korejský unikátní zelený čaj svěžích projevů, 25 g, Jižní Korea - ostrov Jeju, min. trvanlivost do konce: 01/2022

2019 Korejské Gjokuro (GYOKURO) z ostrova Jeju - bio - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 99,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Korejské Gjokuro (GYOKURO) z ostrova Jeju - bio

unikátní korejský zelený čaj z první jarní sklizně (Ujeon, Shincha), zpracovaný tradiční metodou s použitím "zabití zeleně" pomocí horké páry a tvarování za sucha na horkých pánvích, často zvaný jako "nefritová rosa"

jak čaj vnímám a používám:
"Setkání s korejskými čaji je pro mě vždy příjemné. Jsou to totiž čaje velmi pečlivě zpracované a mají v sobě něco čínského i japonského zároveň. Vždyť jejich historie je Čínou ovlivněna a je delší než historie čajů japonských. Gjokuro z malého ostrova Jeju (na jihu od korejského poloostrova) se pyšní pěkným listem a silnějším nálevem. Je vyráběn podobně jako čaje japonské. Čaj mě velmi povzbuzuje a unáší do nebeských výšin."
ZN, 05.06.2019



suchý čaj: lesklý, plochý, tmavěji zelený list svěží trávové vůně
nálev: svěže bylinný a UMAMI, výrazné trávové chuti s pevným tělem a dlouhou hořkosladkou dochutí, chladnutím se zakaluje



doporučená příprava:
použijte 6 g čaje na 300 ml více zchladlé vody (kolem 75° C), luhujte 2 minuty (dle chuti), zalijte opakovaně (stejnou a pak teplejší vodou)
tip na alternativní přípravu:
- přiměřené množství čaje vložte do většího šálku, zalijte zchladlou vodou, postupně upíjejte a vodu dolévejte; pro takovou přípravu je ideální čínský zakrytý šálek (šálek s pokličkou) zvaný Cha-wan
- použijte teplejší vodu a kratší časy luhování, např. první nálev 30 s a další nálevy zhotovte jen prolitím čaje či luhujte méně než 30 s
- z čaje lze připravit jeden silný nálev s velkým množstvím kofeinu a tříslovin
- luhujte větší množství čaje ve studené vodě alespoň dvě hodiny, ideálně pak přes noc (ve sklenici, v chladničce), dostanete velmi zajímavý nápoj pro celodenní popíjení
- připravte si korejské gjokuro v ledu = vytvořte v konvičce 0,6 l (Jana) vrstvu ledu (z drobných ledových kostek nebo úlomků, ne tříště) zasypte led čajem a postup opakujte až zaplníte celou konvičku, jak bude led odtávat, vznikne na dně konvice úžasná čajová esence, tu opatrně slévejte



můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Máš geolgické vzdělání a tak ti nemusím připomínat, že ostrov Jeju je velmi malý (zhruba eliptického tvaru - 80 km × 40 km), vulkanického původu s dominantou sopky Hallasan, vysoké 1950 m, zahrnuje hlavně holocénní vulkanické horniny (lávové proudy, pyroklastické horniny apod.) a je tedy z geologického pohledu ostrovem velmi mladým! Jistě slyšels´ že má přezdívku "korejská Hawai".  Díky vulkanické půdě a subtropickému podnebí je tento ostrov ideálním místem pro pěstování čaje. Stejně jako ostrov - tedy značně v přeneseném smyslu - jsou i čajové plantáže mladé :-). Najdeš je na západě ostrova (plantáže: Seogwang - 제주 서광다원, text v přípravě ). Čaj je produkován japonskými technologiemi, sklízen a vyráběn japonskými stroji. Řekl bych, že ve světě (obecně) je produkce zelených aj. čajů z Jeju známější, než ostatní (vnitrozemské) produkce čajů (z oblastí pohoří Boseong, Jiri a Jeonnam)."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... s čajem si můžeš hrát podobně jako s čaji japonskými, hodí se jej vychladit nebo dělat za studena, macerovat na ledu a přidat bublinky, sezónní ovoce, špiritus vynech a řiď se odděleným pitným režimem :-)!"

více informací o čaji

původ: Jižní Korea, ostrov Jeju
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2019 (sklizeň před 20. dubnem)
minimální trvanlivost do konce: 01/2022
typ čaje: prvosklizňový korejský zelený čaj
složení: pravý čaj 100%
další označení čaje: Korea Jeju Island (Bio/Organic) GYOKURO
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (zemědělská produkce mimo EU)
doporučení dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

(obrázek v přípravě)

vhodnost: k pití zejména dopoledne a odpoledne, čaj je silně povzbuzující
ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
čaj a jídlo (tea pairing): krémové dorty, lanýže, suši
aspekt: jin (silně ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr a zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: japonské odrůdy (Yabukita, Yamamadori)
trvanlivost: delší (díky zpracování)
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A
 

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj: Japan Kagoshima Kirishima GYOKURO - bio