bílý čaj tvořený nerozvinutými pupeny ze Šrí Lanky, 25 g, minimální trvanlivost do: neomezeno

2016 Cejlonský bílý tipsový čaj - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 249,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2016 Cejlonský bílý tipsový čaj - archiv

výjimečný čaj vyrobený z pečlivého sběru prvních jarních nerozvinutých lístků na čajových větvičkách - nerozvinutých pupenů (tzv. tipsů), jedinečný čaj mezi uniformní cejlonskou produkcí

jak čaj vnímám: 
"Uleželé tipsové čaje mají své zvláštní kouzlo. Zajímavě vypadají a ještě zajímavěji chutnají. Často v nich "sněží", tedy míním tím jemné chloupky z tispů, jež - než se usadí - tak evokují padající sněhové vločky."
ZN, 02.05.2016



suchý čaj: lehce tipsově voní až bez vůně, složený z nerozvunutých listů (terminálních ppenů - tipsů)
nálev: různých žlutých barev (podle doby luhování) a typické vůně, chuti "tipsové" s medovými nádechy, bez jakékoliv hořkosti, v dochuti hezky sládnoucí



doporučená příprava:
použijte 3 - 4 g čaje na 250 ml právě vroucí vody, luhujte opakovaně: první nálev 3 minuty další nálevy podobně (i více minut, dle chuti)
počet nálevů: 
tip na alternativní přípravu:
čaj vložte do většího šálku, zalijte vroucí vodou, postupně upíjejte a vodu dolévejte; pro takovou přípravu je ideální čínský zakrytý šálek (šálek s pokličkou) zvaný Cha-wan



můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Tento velmi zajímavý bílý tipsový čaj, jež připomíná slavný čínský Jin Zhen, je opravdu pečlivě sbírán a zpracováván. Běžné cejlonské výrobě čajů se vymyká a patří do pěti procent neuniformní cejlonské čajové produkce. Sběr je náročný. Natrhá-li sběrač jeden kilogram pupenů (což je několik tisíc), je to ve výsledku ani ne 200 g suchého čaje. Lze říci, že se "cejlonské stříbrné jehly" liší podle oblastí sběru, velikosti pupenů a po skladování i v projevech, díky jeho stáří. Ve starších - dobře skladovaných - čajích se prohlubují ovocné hluboké medové tóny a čaj má větší výdrž v počtu nálevů. Čaj lze tedy dlouhodobě uložit a sledovat jeho vývoj. Skladování by mělo být delší (3 a více let). Dokonce jsem někde slyšel, že se u takového čaje prohlubují léčivé účinky. O čemž pochybuji, ale rozhodně má starší čaj daleko méně kofeinu než čerstvý, jeho nálev je sytější a voňavější. Čerstvý čaj poznáš podle barvy, jež je stříbrná s nádechy olivově zelené. Starší čaj ztrácí zelené tóny a žloutne, až hnědne. Myslím, že nejlépe je čaj skladovat v suchu a ve tmě. Neměl by být zavakuovaný, vzduch k němu musí :-)."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
 (text v přípravě)

více informací o čaji

původ: Šrí Lanka (Cejlon)
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 05/2016
minimální trvanlivost do: neomezeno - archiv
typ čaje: cejlonský bílý čaj, sběr T+0, nerolováno, pouze sušeno
další označení čaje: Ceylon Silver Needle Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě(text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má méně kofeinu, nehodí se však pít pozdě večer
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)



ingredience: do čaje nedoporučuji cokoliv přidávat
čaj a jídlo (tea pairing): čaj se hodí k popíjení s jakýmkoliv jídlem
aspekt: jin (velmi slabý)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr a mechanické zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-superior
kultivar čajovníku: indočínský čajovník
trvanlivost: dlouhá (čaj zraje)
ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti (příklady)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj: (text v přípravě)