korejský červený čaj z ostrova Jeju, 25 g, min. trvanlivost do: 10.02.2023

2020 Korejský červený čaj z ostrova Jeju- bio - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 149,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2020 Korejský červený čaj z ostrova Jeju - bio - archiv

unikátní korejský černý čaj z první jarní sklizně (Ujeon, "cheonmul-cha"), zpracovaný tradiční čínskou metodou a vhodný pro více nálevů

jak čaj vnímám a používám:
"Tento "ostrovní" čaj mě překvapuje při každé přípravě. Lehká medová, éterická, omamná vůně mě uklidňuje a vybízí k cestě na Čedžu, malou zemičku vulkanického původu, jež se zdá - podle fotek - skvělým místem pro pití čajů a delší pobyt. Ostrov je velmi zajímavý z hlediska svého vzniku a oplývá spoustou přírodních zajímavostí. Jednou se tam určitě vydám. Čaj s sebou nevezmu, dám si místní 😊!"
ZN, 13.02.2021



suchý čaj: velmi drobný, různě velký list, pevně rolovaný, lehce pokroucený, vonící lehce ovocně, po vyluhování mnohonásobně větší, s medovo-ovocno-bylinnou vůní, hnědozelených barev
nálev: velmi svěží - velmi specifický, s ovocno-medovou vůní (připomínající dárdžilingy), nehořknoucí ani při "přeluhování", s dlouhou medovou, lehce trpkou a pěkně sládnoucí dochutí, se závanem slanosti



doporučená příprava:
použijte 6 g čaje na 300 ml lehce zchladlé vody (cca 80 °C), luhujte 2 minuty (dle chuti), zalijte opakovaně stejnou a pak tepllllejší vodou
počet nálevů: 1 (2 a více)
tip na alternativní přípravu:
- přiměřené množství čaje vložte do většího šálku, zalijte zchladlou vodou, postupně upíjejte a vodu dolévejte; pro takovou přípravu je ideální široký tlustostěnný keramický šálek
- použijte chladnější vodu a delší časy luhování, zkuste standardní metodu Gong Fu
- luhujte větší množství čaje ve studené vodě alespoň dvě hodiny, ideálně pak přes noc (ve sklenici, v chladničce), dostanete velmi zajímavý nápoj pro celodenní popíjení



můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Máš geolgické vzdělání a tak ti nemusím připomínat, že ostrov Čedžu je velmi malý (zhruba eliptického tvaru - 80 km × 40 km), vulkanického původu s dominantou sopky Hallasan (vysoké 1950 m) a zahrnuje hlavně holocénní vulkanické horniny (lávové proudy, pyroklastické horniny apod.). Je tedy z geologického pohledu ostrovem velmi mladým! Jistě slyšels´ že má přezdívku "korejská Hawai".  Díky úrodné vulkanické půdě a subtropickému podnebí je tento ostrov ideálním místem pro pěstování čaje. Stejně jako ostrov - tedy značně v přeneseném smyslu - jsou i čajové plantáže mladé :-). Najdeš je na západě (plantáže: Seogwang - 제주 서광다원text v přípravě ). Čaj je produkován japonskými technologiemi, sklízen a vyráběn japonskými stroji. Řekl bych, že ve světě (obecně) je produkce zelených aj. čajů z Čedžu známější, než ostatní korejské čaje. Myslím tím vnitrozemskou produkci z oblastí Boseong, Jiri a Jeonnam)."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... s čajem si moc nehraj, včas sešlost opusť a s vybranými čajmankami si čaj - bez jakýchkoliv vychytávek a experimentů - užij někde v klidu, metodou Gon Fu Cha, jak jinak :-)!"

více informací o čaji

původ: Jižní Korea, ostrov Jeju (Čedžu)
hmotnost (netto): 25 g
datum výroby: 2020 (sklizeň před 20. dubnem)
minimální trvanlivost do konce: 10. 02. 2023
typ čaje: prvosklizňový korejský černý čaj
složení: pravý čaj 100%
další označení čaje: Jeju Island Honey Tea, Korea Superior Black Tea ( BIO/ORGANIC)
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (zemědělská produkce mimo EU)
doporučení dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)



vhodnost: k pití zejména ráno, dopoledne a odpoledne, čaj je silně povzbuzující
ingredience: nedoporučuji cokoliv přidávat
čaj a jídlo (tea pairing): lanýže, suši, hodně sladké zákusky z rýžové mouky ale i třeba česká laskonka nebo rakvička se šlehačkou
aspekt: jang (lehce zahřívající)
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování: strojní sběr a zpracování - "korejská preciznost blízká preciznosti japonské"
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: japonské odrůdy (Yabukita, Yamamadori)
trvanlivost: delší (díky zpracování)
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

podobný čaj:
text v přípravě