velmi neobvyklý zelený čaj z Japonska, 25 g, minimální trvanlivost do konce: 12/2021

Japonská Senča (SENCHA) - hluboce propařovaná - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 99,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Japonská Senča (SENCHA) - hluboce propařovaná

v Japonsku je senča nejoblíbenějším čajem, je vyráběna v mnoha sortách (kvalitách) a patří mezi nejběžnější japonské čaje, hluboce propařovaná senča je zvláštním druhem, který zaujme nejen silnou chutí ale i pěkně zakaleným nálevem a menší hořkostí

jak čaj vnímám a používám:
"Takové pěkné "blátíčko" zůstane v konvičce :-), jedlé, málo hořké a připomínající uvařený mladý špenát. Poprvé jsem byl překvapen. Nyní se na čaj těším pokaždé, když na něj vzpomenu. Hutný zakalený nálev nevypadá úplně vábně, o to je však v chuti příjemnější. A zvláště v dochuti, ta vede! Je sametová, dlouhá, sládnoucí a v ústech přetrvá dokud se znovu nenapijete. A to se můžete mezi doušky klidně s někým zakecat, nebo se více začíst do právě listované knihy."



suchý čaj: tmavě zelený list rozpadlý na kousky až velmi malé částečky (jež jsou pak v nálevu), silná typická vůně "džungle a moře" (= "umami")
nálev: žlutozelený, kalný, voňavý s dlouhotrvající dochutí, méně hořký, sametový, výrazně sládnoucí, s příjemnou nahořklostí



doporučená příprava:
1-2 čajové lžičky čaje (5-10 g) vložte do konvičky (300 ml) a zalijte mírně zchladlou vodou (80 °C), luhujte velmi krátce (30 sekund), zalití lze opakovat až 3x
počet nálevů: až 3
tip na alternativní přípravu:
- z čaje lze připravit jeden silný nálev s velkým množstvím kofeinu a mála tříslovin
- luhujte cca 3-5 čajových lžiček čaje přes noc ve studené vodě (1 l, ve sklenici, v chladničce), dostanete velmi zajímavý nápoj pro celodenní popíjení
- připravte si senču v ledu = vytvořte v konvičce 0,6 l (Jana) vrstvu ledu (z drobných ledových kostek nebo úlomků, nikoli tříště) zasypte led čajem a postup opakujte až zaplníte celou konvičku, jak bude led odtávat, vznikne na dně konvice úžasná čajová esence, tu opatrně slévejte a popíjejte...



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jestli nevíš, jak se tento čaj vyrábí, pak věz, že jeho malé listy a listové kousky jsou důsledkem hlubokého (dlouhého) napařování, kdy čajový list křehne a pak se při dalších operacích více rozpadá. Výsledný čaj má silnou plnou chuť, méně hořkosti a poskytuje značně kalný nálev. Dřív jsem si myslel, že "špenát", jež v konvičce zůstane po vyluhování tohoto čaje, značí jeho divnou kvalitu. Opak je však mnohdy pravdou. Je potřeba vědět, jak se čaj vyrábí a co je třeba důvodem jeho drobného zpracování a pak jej soudit. No a k tomu vlastnímu napařování ti ještě řeknu, že rozlišujeme tři typické úrovně spaření (propaření) čaje: jde o Asamushi (lehké spaření), Chumushi (střední spaření) nebo Fukamushi (hluboké spaření). Tak si to pamatuj! Až uvidíš takový název u čaje, hned budeš vědět "která bije"!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"tex v přípravě"

více informací o čaji

původ: Japonsko, prefektura Šizuoka (Shizuoka), oblast Kakegawa-shi (na západě prefektury)
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 05/2019
minimální trvanlivost do konce: 12/2021
typ čaje: čaj pravý, čistý - bez ingrediencí
složení: japonský zelený čaj špičkové kvality
další označení čaje: Japan Deep Steamed SENCHA-KAKEGAWA, Deep steamede Kakegawa green tea, Sencha Kagegawa Fukamushi
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: 4,5 l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, jinak není času kdy by se pít neměl
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)



ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: jin (extrémně silně ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: mechanizovaný sběr a zpracování'
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: japonské klony (Yabukita)
trvanlivost: střední, při dobrém uskladnění i tři roky
ledový čaj: (text v přípravě)
další netradiční použití: (text v přípravě)

čaj a geologie Ašska (v obrazech)

obrázek v přípravě

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj:
Japonská Senča KKH 2 - bio

Japonská Banča - bio
Japonská Senča KKH 5 - bio
Japonská Senča YAMA

Japonská Sinča - hluboce napařovaná