čaj z nejznámější vietnamské "čajové" provincie Thái Nguyên, 50 g, minimální trvanlivost do konce: -

Vietnamský zelený čaj - 2020

Značka: NepustilTea-standard
 
Dotaz k produktu

Vietnamský zelený čaj

ve Vietnamu je zelený čaj velmi oblíben a pije se skoro denně, stejně jako káva ... dokonce i tehdy, když se pije pivo :-), ... všichni, kdož jedou z jihu či středu Vietnamu na sever jsou známými a příbuznými žádáni o přívoz severovitnamského čaje a to i v případě, že mají za domem čajovou plantáž zdejší a k dispozici nekonečně čerstvého čaje

jak čaj vnímám a používám:
"Špičkový čaj s listem rolovaným do slabých drátků, bez prachu, drobotiny a cizorodých příměsí, poskytuje žlutější, aromatický a velmi povzbuzující nálev, lehce připomínající některé čínské zelené čaje; čaj obvykle připravuji "po vietnamsky" - dávám 2-4 polévkové lžíce čaje na 0,6 l konvičku a luhuji horkou vodou jako jediný nálev kolem tří minut (někdy, podle nálady i minut 15 :-)), ... a to je skutečně již pro silné nátury nebo cestovatele znalých čajových poměrů v zemi Vietů. Často čaj luhuji ve studené vodě a beru s sebou na výlety v horkých dnech, kdy mám v batohu i vařič pro přípravu horké verze. Ta totiž ochlazuje nejlépe! Samozřejmě lze postupovat i "čínsky" (metodou Kung-Fu-Čcha - krátké opakované zalití zchladlou a později teplejší až horkou vodou)“ … často čínský postup praktikuji, líbí se mi - čaj mám v malé konvičce a zalévám jej opakovaně. Nálev je zprvu sladký, pak příjemný a nakonec pěkně v dochuti drhnoucí, … pak že se Vietnam s Čínou nesnesou!"



suchý čaj: list celý a lámaný, rolovaný do slabých drátků, bez výrazného množství prachu a malých zlomků
nálev: žlutý, aromatický, s vůní "džungle a moře" - UMAMI, s hořkosladkou chutí a dlouhou sladko-svíravou dochutí (podle doby luhování), velmi povzbuzující



doporučená příprava:
a) tradiční vietnamská příprava
(vroucí voda + dlouhé luhování = velmi silný čaj, hořký a autenticky vietnamský :-)
alespoň 6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte právě vroucí vodu (100 °C, 300-500 ml) a slijte po 5-10 minutách luhování rovnou do šálků; zvolíte-li kratší dobu luhování, lze čaj trápit horkou vodou opakovaně; slabší povahy ocení naředění silného nálevu vroucí vodou dle chuti; tradičně připravený čaj se pije ukrutně silný (pro našince velmi hořký) a z velmi malých šálků (pro případnou vietnamskou návštěvu doporučuji pár lístků přemístit i do šálků, ve Vietnamu se zpravidla sítko nepoužívá),
b) alternativní čínská příprava 
(zchladlá voda + krátké opakované zalití = příjemně chutnající čaj, první nálevy nasládlé)
2-6 vrchovatých čajových lžiček čaje zalijte zchladlou vodou (70-80 °C, 200-300 ml) a luhujte krátce, zalijte opakovaně teplejší až vroucí vodou a luhujte dle chuti,
c) letní příprava v teplých a horkých dnech
(luhování ve studené vodě = netradiční nápoj)
4-8 čajových lžiček čaje vložte do studené vody (1-1,5 l) a luhujte alespoň 4 hodiny (ideálně ve skleněné nádobě, můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj netradiční chuti,
d) letní příprava v tropických dnech
(zchlazení horkého nálevu a jeho okrášlení dle vlastní fantazie = překvapení pro každého)
čerstvě připravený silný horký čaj přelijte do sklenice s většími kostkami ledu a dochuťte limetkou, pomerančem, oslaďte sušenou třtinovou šťávou, ozdobte goji, praženými piniovými oříšky či plátky pražených mandlí, květem lučním..., přidejte celé nebo rozmačkané sezónní ovoce (jahody, borůvky, rybíz...), zeleninu (salátovou okurku, meloun...) a podávejte překvapeným hostům v hezkých sklenicích s brčkem :-).
počet nálevů: až 3
možná alternativní příprava:
zkuste čaj připravit čínskou metodou Gong Fu Cha - použijte malou konvičku, větší množství čaje a kratší časy luhování (dle chuti), zhotovte několik nálevů



můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Zelené vietnamské čaje piji velmi rád a často. Připomínají mi dobu, kdy se do Čech dovážel (zřejmě v rámci tradiční spolupráce mezi Vietnamem a ČSSR) velmi ucházející sypaný "Vietnamský čaj" bez bližšího určení. Myslím že to byl právě Chè xanh Thái Nguyên a nerad bych se mýlil. Robustní chuť čaje "čésaň" (jak mu s oblibou zkráceně říkám a umím to i s přesnou vietnamskou libozvučnou výslovností :-), možnost rozličné jeho přípravy a přijatelná cena, jej předurčují pro každodenní pití. Je nadmíru povzbudivý a pro někoho až příliš silný. Kdo při jeho přípravě lelkuje snadno jej přeluhuje (neplatí při přípravě pro naše vietnamské spoluobčany,  kdy je nutno zalévat vroucí vodou, luhovat co nejdéle a listy nechat v nálevu (!) - ideálně v termosce, aby se u nás cítili jako doma  :-)... 
Mezi jednotlivými čaji z oblasti provincie Thái Nguyên lze rozpoznat větší či menší rozdíly o kterých marně přemýšlím, čím je vysvětlit. Ačkoliv jsem tam často pobýval, nikdy se mi to nepodařilo zjistit...  Jedno je jisté, čaj příliš nestárne a skladováním mnoho netrpí, což může být jeho velkou výhodou. Lze se venkoncem domnívat, že pijeme-li jej pravidelně, stárneme též pomaleji :-). Což vlastně může být i obecný důsledek pití zelených čajů. Podívejte se na mě jak vypadám, co piju "čésaň" jsem pořád svěžější a mladší...".
Teaman, TeaDr., 6. 5. 2007 

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"Udělej extra silný výluh, přesně "po vietnamsky", přidej dostatek čerstvé máty předem pohmožděné a lij na střední kostky ledu, pak podle potřeby dochuť citronem a sušenou třtinovou šťávou!"

více informací o čaji

původ: Vietnam, provincie Thái Nguyên
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: -
minimální trvanlivost do konce: -
typ čaje: čaj pravý zelený, čistý (bez ingrediencí)
složení: zelený čaj špičkové kvality
další označení čaje: Trà Xanh Tân Cương (Đc Sn) Thái Nguyên (podobné čaje z provincie Thái Nguyên: Trà Xanh (Dặc Sản) Thái Nguyên případně Chè (Dặc Sản) Thái Nguyên) apod.)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě) l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má hodně kofeinu, hodí se pro celý den (kromě večera) a zejména k práci, čaj umí zahnat únavu a dodat energii
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)



ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle a především ke kořeněným asijským jídlům; doporučuji zkusit skvělé vietnamské fazolové cukroví Rong Vang Minh Ngoc
aspekt: jin (extrémně ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr, mechanizované zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: indočínský (vietnamské kultivary)
trvanlivost: dlouhá, při dobrém uskladnění i pět let
ledový čaj: vhodný pro letní drinky, viz výše
 

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici
podobné čaje z provincie Thái Nguyên:
Trà Xanh (Dặc Sản) Thái Nguyên případně Chè (Dặc Sản) Thái Nguyên) apod.
podobný čaj:
Vietnamský zelený čaj s citrónovou trávou