český šípek je vynikajícím prostředkem pro chvíle, kdy nevíte co si dát a pro experimenty, 50 g, minimální trvanlivost do konce: 11/2021

Šípkový čaj - sypaný (šípek plod - slupky) - 2019

Značka: NepustilTea-standard
Cena 49,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Šípkový čaj - sypaný (šípek plod - slupky) 

šípek patří mezi tradiční české byliny, jež se hodí na spoustu neduhů ... šípkový čaj lze pít, preventivně, léčebně i jen tak "na žízeň", ideální je ve směsích bylin, pro děti a straší lidi

jak čaj vnímám a používám:
"Ačkoli šípky zrají na podzim (a poskytují tak jednu ze skvělých přírodních surovin pro zimní čaje) neznamená to, že se jindy používat nemají. Čaj z šípků - plodů růže šípkové - by se pít měl, nejlépe celoročně (zejména kvůli vysokému obsahu vitamínu C). Nebo alespoň ve všech deštivých a chladnějších dnech. Nálev ze slupek šípku je velmi lahodný a pomáhá mi "spravit žaludek" po konzumaci většího množství různých pravých čajů. Dělám si jej, když potřebuju víc tekutiny a na pravý čaj chuť nemám. Používám kombinovanou metodu přípravy = smíchání nevařeného nálevu a vařeného výluhu. Poslední dobou mě baví míchání šípku se zeleným fermentovaným maté, jež též vyžaduje delší dobu luhování. A když takový blend zdravě osladím, mám velmi účinný povzbuzující zcela přírodní energetický nápoj (velmi dobrý je i vychlazený). Blend s matéčkem není jediný, občas šípek přidám do nepřeluhovatelného thajského černého (typ 2) nebo polozeleného čaje typu Pao-chung."
ZN, 02.03.2020

suchý čaj: suché řezané plody šípku bez jadérek, téměř bez vůně
nálev: žlutý (po přelití a luhování) až oranžový (po vaření), typicky šípkově vonící a nakysle chutnající, lahodně osvěžující, pitelný teplý i studený



doporučená příprava:
polévkovou lžíci (cca 5 g) řezaného plodu šípku vložte do skleněné konvičky (například Simax Jana 05, l) a zalijte vroucí vodou (250 ml), luhujte alepoň 5 minut, slijte do jiné nádoby, vyluhované šípky znovu zalijte vodou (250 ml) a pět minut povařte, slijte do prvního nálevu
počet nálevů: 1 (2)
tip na alternativní přípravu:
- dle bylinářských doporučení (Grešík) šípek luhovat 10 minut, slít, znovu zalít a 5 minut povařit, nálevy smíchat
- existují doporučení šípek několik hodin až dnů macerovat ve studené vodě a pak výluh - po přiměřeném ohřátí - pít
- do hrnku (200 ml) vložte vrchovatou čajovou lžičku šípku, zalijte vroucí vodou, luhujte alespoň pět minut, slijte a zchladlé pijte



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"K šípku přistupuji tradičně, podle rad mé české babičky, tj. luhuju jej horkou vodou co to jde a pak slupky ještě samostatně povařím, oba výluhy smíchám. Někdy, jsou-li vyluhované zbytky pěkné, tj. bez "bubáků", si je přidám do jogurtu... Vím, že lze najít i jiné metody přípravy, někdy zhusta propagované jako jediné a správné. Považuj je za alternativní a moc to neřeš. Říká-li někdo, že jeho pravda je jediná, diskuzi nepřipouští a kloudné argumenty nemá, obvykle si vymýšlí a možná i lže. Netřeba ho brát vážně. Může to být blázen. Je třeba ho ignorovat nebo rovnou poslat k šípku. Každopádně, vitamín C je citlivý na teplotu a dlouhé luhování šípku v chladu a studené vodě může mít význam. Lepší než čaj z šípku je šípkové víno a šípková marmeláda, o omáčce a šípkových bonbónech nemluvě... ale to už jsme daleko od čaje :-)."

poznámka (ZN):
z obsáhlého životopisu Dr. Teamana je patrno, že díky jeho působení v mnohých čajových i nečajových zemích, v Čechách pak zejména na Ostravsku i jinde, má doktor mnoho babiček, takže i českou o které zlí jazykové tvrdí že "českou od Ratibořic"

více informací o čaji

původ: Česká republika
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2019
minimální trvanlivost do konce: 11/2021
typ čaje: bylina - plod (fruktus), syn. "šešule"
složení: Růže šípková, lat. Rosa canina - 100% slupky
další označení čaje: čaj z růže šípkové, čsj z šípku apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: (text v přípravě)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: 5 l výluhu
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 3,5 g byliny, 1 vrchovatá polévková lžíce = cca 5 g byliny
cena za hrnek čaje: (text v přípravě)
vhodnost: čaj lze konzumovat kdykoliv, neobsahuje kofein a tudíž je vhodný i pro děti, seniory a k pití večer
doporučení dle bylinářské literatury: pít jeden šálek 4x denně (tj. 4x200 ml)
ingredience: lze přidávat cukr, med, marmeládu, koření
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu i bez jídla
aspekt: ?
šarže: 91205G9303
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr a mechanizované zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: delší než uvedená minimální
ledový čaj: velmi vhodný - zkuste silný nálev dochutit (například sezónním ovocem, čekankovým sirupem) a přelít přes kostky ledu střední velikosti (příklady)

možné působení byliny na zdraví (povolená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(text v přípravě)

další možné zdravotní účinky šípku: najdete v článku "O českém šípku - "šešulích" růže šípkové"
postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici
podobný čaj:
(text v přípravě)