sypaný pchu-er z oblasti Simao v Číně (Jün-nan), 50 g, minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)

2015 Yunnan Simao Yi Xiang Shu Pu-Erh San Cha - bio - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 139,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2015 Yunnan Simao Yi Xiang Shu Pu-Erh San Cha - bio - archiv

hezky uleželý sypaný puer špičkové třídy pro mnoho nálevů s velmi malou zemitostí, hlubokých chutí a tmavých barev, vhodný pro další uložení

jak čaj vnímám a používám:
"Každý ležící puer se nějak mění. U tohoto čaje se zdá, že bude stále lepší a lepší. Již po skoro šesti letech je to znát. Vůně a chutě se zaoblují, mizí zemitost a nastupují jiné hluboké čisté tóny... Čaj často piju a fandím mu! Mám takové čaje moc rád!"
(ZN, 14.02.2021)



suchý čaj: malý list s tipsy, pevně rolovaný, hnědý, lehce zemitě vonící
nálev: hnědočervený až tmavě hnědý nálev (podle množství čaje doby luhování) má výraznou jiskru, vůně lehce zemitá s řadou jiných tónů 



doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mirně zchladlý, množství čaje cca 1 vrchovatá čajová lžička na 200 ml vody
počet nálevů: 5 (a více - podle množství čaje, nádobí a postupu přípravy)
možná alternativní příprava: lze zhotovit jeden nálev (1 polévková lžíce na 0,5 l vody), vařit alespoň 5 minut nebo jinak s čajem experimentovat



můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Již jsme asi někde spolu probírali, že ne všechny tmavé puery se mění k lepšímu. Dle mých zkušeností záleží na tom " jak se konkrétní čaj narodí", tedy jakým způsobem a z čeho je vyroben. Je-li výroba z jakékoliv příčiny chybná (špatná surovina, nevyvážený blend různých surovin, ledabylý dohled na fermentací apod.) a vznikne tak čaj s vadami či vyloženě čaj nedobrý, predikce jeho zlepšení v budoucnu je téměř nulová. Je-li čaj vyroben dobře a má své kouzlo již "po narození", může se v budoucnu zlepšit nebo zůstane zhruba stejný. Samozřejmě, že záleží na uložení a na pozdější péči majitele. Není to však nic náročeného. Čaj potřebuje zhruba stálé podmínky a několikaroční provětrání...!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... čaj na teapárty neber, ledaže bys tam měl skupinu náruživých pueristů, které ostatní dobrý chlast nebude zajímat :-)!"

více informací o čaji

původ: Čína, Jün-nan, oblast Simao, Yi Xiang
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2015
výrobce: N/A
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje: tmavý (Dark Tea), typ shu (ripe) PuErh, sypaný (San Cha)
složení: pravý čaj, velmi kvalitní rolovaný drobný list
další označení čaje: Yi Xiang Pu-Erh Small Leaf
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučení dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)



vhodnost: k pití po celý den, čaj mírně povzbuzující
ingredience: doporučuji nic nepřidávat
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu a zejména k mastnému
aspekt: jang až neutrální
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr, strojní zpracování (rolování)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: čínské malolisté variety
trvanlivost: dlouhá (čaj vhodný k archivaci)
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

další sypané (San Cha) Pchu-ery:
2020 Yunnan Shu Pu-Erh San Cha - Golden Tippy - bio - archiv
2018 Pu-Erh Sheng - San Cha - archiv
2006 Chinese Shu Pu-Erh San Cha Phoenix Menghai - archiv
2011 Pu-Erh Chrysanthemum Shu San Cha - archiv
2010 Shu Pu-Erh San Cha Tea - archiv
2012 Čínské peletky ("čajové hlavy") - shu Pu-erh - archiv