zelený čaj označovaný jako "střelný prach" ze Šrí Lanky, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 02/2021

Cejlonský zelený čaj - gunpowder (1) - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 89,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Cejlonský zelený čaj - gunpowder (1)

čaj zpracovaný do malých pevných kuliček, poskytující silné povzbudivé nálevy, v Číně nazývaný "střelným prachem", který kdysi čaj uživatelům připomínal, zdařilá mimočínská produkce s jemnou chutí a příjemnou vůní

původ: Šrí Lanka (Cejlon)
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 02/2021
typ čaje: cejlonský zelený čaj
další označení čaje (varianty označení čaje Gunpowder v Číně): Zhu cha [Ču čcha] ("perlový čaj"), Chameau, "střelný prach" aj. 
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě)

charakteristika suchého čaje: do malých, celkem stejnoměrných čajinek sbalené listy s jemnou vegetální vůní, bez větší kouřové stopy, s velkou trvanlivostí

nálev: žlutý, spíš tmavší (různě intenzivní dle doby luhování), jiskrný a nezakalený, příjemně vegetálně aromatický s výraznou chutí a dlouhou hořkosladkou notou (typickou pro dobré gunpowdery)



doporučená příprava:
použijte i čajovou lžičku čaje na 250 ml zchladlé vody (75 - 80° C), luhujte: první nálev do 1 minuty a další nálevy dle preference síly čaje za použití teplejší vody
tip na alternativní přípravu:
- čaj lze připravit na jeden nálev s tím, že jej necháme luhovat cca 3-5 minut
- doporučuju vyzkoušet čínskou metodu přípravy čaje Gong Fu Cha (krátké opakované luhování čaje v malé konvičce)
- naložením čaje do studené vody alespoň na dvě hodiny lze získat velmi osvěžující a chuťově zajímavý nápoj
- horký silný nálev nalijte do sklenice s ledem + dochuťte vhodným sladidlem, bylinami, ovocem apod. (ideální postup pro letní drinky)
- trochu čaje vložte do většího (širšího) šálku, zalévejte, upíjejte a pozorujte rozvíjení čajinek
- pokud si uděláte čaj příliš silný, lze jej bezproblémově zředit horkou vodou (podobně lze "oživit" i čaj vychladlý, jež se zakalil :-)



vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, jinak není času kdy by se pít neměl
ingredience: lze přidávat cokoliv dle momentální chuti, čaj je však velmi dobrý i samotný
tea pairing: hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: jin (silně ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr a mechanizované zpracování
kultivar čajovníku: čínský (domestikované původní klony čínských čajovníků ze severní Indie, před rokem 1868)
trvanlivost: extrémně dlouhá, při dobrém uskladnění i deset let
ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti (příklady)

(obrázek v přípravě)

můj známý čajmen (Dr. Teaman) mi sdělil následující moudro:
"V poslední době se jako Gunpowder často označují i čaje, které jsou záměrně zpracovány do jeho vzhledu, tj. rozřezané čajové lístky jsou pomocí speciálních strojů sbaleny do různě velkých pevných, tmavě zelených "kuliček". Mnohdy tyto čaje nepocházejí ani z čínské provincie Če-t´iang, kde je Gunpowder tradičně vyráběn. Takové čaje mají s originálním Gunpowderem pramálo společného a dokonce mohou být chuťově výrazně lepší. Mnohdy poskytují jemné a osvěžující nálevy podobné jiným špičkovým zeleným čajům. Cejlonský gunpowder je můj zamilovaný čaj, nedá se totiž moc přeluhovat a to mé zapomnětlivosti vyhovuje :-). Nejzajímavější je, že tam kde se pravý Gunpowder vyrábí a odkud se vyváží jž od 17. století se vůbec nepije, pije se hlavně ve světě, kam směřuje téměř 100 % každoroční produkce. Cejlonský Gunpowder, který by staromilští, tradice ctící čajomilové považovali za "padělek", je bez výrazné kouřové stopy a velmi dobře se s ním pracuje, dokonce jej lze použít i na přípravu čaje čínskou metodou Gong Fu Cha."

podobný čaj:
Čínský zelený čaj - Gunpowder - 3505 
Cejlonský zelený čaj - Gunpowder (02)