zelený "řapíkový" čaj z Japonska, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 01/2022

Japonská Kukiča - bio - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 79,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Japonská Kukiča - bio

velmi zajímavý čaj (tzv. "vedlejší produkt") vzniklý vytříděním řapíků z čajů senča + gjokuro, s malým podílem čajových lístků

původ: Japonsko
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 01/2022 (reálně déle)
typ čaje: japonský zelený čaj (vedlejší produkt třídění čajů)
další označení čaje: Japan KUKICHA, Japan Green Tea (BIO/ORGANIC) KUKICHA
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio (evropská) certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
výkonnost čaje při doporučené přípravě: cca 8,3 l čaje / 25 g

charakteristika suchého čaje: (text v přípravě)



nálev: (text v přípravě)



doporučená příprava:
9 g (cca 4 čajové lžičky) čaje vložte do vyhřáté konvičky (0,6 l) a zalijte vroucí či zchladlou vodou (85 °C), luhujte 90 až 120 sekund, při kratším luhování lze zalití opakovat
tip na alternativní přípravu:
tři polévkové lžíce čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici



vhodnost: díky ponechaným částem listu má čaj poměrně hodně kofeinu, nehodí se pít večer, jinak velmi vhodný k odpočinku po práci, k relaxaci
ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
tea pairing: hodí se zejména k rýži, k suši, k málo kořeněným rybám, k mírně slaným oříškům a ke sladkým zákuskům (zeména s maččou)
aspekt: jin (slabší)
šarže: -
kvalita sběru a zpracování: mechanizovaný sběr a zpracování
kultivar čajovníku: japonský - Yabukita 



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Kultivar Yabukita byl vyšlechtěn v roce 1908 Hikosaburo Sugiyama v Shizuoka. Bylo však poprvé podáno v roce 1954 a zaregistrováno jako č. 6. 1956, jen dva roky po registraci, byla Yabukita určena jako rozmanitá volba pro prefekturu Shizuoka. Původně se pěstitelé čaje přestali chovat k nové odrůdě, ale od roku 1999 asi 95,6% čajových farem používá Yabukita. V jiných prefekturách se používá také Yakubita. V Mie jsou až 84%, 77%, Fukuoka, Saitama 72%, 62% a v Kjótu Kagoshima 40% všech čajových rostlin jsou Yabukita. Extrapolováno na celé Japonsko, jedná se o 77% všech čajových rostlin. Yabukita je oblíbená díky svému vysokému výnosu a chuti umami. Je mrazuvzdorný, ale náchylný k houbovým chorobám. Název "Yabukita" pochází z místa, kde byl čaj poprvé pěstován, bambusového háje (Yabu) a severu (Kita)."
P.S. týdoktor byl japonským čajem značně opojen, když mi výše uvedená slova říkal, musím je ještě uhladit :-)...

podobný čaj: 
(v přípravě)