špičkový zelený stíněný čaj z Japonska, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 01/2022

Japonské Gjokuro - bio - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 219,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Japonské Gjokuro - bio

špičkový - Japonci nejoceňovanější - několik týdnů zastiňovaný zelený čaj, velmi pěkně zpracovaný, v bio kvalitě,.. a taky obvykle čaj nejdražší

původ: Japonsko, Kjúšů, prefektura Kagošima, pohoří Kirišima
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 01/2022
typ čaje: zelený čaj stíněný
další označení čaje: Japan Kagoshima Kirishima GYOKURO
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovaně použitelný - zipový sáček
bio certifikace: CZ-BIO-004, Zemědelská produce mimo EU
výkonnost čaje při doporučené přípravě (3 nálevy): cca 2,7 l 

charakteristika suchého čaje: lesklý, tmavě zelený list upravený rolováním do plocha, svěží trávová vůně

nálev: žlutý, hutný, velmi voňavý nálev, lahodné až olejnaté chuti, s lehkými květovými a trávovými tóny, extrémně silné aroma umami ("moře a lesa")



doporučená příprava:
6-9 g (2-3 čajové lžičky) čaje  vložte do malé dobře vyhřáté konvičky (300 ml) a zalijte velmi zchladlou vodou (50-70 °C), luhujte 60-150 sekund, možno zalít opakovaně
tip na alternativní přípravu:
- použijte kratší časy luhování a o něco málo teplejší vodu (75-80 °C), např. první nálev 30 s a další jen prolévejte či luhujte méně než 30 s
- z čaje lze připravit jeden silný nálev s velkým množstvím kofeinu a tříslovin
- luhujte 9 g čaje přes noc ve studené vodě (1 l, ve sklenici, v chladničce), dostanete velmi zajímavý nápoj pro celodenní popíjení
- připravte si gjokuro v ledu = vytvořte v konvičce 0,6 l (Jana) vrstvu ledu (z drobných ledových kostek nebo úlomků, nikoli tříště) zasypte led čajem a postup opakujte až zaplníte celou konvičku, jak bude led odtávat, vznikne na dně konvice úžasná čajová esence, tu opatrně slévejte a popíjejte...



vhodnost: kdykoliv pro rychlé povzbuzení, pro chvíle největší pohody a klidu
ingredience: obvykle se nic nepřidává, což doporučuji
tea pairing: extrémně sladké dezerty, slané (suši) i sladká jídla japonské kuchyně (moči, yōkan aj.)
aspekt: jin (velmi silný)
šarže: N/A
kvalita sběru: ruční sběr, velmi dobře tříděno
kultivar čajovníku: japonský - Yabukita



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Tak tímhle čajem jsi mi opravdu udělal radost, hned jsem si vzpomněl na svá jinošská léta v Nihonkoku. V Kirišimských horách jsme často trempovali a co čaje vypili! A to jenom proto, že nikde jinde tak skvělé gjokuro nemaj a neumějí udělat! Jinak asi víš, že se gjokuro někdy považuje za poddruh senči? Hlava mi to dlouho nebrala, vždyť gjokuro se vyrábí úplně jinak než senča. Až jsem jednou narazil na senču, která byla zastiňovaná a chuťově gjokuru podobná. Pak se v tom vyznej..."

podobný čaj: Korea Jeju Island GYOKURO - bio