímám a používám:
„Gjokuro mě vždy fascinuje svým zpracováním - pěknými tmavozelenými jehličkami, hutností smaragdového nálevu s tyrkysovým nádechem, silnou olejnatou chutí a lehkými květovými až trávovými tóny. No a samozřejmě úžasným aroma moře a lesa, které miluju!"



charakteristika suchého čaje: lesklý, tmavě zelený list upravený rolováním do plocha, svěží trávová vůně
nálev: žlutý, hutný, velmi voňavý nálev, lahodné až olejnaté chuti, s lehkými květovými a trávovými tóny, extrémně silné aroma umami ("moře a lesa")



doporučená příprava:
6-9 g (2-3 čajové lžičky) čaje  vložte do malé dobře vyhřáté konvičky (300 ml) a zalijte velmi zchladlou vodou (50-70 °C), luhujte 60-150 sekund, možno zalít opakovaně
počet nálevů: text v přípravě
tip na alternativní přípravu:
- použijte kratší časy luhování a o něco málo teplejší vodu (75-80 °C), např. první nálev 30 s a další jen prolévejte či luhujte méně než 30 s
- z čaje lze připravit jeden silný nálev s velkým množstvím kofeinu a tříslovin
- luhujte 9 g čaje přes noc ve studené vodě (1 l, ve sklenici, v chladničce), dostanete velmi zajímavý nápoj pro celodenní popíjení
- připravte si gjokuro v ledu ("shinobi-cha") = naskládejte do konvičky 0,6 l (například skleněná Jana) vrstvy ledu (z drobných ledových kostek nebo úlomků, nikoli tříště) a každou vrstvu posypte čajem, zaplňte tak celou konvičku; jak bude led odtávat, vzniká na dně konvičky úžasně sladká čajová esence s dlouhou dochutí umami, ...opatrně ji slévejte a radostně popíjejte



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Tak tímhle čajem jsi mi opravdu udělal radost, hned jsem si vzpomněl na svá jinošská léta v Nihonkoku. V Kirišimských horách jsme často trempovali a co čaje vypili! A to jenom proto, že nikde jinde tak skvělé gjokuro nemaj a neumějí udělat! Jinak asi víš, že se gjokuro někdy považuje za poddruh senči? Hlava mi to dlouho nebrala, vždyť gjokuro se vyrábí úplně jinak než senča. Až jsem jednou narazil na senču, která byla zastiňovaná a chuťově gjokuru podobná. Pak se v tom vyznej... No. Základní informace si snad už pamatuješ. Myslím, že jsem ti je řekl v roce 2015, když jsme se přemisťovali napříč Japonskem:
„nefritová slza“ či „čaj vzešlý ze stínu“, jak se tomuto čaji někdy říká, se hodí ke svátečnímu běžnému pití (pokud na to máš) :-). Před sklizní se čajovník na řadu dnů zastiňuje (7-27 dní, 90 % stín) a pak se ručně sbírají jen nejjemnější svěže zelené lístky. Zastínění způsobuje lehce nasládlou chuť a příkladnou pátou japonskou chuť „umami“. Čaj lze velmi dobře poznat. Je převážně tvořen pěknými tmavozelenými jehličkami.“

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"tex v přípravě"

více informací o čaji

původ: Japonsko, ostrov Kjúšú, prefektura Kagošima, pohoří Kirišima
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 01/2022
typ čaje: zelený čaj stíněný
složení: čistý čaj 100 %
další označení čaje: Japan Kagoshima Kirishima GYOKURO
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje při doporučené přípravě(text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: kdykoliv pro rychlé povzbuzení, pro chvíle největší pohody a klidu
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)



ingredience: obvykle se nic nepřidává, což doporučuji
čaj a jídlo (tea pairing): extrémně sladké dezerty, slané (suši) i sladká jídla japonské kuchyně (močiyōkan aj.)
aspekt: jin (velmi ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr, ruční zpracování, velmi dobře tříděno
kultivar čajovníku: japonský Yabukita
trvanlivost: delší
ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti (příklady)
další netradiční použití: (text v přípravě)

čaj a geologie Ašska (v obrazech)

obrázek v přípravě

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj:
Korea Jeju Island GYOKURO - bio