oblíbený nečaj plný kofeinu z Brazílie, jemný - extra silný, minimální doba trvanlivosti do konce: 06/2022

Brazilské zelené maté - jemné, fermentované - 2020

Cena 59,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Brazilské zelené maté - jemné, fermentované

bylina ("nečaj") v jemné úpravě - převážně drcené větvičky, malé části listu a prach - poskytující extra silný a velmi povzbudivý nálev plný "kofeinu"

jak čaj vnímám a používám:
"Mezi nálevem maté připraveným z hrubě drcené (mleté) byliny a jemných variant je rodíl, nejen ve vzhledu ale hlavně v síle a v chuti. Mezi pijáky maté jsou právě úpravy s obsahem prachu velmi ceněny. Dávají nálevu tu pravou sílu. Zvykl jsem si dělat maté bez kalabasy, v menší skleněné konvičce a zalévat jej lehce zchladlou vodou. Množstvím byliny nešetřím. Pokud bych srovnal maté se zeleným čajem, má maté řadu výhod. Dá se pít studené a používat do různých koktejlů jako základní složka (místo vody). Maté zmražené v ledové kostky, smíchané s letním ovocem a dochucené, je skvělým letním osvěžovačem. Maté oslazené mléčným karamelem je nejen kalorická bomba, ale i skvělý digestiv... a co potom maté luhované v džusu či rovnou v čerstvé ovocné šťávě!"



suchý čaj: převažují jemně drcené větvičky, drobné úlomky listu a přítomna je ceněná jemná frakce (prach)
nálev: silný, žlutý, velmi aromatický, při pití bez pocitu "prašnosti", chladnutím se nezakaluje



doporučená příprava: 
do menší konvičky (ideálně skleněné nebo porcelánové) vložte 2 čajové lžičky čaje (cca 3,8 g), zalijte vroucí vodou a luhujte alespoň 3 minuty, slijte a zalití alespoň 2x opakujte
tradiční (klasická) příprava:
větší množství maté luhujte v kalabase (vydlabaná tykev) a pijte pomocí bombilly (speciální slámka s funkcí sítka), zalévejte opakovaně horkou až mírně zchladlou vodou, nikdy nemíchejte
tradičně doporučovaný poměr byliny a vody: 1 díl byliny + 2 díly vody
možná příprava:
v jakékoliv nádobě luhujte několik lžiček čaje (5-10) zalijte mírně zchladlou vodou a luhujte (alespoň 5 minut), odlévejte do hrnků + opakovaně dolévejte vroucí vodou (dle chuti)
alternativní příprava:
slaďte, přidejte obyčejný zkaramelizovaný cukr nebo mléčný karamel tzv. Dulce de Leche (vzniká maté "dulce"), luhujte v pomerančovém džusu (tzv. mate russo), luhujte v ledové vodě či vledové tříšti (tereré), nasypte do pomačkaného vychlazeného pomeranče/pomela, melounu atp.



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Jako milec čaje musíš k pití maté dospět. Ono ti totiž nemusí hned chutnat. Je třeba vychytat jeho přípravu - najít si svůj postup a zdá se mi, že na maté vzniká lehká závislost, podobně jako na chuti piva. Zvykneš si na sorty, jež ti chutí vyhovují a nerad je pak měníš. Naštěstí se po maté netloustne. Jeho kalorická hodnota je zanedbatelná. Závislost na  jeho povzbudivé chemii není absolutní. Podobně jako na kofeinu u pravého čaje si na něj pouze zvykáš a časem můžeš vyžadovat větší dávky. Není to však na škodu. Maté má, podobně jako pravý čaj, mnoho prověřených pozitivních účinků na lidské zdraví. Maté se dá dobře ochucovat a lehce si vyrobíš přírodní "energeťák". Uděláš silný nálev, dochutíš jej citronem, drcenou mátou a čekankovým sirupem a necháš dobře vychladit. Já často nečekám a leju čerstvý ochucený výluh na led!" 

více informací o čaji

původ: Brazílie
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 06/2020
minimální trvanlivost do konce: 06/2022
typ čaje: bylinný čaj (čistá bylina), tzv. yerba maté - drcený list Cesmíny paraguayské, lat.Ilex paraguariensis
složení: list a větvičky byliny 100% (stromu/keře), drobnější verze obsahující prach
další označení čaje: Mate Green, Mate, mate [maté], Yerba mate green apod., v nabídnících čajoven jej najdete pod "nečaji"
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: N/A
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost prodávaného balení (při doporučené přípravě): až 6 litrů čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): 1,96 Kč a více (dle počtu zalití)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 1,9 g byliny, 1 polévková lžíce vrchovatá = cca 3,9 g byliny
​vhodnost: čaj má hodně kofeinu (v souvislosti s maté často chybně označovaný jako "matein"), nehodí se k pití večer
doporučení dle bylinářské literatury: N/A

(obrázek v přípravě)

ingredience: lze sladit, míchat s jinými čaji, ovocnou šťávou, čerstvým ovocem, sušeným ovocem, ledem, minerálkou apod.
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: (text v přípravě)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr + strojní zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: nejedná se o produkt z listů čajovníku ačkoli se k čajům někdy řadí
trvanlivost: dlouhá, při dobrém uskladnění (sucho, tma, chladno) několik let
ledový čaj: velmi vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: maté lze používat při vaření a do směsí koření

možné působení byliny na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(text v přípravě)

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

ostatní "klasické nečaje" dostupné v e-shopu:
maté nefermentované (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - původní indianské zpracování byliny)
maté (yerba mate, cesmína paraguayská, Ilex paraguariensis - fermentovaná verze pražená, tzv. "PAMPERO")
lapacho (Tabebuia serratifolia, poslední dobou v prodeji pro vnitřní užití zakázané)
honeybush (Cyclopia intermedia, medový keř)
rooibos (Aspalathus linearis)
yogi či masála (směs koření pro přípravu indického bílého čaje - dátá masála, masala chai, yogi chai)
máta NANA (Mentha longifolia (L.) - máta klasnatá resp. Mentha spicata "Maroccan")
ibišek súdánský (Hibiscus sabdariffa, pro přípravu nápoje karkade)
černý citron (fermentovaný sušený plod citronu v bio kvalitě)

ostatní "nečaje" a jejich blendy dostupné v e-shopu:
citronová tráva (v bledu s černým čajem)
citronová tráva (v bledu se zeleným thajským čajem)
citronová tráva (v blendu se zeleným vietnamským čajem)
citronová tráva (v blendu s pandánem)
citronová tráva (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blednu s černým čajem)
pandán (v blednu se zeleným čajem)
pandán (v blendu s polozeleným čajem)
pandán (v blendu s citronovou trávou)
jiaogulan
hořký meloun (Bitter-Melon Tea)
ginkgo