opakovaně pečený polozelený čaj (oolong) s vysokým obsahem GABA zvaný "Thajská gaba" a moderně řazený mezi tzv. "vědecké čaje", Thajsko, 12 g, min. trvanlivost do: neomezeno (archiv)

2015 - Thai Gabaron Oolong Tea - bio - Deeply Roasted - archiv

Značka: NepustilTea-superior
 
Dotaz k produktu

2015 Thai Gabaron Oolong Tea - hluboce pečený - archiv

"Thajská Gaba" je čaj ojedinělých účinků a výkonnosti, jehož nenáročná příprava několika způsoby vás nadchne

jak čaj vnímám a používám:
"Tohoto skvělého čaje nemá neomezené zásoby, užívám si ho tak jen občas. Je totiž (podobně jako ostatní verze "gaby") velmi dobrý k relaxaci a obnově duševních sil. Snese mnoho nálevů, nelze jej přeluhovat a má zvláštní chuť získanou letitým opakovaným pečením. Teplotním namáháním čaje se postupně mění jeho chemie, změny probíhají i v mezičasech odpočinku, kdy čaj "zraje". Celkově pak čaj získává na trvanlivosti a díky opakovanému opečovávání roste i jeho cena."



suchý čaj: pevně sbalené čajinky fixované opakovaným pečením, medovo-sladová vůně
nálev: silný a sytý dle doby luhování, červenohnědý až tmavý, jiskrný, s lehkou pečenou notou a tóny medu, sladu, růže, s dlouhou sládnoucí dochutí



doporučená příprava:
do malé (cca 300 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou a slijte po cca 30 až 50 sekundách, čas dalších nálevů prodlužujte dle vlastní zkušenosti (vždy o 15 až 30 s), zhotovit lze několik nálevů
počet nálevů: až 5 (i více)
další možná příprava:
do střední (cca 500 ml) vyhřáté konvičky vložte 5-8 gramů čaje, přelijte vroucí vodou, luhujte 5 minut a slijte, nálev lze stejným způsobem opakovat s prodloužením doby luhování (déle než 5 minut)
alternativní příprava:
- čaj lze s úspěchem luhovat ve studené vodě, kdy do skleněné lahve vložíme několik čajových lžiček čaje a luhujeme minimálně dvě hodiny (ideálně pak v lednici přes noc)
- z čaje lze zhotovit jeden silnější nálev (resp. jednotlivé nálevy smíchat) a přelít přes led + ochutit (sušenou třtinovou šťávou, citronem apod.)
- vyzkoušejte přípravu ve větším šálku s přiměřeným množstvím čaje, upíjením nálevu a opakovaným doléváním horké vody; můžete též použít čcha wan (gaiwan) nebo čung (zhong)



můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Gaba čaje patří do skupiny tzv. "vědeckých" čajů, vznikly v posledních desetiletích jako důsledek důkladného vědeckého zkoumání zdravotních účinků čajů, kromě Číny, kde se například vyrábí čaje bez kofeinu, různé čajové koncentráty a blendy bylin s pravým čajem, je zkoumání čaje (pravděpodobně) nejdále v Japonsku, "Gaba" čaje jsou toho příkladem, japonská technologie výroby "Gaba" čajů se s menším či větším úspěchem dnes používá v řadě zemí produkujících čaj, ... mnohokrát jsem ověřoval, že thajský Gabaron Tea (běžně dostupný v bio kvalitě) patří mezi ty nejlepší (= objektivní informace z různých srovnávacích degustací :-)), vždy totiž záleží, jaká surovina - jak pečlivě sbíraný a zpracovaný list - se pro výrobu "Gaba" čaje použije, Gabaron Oolong Tea je příkladem špičkového sběru a nejpečlivější výroby..."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... hódně silný macerát čaje (zalij vroucí vodou a nech luhovat alespoň 30 minut) lij na led, dochuť sušenou třtinovou šťávou nebo čekankovým sirupem, Lemond becherovkou, plátkem citronu a drcenou čerstvou mátou!"

více informací o čaji

původ: Thajsko, provincie Chiang Rai, okres Mae Lao
hmotnost (netto): 12 g
datum výroby: 25.06.2015
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje:  thajský polozelený čaj (oolong) - tzv. "vědecký čaj"
složení: 100% čistý pravý čaj, konce větviček
další označení čaje: Thai Gabaron Oolong Tea - deeply roasted
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj polofermentovaný
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: TH-BIO-152-THAILAND (označení: Organic Thailand - thajské bio, USDA ORGANIC - bio USA)
výkonnost čaje při doporučené přípravě(text v přípravě)
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca (text v přípravě) čaje
vhodnost: čaj má poměrně hodně kofeinu, je povzbuzující a vhodný k pití po celý den, oslazený vám rychle dodá energii
doporučení dle bylinářské literatury bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)



ingredience: v případě nutnosti čaj lze dobře sladit
čaj a jídlo (tea pairing): ideální ke sladkostem i slanostem, nejlepší však bez jídla
aspekt: jang až neutrální
šarže: N/A
kvalita sběru a způsob zpracování: sběr ruční T+2 (3), mechanizované zpracování, hluboké opakované pečení, archivace
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku:  indočínský klon čajovníku No.17
trvanlivost: velmi dlouhá, při dobrém uskladnění neomezená
ledový čaj: velmi vhodný (viz výše, příklady)

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

pro přípravu čaje čínskou metodou Gong Fu Cha [kung fu čcha] si můžete pořídit různorodé nádobí a dle potřeby jej kombinovat :-), obrázek je z přátelského podzimního setkání obdivovatelů bonsají a umění suiseki na zámku v Merklíně (září 2015)

čaj najdete:
v degustační sadě č. 5

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici
hodnocení v minulých letech (podobný čaj): 
Čestmír Suchý, čajomil

podobný čaj:
Thai Gabaron Oolong Tea - bio