zelený "řapíkový" čaj z Japonska, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 01/2022

Japonská Kukiča (KUKICHA) - bio - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 79,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Japonská Kukiča (KUKICHA) - bio

velmi zajímavý čaj (tzv. "vedlejší produkt") vzniklý vytříděním řapíků z čajů senča + gjokuro, s malým podílem čajových lístků, bez drobného prachu

jak čaj vnímá a používám:
"Kvalitní kukiču si připravuju v malém objemu. Vezmu malou skleněnou konvičku - má myslím kolem 150 ml - vyhřeju jí a dám do ní vrchovatou čajovou lžičku kukiči. Ihned zaleju dost zchladlou vodou (kolem 70 °C). Luhuju kolem dvou minut. Opakuji ještě dvakrát s teplejší a pak vroucí vodou. Připravím tedy celkem tři nálevy. Znalci japonských čajů by mě asi nepochválili. Já to ale prostě dělám takto jednoduše. Dokonce mám vyzkoušeno i delší luhování s téměř horkou vodou. U čaje kvality bio si to lze dovolit."



suchý čaj: kousky řapíků, části stonků a listů, čaj celkově neobvyklého vzhledu, bez prachu a většího podílu drobotiny, s vůní "čerstvého sena"
nálev: žlutý až žlutozelený, aromatický, silný s velmi dlouhou dochutí (umami, sladkost)



doporučená příprava:
9 g (cca 4 čajové lžičky) čaje vložte do vyhřáté konvičky (0,6 l) a zalijte vroucí či zchladlou vodou (85 °C), luhujte 90 až 120 sekund, při kratším luhování lze zalití opakovat
počet nálevů: 1 (až 3)
tip na alternativní přípravu:
- tři polévkové lžíce čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici
- do kukiči lze přisypat trochu kvalitní mačči a zvýšit tak její povzbudivost :-)



můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Už jsem ti kdysi říkal, že typické pro výrobu čajů v Japonsku je, že žádná část ze sklizených lístků nepřijde vniveč, vše je důsledně zpracováno a konzumenty pak využito. Důkazem jsou tzv. „vedlejší produkty“ používané jako další druhy čaje. Mezi nejznámější patří čaj kukiča (kukicha) a hódžiča (Hojicha). Ačkoliv má každý jinou barvu, poznáme je na první pohled. Obsahují totiž velké množství "větviček", tj. úlomků řapíků a stonků... Ale ještě jsem ti neřekl, že "Kultivar Yabukita byl vyšlechtěn v roce 1908 Hikosaburo Sugiyama v Shizuoka. Bylo však poprvé podáno v roce 1954 a zaregistrováno jako č. 6. 1956, jen dva roky po registraci, byla Yabukita určena jako rozmanitá volba pro prefekturu Shizuoka. Původně se pěstitelé čaje přestali chovat k nové odrůdě, ale od roku 1999 asi 95,6% čajových farem používá Yabukita. V jiných prefekturách se používá také Yakubita. V Mie jsou až 84%, 77%, Fukuoka, Saitama 72%, 62% a v Kjótu Kagoshima 40% všech čajových rostlin jsou Yabukita. Extrapolováno na celé Japonsko, jedná se o 77% všech čajových rostlin. Yabukita je oblíbená díky svému vysokému výnosu a chuti umami. Je mrazuvzdorný, ale náchylný k houbovým chorobám. Název "Yabukita" pochází z místa, kde byl čaj poprvé pěstován, bambusového háje (Yabu) a severu (Kita)."
P.S. týdoktor byl japonským čajem značně opojen, když mi výše uvedená slova - vyznačena kurzivou a radši ještě přeškrtnutá - říkal, musím je ještě uhladit :-)...

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... dlouho luhuj, lij na led, dochuť nějakou dobrou bylinnou šťávou a ... čím chceš! Okrášli květy lučních bylin :-)."

více informací o čaji

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do:  01/2022 (reálně déle)
typ čaje: zelený čaj (vedlejší produkt třídění čajů)
složení: 100% list  - čajovník pravý, části flešů - řapíky, větvičky, části listů s minimem prachu
další označení čaje: Japan KUKICHA, Japan Green Tea (BIO/ORGANIC) KUKICHA
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
výkonnost čaje při doporučené přípravě: cca 8,3 l čaje / 25 g
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: díky ponechaným částem listu má čaj poměrně hodně kofeinu, nehodí se pít večer, jinak velmi vhodný k odpočinku po práci, k relaxaci
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

ingredience: čaj je nejlepší bez jakýchkoliv dodatečných vylepšení
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se zejména k rýži, k suši, k málo kořeněným rybám, k mírně slaným oříškům a ke sladkým zákuskům (zejména s maččou)
aspekt: jin (slabý)
šarže: N/A
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční a mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: japonský - Yabukita
trvanlivost: delší
ledový čaj: zajímavý (příklady)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje
postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici
podobný čaj:
senča(resp. co se "umami" týče ostatní zelené japonské čaje - banča, gjokuro)
doporučuji srovnat s variantou:
kukiča - pražená