nečerstvější čaj exkluzivní kvality z Japonska, 10 g, minimální trvanlivost do konce 05/2021

2020 - Japonská Sinča hluboce napařovaná - bio - archiv

Cena 109,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2020 - Japonská Sinča hluboce napařovaná - bio - archiv

přeložíme-li fukamushi-cha, znamená to "hluboce spařený čaj" (angl. deep steamed tea); dlouhá fáze spaření horkou párou způsobí, že lístky výrazně změknou a začnou se trhat, ... po usušení čaj obsahuje část lístků ve formě malých částeček a prachu

jak čaj vnímám a používám:
"Čaj zpracovaný hlubokým (či opakovaným) propařením mi byl dlouho utajen a pokud bych nebyl poučen, považoval bych - trochu podivně vypadající - čaj tvořený změtí větší lístků, jejich úlomků, drobotiny a prachu za nějaký podřadný, špatně vytříděný produkt. Je tomu však zcela jinak. Přesně takhle lístky silně propařené vypadají, poskytují velmi kalný nálev díky prachu a jemným součástem. Po vyluhování se tváří nepěkně - jako spařený špenát :-). Osobně mně čaj nejvíc zaujal při použití s ledem, studený déle luhovaný nápoj má výraznou chuť a dobře osvěžuje."

suchý čaj: směs různě velkých lístků, jejich zlomků, útržků až prachu, svěže zeleně vypadající a silně trávově vonící
nálev: velmi kalný, žlutozelený, příjemně a silně nasládle vonící lehce bylinně a po květinách, chuť je velmi kulatá, "sametová", hladká s mírnou nahořklostí, dochuť pak příjemná, sládnoucí, dlouhá s akcentem umami



doporučená příprava: použijte 4-5 g čaje (cca jednu vrchovatou čajovou lžičku) na menší množství zchladlé vody (kolem 100-150 ml, 80 a méně °C), čaj vložte do vyhřáté nádobky "shiboridashi" a zalijte, luhujte ve schematu: 30 / 15 / 30 sekund / dle chuti
počet nálevů: 3 (4)
tip na alternativní přípravu: luhujte čaj ve studené vodě s ledem, alespoň 10 minut (lépe déle a případně zřeďte ledem); použijte konvičku "kyusu", větší množství čaje a teplejší vodu



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Farmář pan Toshiaki a jeho rodina, je známá svým  nekompromisním zaujetím pro organické pěstování nejen čaje ale i vlastní zeleniny a ovoce. Pionýrem v organickém pěstování, byl odjakživa, usilovně a neúnavně jej propaguje a realizuje. Díky tomuto úsilí dnes spolupracuje 26 farem s heslem "Hito to No, Shizen wo Tsunagu Kai" (spojení lidí, zemědělství a přírody). A v čaji je to znát. Díky jeho zpracování se ti do těla s nálevem dostanou droboulinké částečky lístků, podobně jako při pití práškového čaje mačča. Žádné pesticidy a chemikálie, jen spousta zdraví prospěšných látek (katechiny, chlorofyl, vláknina aj.). A ještě ti zopakuju co znamená "fukamushi". Fukamushi-cha je v překladu hluboce spařený čaj (angl. deep steamed). Protipólem by byl lehce spařený čaj asamushi-cha. Horká pára se u japonských čajů používá pro zastavení oxidace lístků, čímž se odlišují od většiny čínských čajů. Běžná doba, po kterou jsou čajové lístky vystaveny horké páře, je u čaje Sencha přibližně 30 vteřin. Lístky fukamushi-cha jsou horké páře vystaveny (obvykle) 90-120 vteřin. V převážné většině se takto zpracovává čaj Sencha, zřídka kdy např. Gyokuro."

více informací o čaji

původ: Japonsko, Shizuoka (farma pana Toshiaki s organickou produkcí čaje)
hmotnost (netto): 10 g
datum výroby: 05/2020
minimální trvanlivost do konce: 05/2021
typ čaje: zelený
složení: pravý čaj - čistý
další označení čaje: Deep Steamed Green Tea, Shincha Fukamushi Midori
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě) l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: díky nízkému obsahu kofeinu se hodí k popíjení v pozdních večerních hodinách, pro osoby citlivější na kofein.
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

(obrázek v přípravě)

ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat, jinak si jemnou chuť neužijete
čaj a jídlo (tea pairing): čaj je ideální bez jídla, případně se hodí lehká nepříliš sladká a slaná sousta
aspekt: jin (silně ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr + strojní zpracování (hluboké propaření)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: Yabukita
trvanlivost: střední
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: (text v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici
podobné čaje z Japonska:
Japonská Senča - hluboce propařovaná
Japonská Sinča - bio - archiv