teatender je oficiální označení profese v gastronomii, podobně jako barman a barista; jedná se o certifikovaného specialistu na čaj a čajovou kulturu, jež se zabývá disciplínami "TEA PREPARATION", "TEA MIXOLOGY", "TEA DEGUSTATION", "TEA PAIRING" apod., cena k jednání...

2020 doména - teatender.cz

Značka: NepustilTea-original
Cena 199 000,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

Doména - teatender.cz

teatender je označení moderní gastronomické profese, jež stojí vedle barmana a baristy, jde o certifikovaného specialistu na čaj = profesionála (odborníka nejen na čaj ale zároveň i na celou související čajovou kulturu s přesahem do jiných - gastronomii vzdálenějších - oborů jako je estetika, keramika, zbožíznalství, cenotvorba, komunikace, prodej, sommelierství, geografie + historie + kultura čaj produkujících zemí... aj.), teatender se mimo práce za barem věnuje i soutěžení (profi soutěže národní i mezinárodní - "TEA PREPARATION", "TEA MIXOLOGY", "TEA DEGUSTATION", "TEA PAIRING") a propagaci čajové kultury, teatender musí mít organizační a prezentační schopnosti... :-)

Teatenderem se člověk nerodí, musí se jím stát. Jedinou cestou je bezpodmínečné zaujetí čajem, vším co s čajem souvisí a tvrdá práce na sobě. Je to celoživotní cesta vzdělávání a praxe v nápojové magii, kde hlavní entitou je čaj. Je to cesta užitečná, povznášející a povzbuzující - činnost šířící klid, radost.a veskrze pozitivní energie...
 

České a světové „čajoklání“ aneb bylo dobře odstartováno!

Posted on 11.10.2017 (na webu DegustaceCaju.cz)

Soutěž je „jen finále“ a není jednoduché se účastnit – „jít do toho“, nebát se projevit a třeba i překonat strach…

Ovšem daleko podstatnější (a divákům zcela skrytá) je předchozí cesta každého účastníka jakékoliv čajové disciplíny (TEA PREPARATION, TEA MIXOLOGY, TEA DEGUSTATION, TEA PAIRING). Znamená to totiž zvládnout nelehké úkoly, pracovat na sobě v mnoha směrech a vzdělávat se v několika oborech zároveň.
Musí se cvičit chuťové buňky, tříbit cit pro estetiku (ve smyslu citu pro krásu), zkoumat prolínání chutí, vůní i barev, studovat historii čaje i bylin, jejich chuť i projevy, zabývat se zbožíznalstvím, zorientovat v servisu (tradičním i moderním), zajímat o problematiku gastronomie obecně (i speciálně – například si osvojit řadu barmanských a baristických zkušeností), účastnit se čajových akcí (různá setkání kolem čaje, degustace…), je třeba důsledně pilovat techniku, nalézat originální přístupy a hledat neotřelé způsoby, učit se improvizovat, zdokonalovat prezentaci svých dovedností atd. … a hlavně přemýšlet o podstatě či smyslu své koexistence s čajem jako fenoménem.

Čaj není povrchní věc jak se na první pohled zdá. Zaujetí čajem může být i životní cesta. Být někdy (třeba jen jednou) soutěžícím je dobrým milníkem putování, příjemným zastavením, „zkouškou jak na tom jsem“ i odpovědí kolikátý kilometr právě zdolávám.

Úspěch na světovém finále považuji za nový start českého čajového soutěžení na všech úrovních. Vnímám to jako počátek růstu. Soutěže se staly nedílnou součástí jedinečné české čajové kultury. Přeji vítězům českých soutěží i světových klání: „jen tak dál“!

(Ať se můžeme těšit na podobná budoucí excelentní vystoupení a výsledky! :-))


více o čajovém vzdělávání v ČR