skvělý zástupce světlých puerů z čínského Jün-nanu, 25 g, minimální trvanlivost do: - nestanoveno (archiv)

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 199,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha - archiv

lisovaný bílý čaj, ne tak starý, přesto velmi dobře uleželý do čistých, hlubokých a jemných chutí

jak čaj vnímám: 
"S ohledem na množství archivních čajů, jež mi příruční archiv nabízí se ani nedivím, že mi tento jediný kus lisovaného „bílého“ čaje tak dlouho vydržel. Čajů je mnoho a upít je nestíhám. Čaj je zajímavý svým poměrně pevným lisováním. Mění se tím pádem pomalu. Alespoň dle mých poznámek. Některé věci si totiž přestávám pamatovat. Ovšem jeho typické projevy: sladkost, bylinnost bez hořkosti a trpkosti, si pamatuju a zjišťuju, že zůstávají. Přetrvává též jakási nota osmanthu či medovitosti.“
ZN, 25.10.2016



suchý čaj: pevně lisovaný koláč lehce bylinné vůně s nezaměnitelnou notou bílých čajů
nálev: jiskrný, jemný, bez hořkosti a trpkosti, sládnoucí s notami bylinnosti, medovosti



doporučená příprava:
"gong fu" - do co nejmenší konvičky (100-150 ml) vložte 2-3 g čaje, zalijte vroucí vodou a ihned slijte, po chvíli znovu zalijte a luhujte cca 20-40 sekund, vždy dobře slijte, obsah konvičky opakovaně zelévejte vroucí vodou a slévejte podle chuti
počet nálevů: mnoho (podle množství použitého čaje)
alternativní příprava:
čaj je škoda dělat do větších konviček, jeden nálev neposkytne tolik rozličných chuťových vjemů, pokud se přesto rozhodnete pro jeden nálev, musíte si množství čaje vyexperimentovat podle velikosti konvičky



Můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Máš pravdu, jün-nanské lisované bílé čaje jsou vskutku zvláštní svými projevy. Mají to, co dobře uleželé sypané paj mu-tany z Fu-ťienu a navíc jakousi chuťovou čistotu a hloubku. Kdysi jsem ti vysvětloval – a doufám, že si to pamatuješ, že se ve Fu-ťienu sbírají velké dobře vyvinuté tipsy pro zhotovení slavného bílého „jinčenu“, zbylé listy (i s tipsy) pro „pajmutany“ a výhradně jen listy pro čaje typu "šou-mej". V Jün-nanu je to jinak. Pro lisované koláče se používají jak tipsy, tak ostatní lístky. Samozřejmě je to z gruntu jiný materiál, přesto výsledek v chutích a projevech je fu-ťienským čajům podobný.“

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"Tenoto čaj na párty nenos, ledaže by to byla párty degustační čili čajová. A budeš-li takovou dělat, pozvi jenom mě :-)!"

více informací o čaji

původ: Čína, provincie Jün-nan
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2009 (lisování)
minimální doba trvanlivosti do: neomezeno - archiv (při prodeji uveden datum odpovídající dvoum letům ode dne prodeje)
typ čaje: 100 % pravý čaj, "bílý", spíš patřící ke světlým pchu-erům (čínské tmavé čaje, Dark Tea, sheng Pu-erh)
další označení čaje: Paj Mu Tan Bing Cha [paj mu-tan bing čcha]
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě(text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má středně kofeinu, nehodí se pít pozdě večer
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

(obrázek v přípravě)

ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
tea pairing: doporučuji pít bez jídla
aspekt: jang (lehce uzemňující)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr čaje a zpracování, lisování strojní
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-original
kultivar čajovníku: čínský (jihočínské kultivary)
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: lze udělat ale je to škoda :-) (příklady)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
Čestmír Suchý 2015 (bohužel, zřejmě již není dostupné)

podobný čaj v e-shopu:
(text v přípravě)