listy nejstaršího stromu světa - ginkgo biloby - z Číny, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 02/2022

Jinan dvoulaločný - GINKGO - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 39,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Jinan dvoulaločný - GINKGO

se více jak 150 milionů let nezměnil - dokládají to paleontologické nálezy listů; v současné době se v Číně pěstuje 24 kultivarů a celosvětově je známo přes 90 forem rostliny, jež je často označována jako "živoucí fosílie"

jak čaj vnímám a používám:
"Na jinanu mě baví jeho příběh - přeci jenom má blízko k disciplíně zvané paleontologie (která je součástí geologie) - jeho zajímavé účinky, nenáročnost pití a jednoduchost přípravy. Výluh se dá pít i studený a občas jej smíchám s nálevem jiného - pravého - čaje, čímž přidám kofein. Za sebe mohu potvrdit, že pravidelné pití čaje z ginkga biloby bystří myšlení a snižuje únavu, což je zřejmě důsledek jeho pozitivního působení na krevní oběh nejen v mozku, ale i v celém organismu (viz "on hold seznam" níže)."
ZN, 28.02.2020



charakteristika suchého čaje: stejnoměrně velké zelené až zelenohnědé kousky a příjemná (typická) vůně sušených stromových listů jinanu
nálev: světlý, jiskrný, nezakalující se, svébytné bylinné vůně a chuti, velmi dobře pitelný i studený, bez jakékoliv hořkosti či svíravosti



doporučená příprava:
ideální je bylinářská příprava, 2-4 g (tj. 1-2 čajové vrchovaté lžičky) byliny vložte do běžného (200 ml) nebo většího (250 ml) hrnku, zalijte právě vroucí vodou, zaklopte talířkem a luhujte 15 minut, výluh zceďte a patřičně zchladlý po malých doušcích popíjejte
počet nálevů: 1
tip na alternativní přípravu:
- suchou bylinu lze prakticky smíchat s jakýmkoliv běžným čajem v poměru dle momentální vaší chuti, jedinou podmínkou je aby čaj vydržel vodu 100 °C a 15 minut luhování (doporučuji vyzkoušet mix s thajským černým čajem typ 2)
- snažší cesta je smíchání hotových nálevů, tj. výluhu jinanu s výluhem jiného (pravého) čaje



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Četl jsem, že:
"Je to nejstarší druh stromu - fosilie ginkga se datují do období permu (-280 mil. let), za posledních 150 mil. roků se prakticky nezměnil. Nazývá se proto "živoucí fosilií" (Ch. Darwin 1859), jako např. Wollemia nobilis nebo Metasequoia. Olistění je považováno za přechodný typ mezi jehličnany a listnáči. Mezi vyhynulé ginkovité dřeviny patří: G. coriacea, G. adiantoides, G. tigrensis, G. apodes, G. digitata, G. yimaensis, G. gardneri. Největší rozšíření dle četných nálezů v období Jury (-213 mil. let, tj. čas dinosaurů), ginkgo patrně bývalo jedním z nejběžnějších stromů. Z amerického kontinentu zmizelo před 7 mil. roky, z Evropy před 3 mil. roky." (zdroj)
... takže jde o strom starší než Metuzalém, ale nejen to! Dokonce sám velký J. W. Goethe napsal o listu GB báseň ...a zřejmě jej i pil na dobrou paměť a pro svižnější tělo, vždyť víš jak to bylo s jeho zálety (například za Ulrikou von Lewetzov v Mariánkách :-)."

více informací o čaji

původ: Čína
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 02/2022
typ čaje: bylina, v čajovnách často zařazen do kategorie "nečaje" 
složení: list (folium) 100% jinanu, lat. Ginkgo biloba L.
další označení čaje: ginkgo, nesprávně ginko i gingo, původně v Číně "stříbrná horská švestka"
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost balení čaje při doporučené přípravě: 5-10 l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 2 g byliny
vhodnost: pro jakoukoliv denní i večerní dobu, neobsahuje kofein, jako bylinný čaj není vhodný pro děti, velmi vhodný pro starší a seniory
doporučení dle bylinářské literatury: čaj si udělejte 2-4 x denně, neměla by se překračovat celková denní dávka, tj. nálev zhotovený z 5-10 g listu (zdroj, zdroj)

(obrázek v přípravě)

ingredience: v podstatě lze přidávat cokoli, míchat s jinými nálevy apod., jako bylina by se ale měl pít nálev čistý
čaj a jídlo (tea pairing): nedoporučuji kombinovat s jídlem
aspekt: vyrovnaný (zdroj)
šarže: 00210B345
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr a mechanizované zpracování (řezání, sušení, třídění)
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: N/A (nejedná se o čaj ale bylinu, někdy v čajovnách prezentovanou mezi "nečaji")
trvanlivost: účinnost klesá ve smyslu farmaceutického "self/life" ačkoli jde o velmi trvanlivou bylinu (list stromu) 
ledový čaj: N/A

možné působení byliny na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 28.02.2020):



další možné zdravotní účinky:
- list jinanu je zmiňován v čínských herbářích, je součástí i moderních herbářů českých a patří do klasického arzenálu léčivek všech asijských medicín (TCM, korejská atp.)
- účinky ginkga jsou širokospektrální
- více informací o Ginkgu najdete v článku "Rostlina, jež přežila i atomový výbuch" (text v přípravě) a v Čajové školce (text v přípravě)
postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici



obr.: Ginkgo biloba je označován jako "živoucí fosílie" (zkamenělina) a zastánci krátké historie + stvoření světa ji díky "zamrzlému vývoji" považují za důkaz neplatnosti Darwinovy evoluční teorie

ostatní "klasické nečaje" dostupné v e-shopu:
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze - zavedená v Brazílii Španělskými kolonizátory, tzv. "RANCHO")
maté nefermentované (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - původní indianské zpracování byliny)
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze pražená, tzv. "PAMPERO")
lapacho (Tabebuia serratifolia, poslední dobou v prodeji pro vnitřní užití zakázané)
rooibos (Aspalathus linearis)
yogi či masála (směs koření pro přípravu indického bílého čaje - dátá masála, masala chai, yogi chai)
máta NANA (Mentha longifolia (L.) - máta klasnatá resp. Mentha spicata "Maroccan")
ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa, pro přípravu nápoje karkade)
černý citron (fermentovaný sušený plod citronu v bio kvalitě)

ostatní "nečaje" a jejich blendy dostupné v e-shopu:
citronová tráva (v bledu s černým čajem)
citronová tráva (v bledu se zeleným thajským čajem)
citronová tráva (v blendu se zeleným vietnamským čajem)
citronová tráva (v blendu s pandánem)
citronová tráva (v bledu s klitorií)
citronová tráva (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blednu s černým čajem)
pandán (v blednu se zeleným čajem)
pandán (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blendu s citronovou trávou)
jiaogulan
hořký meloun (Bitter-Melon Tea)