skvělý zástupce světlých puerů z Vietnamu, 25 g, minimální trvanlivost do: - nestanoveno

    2018 Vietnamský sheng Pu-Erh - archiv

    Značka: NepustilTea-archiv
    Cena 99,- Kč
    Dostupnost: skladem
    Množství:
    ks
    Dotaz k produktu

    2018 Vietnamský sheng Pu-Erh - archiv

    je velmi zajímavým "světlým" pchu-erem nalisovaným z listů vzrostlých čajových stromů v nejsevernější vietnamské provincii Hà Giang, jež sousedí s čínským Jün-nanem

    jak čaj vnímám a používám:
    "Světlé typy čajů pchu-er mám velmi rád, zejména pro jejich různorodost, jež je srovnatelná s vínem. Co kus, co rok (výrobce, receptura, způsob skladování, zrání čaje před nalisováním, způsob lisování, postprodukční zrání, zabalení apod.) to jiné projevy, jež se ještě léta mohou měnit. A hlavně. Tyto čaje lze dlouhodobě skladovat, pít je tak velmi dlouhou dobu a zkoumat, jak se preměnují."

    suchý čaj: velké listy, tipsy, konce čajových flešů hnedých barev různých odstínů, fermentováno a po roce ležení lisováno do středně pevného koláče
    nálev: pískově žlutý v odstínech dle délky luhování, vůně ovocně-bylinná, chuť vegetání, sládnoucí



    doporučená příprava:
    do malé (cca 150 ml) vyhřáté konvičky vložte alespoň 6 g čaje, přelijte vroucí vodou a ihned slijte (= oplachovací nálev, jež se nepije), nechte zvlhčený čaj "odpočívat" cca 1-2 minuty, dále probuzený čaj zalévejte vroucí vodou a luhujte krátce (15-45 sekund), nálev vždy slijte přes jemné sítko a pijte lehce zchladlý, opakujte několikrát s tím, že dobu luhování prodlužujte a čaj zalévejte právě vroucí vodou
    počet nálevů: až 5
    tip na alternativní přípravu:
    čaj lze luhovat na jeden nálev, ve větším objemu vody



    můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
    "Jde o světlý tmavý čaj, ... no, už tohle spojení je trochu "na palici", ... tak ti to napřed osvětlím. Čínské čaje, jež jsou vyrobeny technologii výroby čajů pchu-er a zároveň v jihovýhodní čínské provincii Jün-nan, se automaticky nazývají pchu-er čcha. Pokud jsou podobně vyrobeny v jiné provincii (tj. mimo Jün-nan) nazývají se tmavým čajem - čínsky Hei-cha - [chei-čcha] a označení pchu-er je nesprávné. U těchto tmavých čajů ještě rozeznáváme několik typů (Liu Pao, Liu An aj.), podle výchozí suroviny, ze které jsou zhotoveny. Čaje pchu-er se dělí na "světlé" (raw, sheng, nezralé, zelené, "nevařené"...) a "tmavé" (ripe, shu, zralé, "vařené", černé...) o tom ale až někdy jindy. Ať v tom nemáš přílišný zmatek. Čili guláš. A protože s tímto čajem nejsme v Číně ale ve Vietnamu a blízko provincie Jün-nan a byl vyroben stejně jako pchu-ery v Jün-nanu, je označení - vietnamský pchu-er - relativně správné :-)." 

    více informací o čaji

    původ: severní Vietnam, provincie Hà Giang
    hmotnost (netto): 25 g
    datum výroby: lisování - 20.04.2018 (sklizeň listu 04/2017)
    minimální trvanlivost do konce: neomezeno - archiv
    typ čaje: tmavý čaj (Hei Cha) typ Pu-Erh - sheng, koláč 357 g
    složení: čaj pravý, čistý bez ingrediencí
    další označení čaje: raw Pu-erh Cha, [ró Pchu-er čcha], Pu´er cha, "zelený" či "syrový" (raw, sheng) pchu-er, nesprávně "puer"
    zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: čaj pravý - zelený čaj (česká legislativa pojem Pu-Erh nezná)
    balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
    bio certifikace: N/A
    výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: cca (text v přípravě) l čaje
    cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
    odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
    vhodnost: čaj má méně kofeinu, hodí se pít i večer, je to vynikající čaj k práci i k rozjímání
    doporučení dle bylinářské literatury:  (text v přípravě)

    (obrázek v přípravě)

    zdroj obrázku: Google

    ingredience: nedoporučuji přidávat žádné přísady
    čaj a jídlo (tea pairing): čaj je nejlepší bez jídla
    aspekt: Jang (mírný až neutrální)
    šarže: N/A
    kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr a ruční zpracování, lisování tradiční (zátěž kamenem)
    ​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
    kultivar čajovníku: indočínské velkolisté, divoce rostoucí klony
    trvanlivost: extrémně dlouhá, při dobrém uskladnění bez omezení
    ledový čaj: N/A

    možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
    - viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

    postřehy jiných (recenze v e-shopu):
    zatím nemám k dispozici
    podobný čaj:
    (text v přípravě)