zelené fermentované maté z Brazílie s mátou a vřesem, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 10/2021

Mátové maté zelené fermentované s vřesem - 2019

Značka: NepustilTea-original
Cena 89,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Mátové maté zelené fermentované s vřesem

maté zpracované sušením, drcením, delší fermentací a posléze smíchané s drcenou mátou a květem vřesu (a levandule)

původ: Česká republika
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 10/2021
typ čaje: "nečaj" - brazilská bylina cesmína paraguajská (Ilex paraguariensis) + máta dlouholistá (Mentha longifolia (L.) + květ vřesu (Calluna vulgaris) a špetka levandule lékařské (Lavandula angustifolia)
další označení čaje: Yerba maté, Brazilian Mate Green Tea
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě(text v přípravě)

charakteristika suchého čaje: (text v přípravě)

(obrázek v přípravě)

tradiční (klasická) příprava:
větší množství blendu (dle vlastních preferencí) luhujeme v kalabase (vydlabaná tykev) a pijeme pomocí bombilly (speciální slámka s funkcí sítka), zaléváme opakovaně horkou až mírně zchladlou vodou
možná příprava:
několik lžiček čaje (5-10) zalijeme mírně zchladlou vodou a luhujeme (alespoň 5 minut), odléváme do hrnků + opakovaně doléváme vroucí vodou (dle chuti), luhujeme v jakékoliv nádobě
alternativní příprava:
sladíme, přidáme karamel, luhujeme v džusu (tzv. russo), luhujeme ve studené vodě, rovnou ve vychlazeném pomeranči / pomelu, v melounu, ... s ledem (tzv. příprava terere) atp.

(obrázek v přípravě)

ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
tea pairing: hodí se k jakémukoliv jídlu
aspekt: jang (uzemňujíí)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: list a větvičky cesmíny jsou rozřezány a odprášeny, fermentovány 1 rok
kultivar čajovníku: N/A

(obrázek v přípravě)

můj známý čajmen (Dr. Teaman) mi sdělil následující moudro:
"Maté - tedy nápoj z byliny Cesmíny paraguajské je jihoamerický nápoj No.1 plný kofeinu, nikoli "mateinu" jak se často uvádí :-), máta mu dodává další chuťový rozměr a úžasně se s ním snoubí, trochu levandule nesmí chybět..., no a vřes, to je moje oblíbená bylina, měla tam totiž chaloupku Janinka*"

podobný čaj: 
nepražená - "standardní" - forma maté Brazilské zelené maté, fermentované ("RANCHO")
nepražená forma bez fermentace - Brazilské zelené maté - nefermentované, bio
pražená forma maté  ("PAMPERO") - (v přípravě)
 


obrázek rostliny - keře / stromu - wikipedie

poznámka. * 

"Poslouchej, kdopak je to ta Janinka?" - "I to je Janinka!" - "Čípak je?" - "I ona není ničí, ona je sama svá." - "A copak nemá žádného broučka a tatínka?" - "Ne, ona je sama." - "A kdepak zůstává?" - "Pane, tam u lesa ve vřesu. Takovou má krásnou chaloupku v mechu."
Broučci - Jan Karafiát