základní zelený čaj z Japonska, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 01/2022

    2019 Japonská Banča (BANCHA) - bio - archiv

    Značka: NepustilTea-archiv
    Cena 127,- Kč
    Dostupnost: skladem
    Množství:
    ks
    Dotaz k produktu

    Japonská Banča (BANCHA) - bio

    japonský zelený nezastiňovaný čaj hrubšího a nestejnoměrného listu (vyrobený z větších listů čajových výhonků), povzbudivý, lehce nasládlý a svíravý, obvykle produkovaný v pozdějších sklizních

    jak čaj vnímám a používám:
    "Banču si dávám často a nezacházím s ní příliš pozorně..., snese to :-). Vyhovuje mi její svěží chuť, svíravost a zalévání vroucí vodou. Pokud jí zapomenu včas slít, nic se neděje. Je akorát silnější a trpčí. Což mi nevadí. "
    ZN, 12.05.2020



    suchý čaj: hrubší nejstejnoměrný plochý list, s vůní lučního sena, bez prachu a drobotiny
    nálev: žlutozelený až zelený, aromatický, silnější, s projevy "umami" a nasládlou dochutí, lehce drhnoucí



    doporučená příprava:
    9 g čaje (x čajové lžičky) čaje vložte do konvičky (0,6 l) a zalijte právě vroucí vodou, luhujte 40 - 70 sekund, při kratším luhování lze zalití opakovat
    tip na alternativní přípravu:
    - jednu polévkovou lžíci čaje luhujte v 1 litru studené vody, alespoň dvě hodiny ( v chladu), ideálně pak přes noc v lednici
    - méně čaje (cca 6 g) vložte do malé vyhřáté konvičky (cca 250-300 ml), zalijte zchladlou vodou (cca 80 °C) a luhujte 90-120 sekund (postup možno opakovat s vroucí vodou a kratší dobou luhování)



    můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
    "Banča je obvykle složena z větších lístků sklízených ke konci léta či později a vyrábí se podle stejného postupu jako senča. Vyniká výraznou chutí a osvěžující lehkostí. Jde o čaj pro každodenní běžné pití. Někdy tak bývají označovány i větší lístky vytříděné při zpracování čaje senča, které jsou dle svého vzhledu (připomínajícího lístky vrby) nazývány „janagi“. Co se termínu sklizně týče, bavíme se o období "sanbanča" počítané cca od 1. srpna a "jonbanča" začínající cca 11. září. Pak se ještě vyskytuje sklizeň podzimní a zimní banči cca od 21. října. Tyto pozdní sklizně však v některých oblastech neprovádí."

    na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
    "... pořádně luhuj, lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou a citrusy :-)"

    více informací o čaji

    původ: Japonsko
    hmotnost (netto): 50 g
    datum výroby: 2019
    minimální trvanlivost do konce: 01/2022
    typ čaje: japonský zelený čaj velmi dobré třídy
    složení: čistý čaj 100 %
    další označení čaje: Japan BANCHA - BIO, banča, jap. 番茶
    balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
    bio certifikace: CZ-BIO-04 (Zemědělská produkce mimo EU
    výkonnost čaje při doporučené přípravě: cca 8,3 l čaje / 25 g
    cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
    odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
    vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, nenáročný čaj vhodný k  práci
    doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)
    ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
    čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, zejména k rýží, závitkům nudlím apod.
    aspekt: jin (silně ochlazující)
    šarže: N/A
    kvalita sběru a zpracování: mechanizovaný sběr a zpracování
    kultivar čajovníku: japonský Yabukita
    trvanlivost: střední, při dobrém uskladnění i tři roky
    ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti (příklady)

    čaj a geologie Ašska (v obrazech)


    hnědé granáty - bežná součást svorů a kvarcitických svorů na Ašsku, Dolní Paseky - okolí přehrady, vpravo silný žlutý nálev z japonské banči (foto 12.05.2020)

    možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
    - viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

    postřehy jiných (recenze v e-shopu):
    zatím nemám k dispozici

    podobný čaj: 
    Japonská Senča KKH 2 - bio

    Japonská Senča KKH 5 - bio

    Japonská Senča YAMA

    Japonská senča - hluboce propařovaná