variace na kašmírskou specialitu z Thajska, 50 g, minimální trvanlivost do: 31.12.2020

Kašmírská kahwa - 2019

Značka: NepustilTea-original
Cena 99,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Kašmírská kahwa

blend pravého zeleného čaje s kořením - základní receptura - tradiční nápoj indického Malabaru (sever Indie)

jak čaj vnímám a používám:
"Kahwa mě baví svou chutí, která je poplatná použitému čaji a kvalitě koření. Po vyzkoušení různých receptur mi nejvíc chutnají takové, jež jsou založené na nehořknoucích čajích. Thajský zelený čaj (případně oolong typu Pao Chung) jsou ideálním základem. Kardamom dává nálevu skvělou aromatickou nasládlou, přímo "orientální" vůni a celkově velmi jemnou chuť s dlouhotrvající kořeněnou notou. Pominu-li zdravotní benefity kardamomu, je to silná povzbudivost čaje. A to je to, co mi vyhovuje nejvíc! Nálev někdy sladím, někdy ne :-) a pokud mám mandle, nasekám je a lehce opražím."



charakteristika suchého čaje: středně velký list, podélně rolovaný, celé tobolky kardamomu
nálev: žlutý, velmi aromatický, nasládlý, jemný s dlouhou kořeněnou dochutí bez ostrosti



doporučená příprava:
2 čajové lžičky (cca 6 g) čajové směsi zalijte 0,5 l vroucí vody a luhujte 3 minuty, přidejte 4 lžičky kvalitního cukru či medu (resp. oslaďte dle chuti, pokud sladíte)
tip na alternativní přípravu:
okrášlete si šálek čaje sekanými/mletými mandlemi (ideálně praženými), můžete zkusit i piniové oříšky nebo sekané para ořechy či vlašáky; použijte kořeněné pečené ořechy se semínky dýně a slunečnice



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jistě víš, jak se kahwa liší od ostatních podobných čajů, zejména od indického "bílého" čaje masala (Masala Chay)... Jo. Je to tím, že nemá ostrá koření - pepř a zázvor. Jinak se kahwa připravuje i podle jiných receptur. Někdy se přidává hřebíček, badyán, skořice, šafrán... Dokonce existují recepty, kde není základem zelený čaj ale čaj polozelený, obvykle čínský, něco jako "černý drak" :-). To se pak čaj praží, pak přidává koření a vše povaří, případně i s mlékem a šafrán tomu dává "pink" barvu. Často se kvůli tvrdosti vody přidává trochu jedlé sody."

více informací o čaji

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 31.12.2019
minimální trvanlivost do: 31.12.2022
typ čaje: blend (čisté přírodniny, bez aromat, konzervantů a barviv)
složení: 100% list  - čajovník pravý (80%), zelený kardamom - celé tobolky (20%)
další označení čaje: Kashmiri Kahwa, Kahwah
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: čaj - TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
výkonnost čaje při doporučené přípravě(text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má poměrně hodně kofeinu, je povzbuzující a vhodný k pití po celý den, oslazený vám rychle dodá energii
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

(obrázek v přípravě)

ingredience: čaj lze dobře sladit a různě ochucovat (cukr, med, ovoce, citron apod.) a přidat mléko nebo smetanu - tradičně se to však nedělá
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: jin (mírně ochlazující až neutrální)
šarže: N/A
kvalita sběru a způsob zpracování: čaj - sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: ásámský (thajsky: ใบเมี่ยง, Bai Ming)
trvanlivost: střední (3 a více let)
ledový čaj: zajímavý (příklady)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

více o čaji a jeho ingrediencích: (text v přípravě)
kardamom patří  mezi trojici  nejdražších koření
dle ajurvédy:
- blokuje zahleňující účinek mléka a mléčných výrobků
- je vhodným kořením do sladkých jídel, mléka, mléčných výrobků a luštěnin
- detoxikuje kofein v kávě
- používá se do studených a sladkých jídel
- zlepšuje chuť a aroma pokrmů aj.

více o různých druzích ořechů a jejich přínosu pro zdraví (text v přípravě)

více chutí umí podobný - ovšem díky šafránu dražší - blend:
Kašmírská kahwa se skořicí a šafránem