základní třída mírně uleželého sypaného pueru, rok výroby 2018, 50 g, minimální trvanlivost do: neomezeno

2018 Pu-Erh Shu - San Cha - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 69,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2018 Pu-Erh Sheng - San Cha - archiv

základní sorta silného pu-erhu pro milovníky "zemitých" chutí a vůní

jak čaj vnímám a používám:
"Jde o méně uleželý čaj, jež byl vyroben jako zralý a nebyl nalisován (nese tedy označení „san cha“). Je mu něco přes dva roky a není ještě pořádně uleželý. Má chuť silnou, zemitou, hrubší. Takovou nezaoblenou a opravdu uzemňující."



suchý čaj: hnědý až hnědočerný lisat mírně zemitě vonící
nálev: světlejší až velmi tmavý nálev (intenzita dle doby luhování a pořadí nálevu), silné zemité tóny přecházející do čokolády apod., dlouhá dochuť



doporučená příprava: čajovou lžičku čaje vložte do malé (dobře vyhřáté) konvičky (150 ml) a zalijte vroucí vodou, tento první nálev ihned vylijte, čímž čaj propláchnete, další nálevy zhotovte podobně, slévejte rychle (po 15 - 30 sekundách) rovnou do šálků, zhotovíte několik nálevů (silných či slabších dle doby luhování
počet nálevů: 4 a více (dle množství čaje)
možná alternativní příprava: N/A - ideální pro čínskou přípravu metodou Gong Fu Cha  [Kung Fu Čcha]



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Určitě si už pamatuješ, co se pod pojmem PU-ERH skrývá. Kdyby ne, tak ti připomínám, že Pchu-er je město v jihočínské provincii Jün-nan, jež proslulo jako středisko obchodu s čajem. Zároveň se jménem pchu-er označují čaje, které se v jižní Číně vyrábí, a to ve dvou variantách – shu [šu] a sheng [šeng]. Oba typy se od sebe liší způsobem výroby. Šeng pchu-er („nezralý“) je v podstatě vyroben podobně jako čaj zelený, byl původně určen k okamžité spotřebě a vývozu, a dnes se pořizuje pro archivaci, další zrání a obchodování… Šu pchu-er je rovnou vyrobený jako „zralý“, časem se příliš nemění ale může..."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... výluh čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 10 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, jakýmkoliv likérem, jež máš v oblibě (višňový, karamelový, se smetanou...), ozdob kůrou biocitrusu!"

více informací o čaji

původ: Čína, provincie Jün-nan (Yunnan), oblast  Mannong
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2018
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv), na balení při prodeji uvedeno datum odpovídající lhůtě 2 roky ode dne prodeje
typ čaje: (text v přípravě)
složení: pravý čaj - čistý
další označení čaje: Ripe Pu-Erh
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: čaj pravý - černý čaj
zařazení dle čínského členění: tmavý čaj (Hei-Cha, angl. Dark Tea), typ Pu-Erh
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě) l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: díky nízkému obsahu kofeinu se hodí k popíjení v pozdních večerních hodinách, pro osoby citlivější na kofein.
doporučení dle bylinářské literatury: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)

Videa ze zpracování tmavých čajů:
- fermentace listu apod. (v přípravě)

ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
čaj a jídlo (tea pairing): k malým středně výrazným drobnostem, k těžkému a mastnému jídli
aspekt: jang (slabší)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr + ruční zpracování
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: -
trvanlivost: dlouhá, relativně neomezená
ledový čaj: N/A
další netradiční použití: N/A

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobné čaje:
"(text v přípravě)"