„Thajské zelené perly" z Doi Mae Salong, 50 g, minimální doba trvanlivosti do: 10.07.2022

Thajské zelené perly - 2019

Cena 119,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Thajské zelené perly

thajský zelený čaj rolovaný do větších "perel", ... vzhledem připomínající "zelené" oolongy

jak čaj vnímám a používám:
"Často střídám čaje stejné barvy kvůli cizelaci mých schopnosti rozpoznávat nuance chutí a dochutí. Tříbím si tak chuťové pohárky a pro zachycení jemných rozdílů odlišně zhotovených čajů. Thajské perly jsou příkladem zpracování zeleného čaje, kdy jsou celé konce čajových větviček rolovány do hezkých čajinek podobných málo oxidovaným oolongům. Pokud budete chtít tento čaj porovnat s jinými zelenými čaji, tak doporučuji obyčejný thajský zelený čaj s větším listem mírně podélně rolovaným. Hodí se i srovnání s málo oxidovaným čajem polozeleným Jing Shuan. Je též zajímavé čaj připravit jako ryze zelený a pak zkusit přípravu metodou Gong-Fu."

suchý čaj: listy světleji zelené smotané do větších čajinek, lehce trávově vonící
nálev: žlutých barev, tmavost dle doby luhování, hlubší a svébytné vůně typické pro thajské zelené čaje, dochuť delší příjemná bez hořkosti



doporučená příprava - jako běžný zelený čaj:
6 g, 85- 90 °C, 500 ml, první nálev slít po 3 i více minutách, další nálev vroucí vodou a slít dle chuti
alternativní příprava - jako oolong (Gong-Fu):
do malé (cca 200 ml) vyhřáté konvičky vložte cca 5-8 gramů čaje, přelijte mírně zchladlou vodou (cca 85 °C), luhujte cca 1 minutu a slijte do šálků; postup opakujte se stejnou a nakonec s teplejší vodout
počet nálevů: 3 až 4 (i více) nálevů
tip na přípravu ledového čaje:
2 polévkové lžíce čaje vložte do studené vody (alespoň 1 litr) a luhujte minimálně pět hodin (můžete i přes noc v lednici) = získáte zajímavý povzbuzující čaj, chuťově odlišný od jiných způsobů přípravy



můj známý čajman (Dr. Teaman) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Ruční hnětení (rolování) bylo - jak je ale patrno z čajozápisků mého děda, léta pobývajícího v Číně a Nipponu - používáno od nepaměti. Samosebou dřív v Číně, než v Japonsku. Již při výrobě lisovaných čajů se musely listy pomačkat a pak slisovat. Do jaké míry vznikal čaj podobný čajům dnešním těžko říct. Vynález výroby zeleného čaje se v Číně datuje až do období dynastie Ming **. A co v roce 1610 dovezly holandské lodě do Evropy se můžeme jen dohadovat, pokud to tedy nebyli Portugalci :-) ***. Rolování čajových lístků pomocí stroje byl vymyšlen Angličany a použit poprvé v Indii *. Jak sis ráčil všimnout thajské zelené perly jsou čajem zajímavým z hlediska rolování i sběru. Sklízí se totiž celé konce čajových flešů, převážně ve sběrové formuli 3+1 a tím je čaj dost neobvyklý..."
poznámky (ZN): * první mechanický roller - svinovač - zavedl v Indii William Jackson v roce 1872 pro výrobu černého čaje, ** 1368 - 1628 (dynastie Ming), *** mohl to být ručeně rolovaný čaj typu "gunpowder", tzv. střelný prach, jež se v anglii údajně pil skoro 200 let aby byl nahrazen čajem černým z Indie

více informací o čaji

původ: Thajsko, oblast Doi Mae Salong
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 06/2019
minimální trvanlivost do konce: 06/2021
typ čaje: zelený, sběr 3+1 (celé konce flešů), rolovaný podobně jako oolong
složení: pravý čaj 100%
další označení čaje: Thai Green Rolled Pearls Tea, Thai DMS Green Rolled Pearls Tea
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: N/A
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: cca (text v přípravě)  l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má hodně kofeinu, nehodí se pít večer, vynikající čaj k povzbuzení při duševní činnosti
doporučení dle bylinářské literatury: (text v přípravě) (zdroj)

("obrázek v přípravě")

ingredience: zelený čaj je obvykle nejlepší bez ingrediencí
čaj a jídlo (tea pairing): vhodný k běžným jídlům
aspekt: jin
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr (celé konce čajových větviček) a strojní zpracování
​kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: taiwanský Chin Shin (No. 17), "‘Cing Xin’"
trvanlivost: střední až delší
ledový čaj: N/A 

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj:
málo oxidované thajské olongy