japonský zelený nečerstvější čaj zastiňovaný 20 dnů, 10 g, Japonsko, min. trvanlivost do konce 05/2021

2020 Japonská Sinča Kabusé Midori - bio - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 179,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2020 Japonská Sinča Kabusé Midori - bio - archiv

Sinča (Shincha) se obvykle sklízí od konce dubna do konce května. Zastiňovaná sinča je vcelku raritou. Stínění čajových keřů se často používá u čaje Gjokuro, případně u Senči, v pozdějším teplém období kdy je více sluníčka. 

jak čaj vnímám a používám:
"Sinča mě přinutila k trpělivosti. Čekání na správně zchladlou vodu přináší čas k přemýšlení, nejen o čaji. V jednom japonském filmu jsem viděl míchat horkou vodu z litinové konvice ohřívané na kamínkách Ryoro se studenou, nabíranou bambusovou naběračkou. Samuraj obě vody smíchal v jakémsi chladítku (menší konvičce) a pak ji bezprostředně použil k zalití čaje v mělčích širokých šálcích. Nevím zda to byl nějaký tradiční "samurajský" postup, nebo jen filmařský výmysl. Zda byl čaj v šálcích nebo v domnělé chladicí nádobce nevím. Stolovníci se tvářili, že pijí čaj... Mohli však pít jen "správně teplou" vodu... Každopádně, pro přípravu sinči používám vodu extrémně zchladlou, jež předtím prošla varem. Na vodu správné teploty si prostě počkám. Voda mívá kolem 50 °C a mnohdy je i chladnější. Když mám hodně času, udělám si sinču v ledu. Vrstvení čaje a menších ledových kostek je zábava a esence, jež na dně konvičky vzniká, je nepopsatelná."



suchý čaj: lístky sbalené to tenkých jehliček, různě dlouhých tmavě zelených, lesklých a pronikavě vonících (čerstvé seno, byliny, travnaté tóny)
nálev: zelený, hutný, zakalený, velmi aromatický a v chuti silný = umami v v každé kapce, specifická "rostlinná" chuť v dochuti silně sládne a dlouho v ústech přetrvává



doporučená příprava: použijte menší japonskou konvičku Kyusú (objem cca 200 ml) a kolem 8 g čaje (text v přípravě), luhujte zchladlou vodou, několikrát, například: 1. nálev: 50 ºC, 90– 20 s, 2. nálev: 55 ºC, 10s, 3.nálev: 60 – 65 ºC, 60 s.
počet nálevů: 3 (4)
tip na alternativní přípravu:
-
 luhujte čaj ve studené vodě s ledem, alespoň 10 minut (lépe déle a případně zřeďte ledem)
- použijte konvičku "kyusu", větší množství čaje a teplejší vodu



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Na sinču se čeká jako na první dárdžilingy. I s cenou se jim podobá (text v přípravě)."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana, TeaDr.):
lij na led, dochuť čekankovým sirupem, doplň minerálkou a ozdob snítkou pěkné byliny

více informací o čaji

původ: Japonsko, Shizuoka (z organické farmy rodiny Kinezuka - viz videa níže).
hmotnost (netto): 10 g
datum výroby: 05/2020
minimální trvanlivost do konce: 05/2021
typ čaje: zelený, 20 dní před sklizní zastíněný (kabusé)
složení: pravý čaj - čistý
další označení čaje: Shincha Kabuse Midori
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost prodávaného balení (při doporučené přípravě): (text v přípravě) litrů čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: díky nízkému obsahu kofeinu se hodí k popíjení v pozdních večerních hodinách, pro osoby citlivější na kofein.
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)



ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat, jinak si jemnou chuť neužijete
čaj a jídlo (tea pairing): čaj je ideální bez jídla, případně se hodí lehká nepříliš sladká a slaná sousta
aspekt: jin (silně ochlazující)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: ruční sběr + strojní zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku:  -
trvanlivost: střední
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: (text v přípravě)
možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

zajímavá videa z plantáží tohoto čaje:
video 02 (Ayumi Kinezuka Presents Her Fresh Crop Tea)
video 01 (The Kinezuka Family (NaturaliTea) - Shizuoka, Japan)

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici
podobné čaje z Japonska:
Japonská Senča - hluboce propařovaná
2020 - Japonská Sinča hluboce napařovaná - bio - archiv
2020 - Japonská Sinča - bio - archiv