velmi oblíbený "nečaj" bez kofeinu, vhodný i pro děti, plný minerálů a energie z Jižní Afriky, minimální trvanlivost do konce: 06/2022

Jihoafrický nefermentovaný "zelený" rooibos - 2020

Značka: NepustilTea-standard
Cena 89,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Jihoafrický nefermentovaný "zelený" rooibos

nečaj (bylina), jež nebyla fermentována a je přirozeně bez kofeinu, velmi osvěžující; vhodná pro přípravu letních koktejlů a skvělá pro děti i přípravu horkých nápojů

jak čaj vnímám a používám:
"Nálev z rooibosu má mnoho výhod. Především neobsahuje kofein ani jiné povzbuzující látky. Nálev tak lze konzumovat kdykoliv, dokonce i v noci. Lze jej pít horký, vlažný i ledový. Chladnutím se nezakaluje a snese míchání s jinými nálevy a tekutými ingrediencemi. Dělám si silný nálev. Dávám i dvojnásobné než doporučené množství byliny a luhuji déle... Poslední dobou zkouším mixy s bylinkovými sirupy BIO TEA YO!"



suchý čaj: směs drcených větviček a listů, realativně stejnoměrné zlomky, bylinná vůně
nálev: červenohnědý, jiskrný, silně vonící, chladnutím se nezakaluje



doporučená příprava:
cca 9-12 g čaje vložte do skleněné konvičky (například Jana, 0,6 l) a zalijte vroucí vodou, luhujte 4-6 minut, zamíchejte a slijte
počet nálevů: 1
alternativní příprava:
- právě zhotovený výluh vychlaďte v lednici a použijte pro kotejly s čerstvým ovocem, ozdobte mátou
- právě zhotovený výluh přelijte do sklenice s ledem (šokové zchlazení) a ochuťte dle libosti (medem, citronem, marmeládou, mátou, sušenou třtinovou šťávou...)



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Čajovec je oblíbené pití mých vnuků a vnuček. Hlavně když se dobře osladí nebo smíchá s letním ovocem, ledem nebo ovocnými ledovými kostkami. Do sklenice je potřeba dát nejen brčko ale i dlouhou lžičku nebo něco podobného na lovení utopených ingrediencí."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana, TeaDr.):
"... dobře udělaný výluh se sladkým bílým vínem, tonikem, vermutem, aperolem, minerálkou... a nezapomeň na led v různých podobách, je-li zima, neboj se vše nechat horké, led vynechej a přidej něco ostřejšího (třeba čili papričku :-)."

více informací o čaji

původ: Jižní Afrika
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 06/2020
minimální trvanlivost do konce: 06/2022
typ čaje: bylinný čaj z nefermentovaných řezaných větviček Čajovce kapského (lat. Aspalathus linearis)
další označení čaje: South African Green Rooibos, "zelený rooibos",čajovec, čajovec kapský, červený čaj
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: (text v přípravě)
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj nemá kofein a je vhodný pro celodenní pití i pro děti
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

(obrázek v přípravě)

ingredience: lze sladit dle potřeby a přidávat další vhodné ingredience (sirup, džem...)
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu
aspekt: (text v přípravě)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr + strojní zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: střední
ledový čaj: vhodný pro letní drinky a různé koktejly s ledem
další netradiční použití: (text v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

zajímavá videa z plantáží tohoto čaje:
(text v přípravě)

zajímavosti o bylině rooibos:
latinský název = Aspalathus linearis
(text v přípravě)

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

ostatní "klasické nečaje" dostupné v e-shopu:
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze - zavedená v Brazílii Španělskými kolonizátory, tzv. "RANCHO")
maté nefermentované (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - původní indianské zpracování byliny)
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze pražená, tzv. "PAMPERO")
lapacho (Tabebuia serratifolia, poslední dobou v prodeji pro vnitřní užití zakázané)
honeybush (Cyclopia intermedia, medový keř)
rooibos fermentovaný (Aspalathus linearis)
yogi či masála (směs koření pro přípravu indického bílého čaje - dátá masála, masala chai, yogi chai)
máta NANA (Mentha longifolia (L.) - máta klasnatá resp. Mentha spicata "Maroccan")
ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa, pro přípravu nápoje karkade)
černý citron (fermentovaný sušený plod citronu v bio kvalitě)

ostatní "nečaje" a jejich blendy dostupné v e-shopu:
citronová tráva (v bledu s černým čajem)
citronová tráva (v bledu se zeleným thajským čajem)
citronová tráva (v blendu se zeleným vietnamským čajem)
citronová tráva (v blendu s pandánem)
citronová tráva (v bledu s klitorií)
citronová tráva (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blednu s černým čajem)
pandán (v blednu se zeleným čajem)
pandán (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blendu s citronovou trávou)
jiaogulan
hořký meloun (Bitter-Melon Tea)
ginkgo