směs koření pro přípravu indického bílého čaje, min. trvanlivost do: 12/2023

Yogi - směs koření - 2020

Značka: NepustilTea-standard
 
Dotaz k produktu

Yogi - směs koření

tradiční směs koření pro přípravu indického bílého čaje (masala)

jak čaj vnímám a používám:
"(text v přípravě)"



suchá směs koření: drcené kousky, velmi aromatické, čisté (bez prachu)
nálev: světlý, žlutý, zakalený, extrémně voňavý



doporučená příprava: 7 g směsi vaříme asi 10 minut v 0,4 litru vody, poté přidáme 3-4 g černého čaje (kupř. broken Assam) a vaříme dalších 3 - 5 minut, přilijeme 1 dcl kondenzovaného mléka, necháme vzkypět, osladíme lžící cukru a slijeme přes sítko do větších šálků. 
Doporučení - před nabíráním ze sáčku směs dobře protřepeme.
počet nálevů: 1
možná alternativní příprava: silný výluh z koření lze použít jako tresť do jiných čajů, do ledových drinků apod., případně popíjet samostatně



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Nemusím ti opakovat, že směs koření yogi je určena k přípravě indického "bílého čaje". Abys dosáhl dobrého výsledku, potřebuješ ještě hodně silný černý čaj. Já používám ásámský granulovanýthajský dust a někdy čaj turecký. Směs koření pro bílý čaj může mít i odlišné složení. Setkal jsem se například s variantou obsahující skořici, hřebíček, fenykl, pomerančovou kůru, zázvor a bílý pepř. Existuje i chudší složení - kardamom, zázvor, skořice a hřebíček. Dalšími méně častými přísadami jsou cikorka, anýz, koriandr nebo například kakao a černý pepř. Nejlepší je, když si nakoupíš koření dle libosti a připravíš si směs dle svého gusta!. Indické tradiční léčitelství tento čaj - vlastně již speciální nápoj - doporučuje k posílení nervového systému a pročištění krve. No a s názvem yogi je to sakra zapeklité. "Yogi Tea" je ochrannou známkou ájurvédského kořeněného čaje vyráběného od konce 80. let 20. století firmou Golden Temple Company v Eugene v USA, která dnes sídlí ve Springfieldu v Oregonu. Ačkoli je to daleko, s používání značky yogi tea bych byl opatrný."

více informací o koření

původ: Česká republika (recept - Indie)
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2020
minimální trvanlivost do konce: 12/2023
typ čaje: N/A (směs koření)
složení: drcené koření - kardamom, zázvor, skořice a hřebíček
další označení: Yogi Spice Melange, směs koření pro přípravu indického "bílého čaje" označovaného jako dátá masála, masala chai nebo yogi chai)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: N/A
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě) l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: neobsahuje kofein - lze pít kdykoliv
doporučení dle bylinářské literatury: N/A

(obrázek v přípravě)

ingredience: -
čaj a jídlo (tea pairing): -
aspekt: jang (velmi zahřívající)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: -
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: dlouhá
ledový čaj: vhodné pro letní drinky, viz výše
další netradiční použití: 7 dní luhovat ve vhodném alkoholu a použít do studených drinků

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- N/A

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

více o koření a indickém "bílém čaji" najdete v Čajové školce

"klasické nečaje" dostupné v e-shopu:

maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze - zavedená v Brazílii Španělskými kolonizátory, tzv. "RANCHO")
maté nefermentované (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - původní indianské zpracování byliny)
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze pražená, tzv. "PAMPERO")
lapacho (Tabebuia serratifolia, poslední dobou v prodeji pro vnitřní užití zakázané)
honeybush (Cyclopia intermedia, medový keř)
rooibos (Aspalathus linearis)
máta NANA (Mentha longifolia (L.) - máta klasnatá resp. Mentha spicata "Maroccan")
ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa, pro přípravu nápoje karkade)
černý citron (fermentovaný sušený plod citronu v bio kvalitě)

ostatní "nečaje" a jejich blendy dostupné v e-shopu:
citronová tráva (v bledu s černým čajem)
citronová tráva (v bledu se zeleným thajským čajem)
citronová tráva (v blendu se zeleným vietnamským čajem)
citronová tráva (v blendu s pandánem)
citronová tráva (v bledu s klitorií)
citronová tráva (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blednu s černým čajem)
pandán (v blednu se zeleným čajem)
pandán (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blendu s citronovou trávou)
jiaogulan
hořký meloun (Bitter-Melon Tea)
ginkgo