sypaný pchu-er z Jün-nanu v Číně, 50 g, minimální trvanlivost do konce: neomezeno (archiv)

2020 Yunnan Shu Pu-Erh San Cha - Golden Tippy - bio - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 228,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2020 Yunnan Shu Pu-Erh San Cha - Golden Tippy - bio - archiv

špičkový tipsový Pchu-er v bio kvalitě, velmi dobře udělaný a vhodný pro dlouhodobé uložení, co více si lze přát :-)...

jak čaj vnímám a používám:
"Čaj mě opakovaně těší silnými nálevy s příjemnou zemitostí ve které - ačkoli je čaj velmi mladý - jsou noty hořké čokolády a náznaky dalších hlubokých tónů (příjemná velmi lehká hořkost, nasládlost apod.). Říká se, že u shu pueru záleží, jak je vyroben na počátku. Tenhle se povedl a pokud se ležením nebude vylepšovat, určitě se nezhorší Očekávám ještě větší zaoblení a prohloubení chutí... Část budu skladovat v suchu a část ve větší relativní vlhkosti!"
(ZN, 15.02.2021)



suchý čaj: list s převahou zlatavých tipsů, pevně rolovaný, hnědý, lehce zemitě vonící s tóny tipsově prachovými, po zalití se silnou vůní postupně se měnící
nálev: hnědočervený až tmavě hnědý nálev (podle množství čaje doby luhování) má sílu, jiskru a příjemnou zemitost, jež postupně slábne a vystupují jiné tóny, dochuť hebká bez drsnosti, lehká hořkost a sladkost 



doporučená příprava: metodou Gong Fu (opakované zalévání v malé konvičce, vroucí voda, rychlé slévání), doporučuji čaj pít mírně zchladlý, množství čaje cca 1 vrchovatá čajová lžička na 200 ml vody
počet nálevů: 5 (a více - podle množství čaje, nádobí a postupu přípravy)
možná alternativní příprava: lze zhotovit jeden nálev (1 polévková lžíce na 0,5 l vody), vařit alespoň 5 minut nebo jinak s čajem experimentovat



můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Můj skvělý přítel Li Wu napsal ve své knize "Čaj, který spaluje tuky Pchu-er - S dietou na 7 dní"  toto:
Půl čajové lžičky volných čajových lístků na jeden šálek se může zalít až čtyřikrát vodou, která není vroucí (asi 85 °C). Nechejte louhovat dvacet vteřin při prvním zalití, třicet vteřin při druhém zalití, jednu minutu při třetím zalití a jeden a půl minuty při čtvrtém zalití. Pro své zdraví byste měli vypít alespoň tři až pět šálků (jeden šálek má objem 1/4 litru) denně.
Můžeš se toho držet. Ovšem mě osobně se lžička čaje na čtvrt litru zdá málo. Dal bych až dvojnásobek nebo zmenšil objem šálku na 150 ml... a použil bych vroucí vodu!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... udělej to jako s ostatními dobrými puery, nech rozjařenou společnost svému osudu a včas se s vybranými čajmankami ztrať do klidu, blízkosti horké vody, na místo s dobrým výhledem do krajiny, ideálně směrem západním!"

více informací o čaji

původ: Čína, Jün-nan
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2020
výrobce: -
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje: tmavý (Dark Tea), typ shu (ripe) PuErh, sypaný (San Cha)
složení: pravý čaj, velmi kvalitní rolovaný drobný list
další označení čaje: 2020 Yunnan GOLDEN TIPPY PU ERH KING - BIO - archiv
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj černý
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-004 (Zemědělská produkce mimo EU)
doporučení dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)



vhodnost: k pití po celý den, čaj mírně povzbuzující
ingredience: doporučuji nic nepřidávat
čaj a jídlo (tea pairing): k jakémukoliv jídlu a zejména k mastnému
aspekt: jang až neutrální
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr, strojní zpracování (rolování)
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: čínské malolisté variety
trvanlivost: dlouhá (čaj vhodný k archivaci)
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A

možné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

další sypané (San Cha) Pchu-ery:
2015 Yunnan Simao Yi Xiang Shu Pu-Erh San Cha - bio - archiv
2018 Pu-Erh Sheng - San Cha - archiv
2006 Chinese Shu Pu-Erh San Cha Phoenix Menghai - archiv
2011 Pu-Erh Chrysanthemum Shu San Cha - archiv
2010 Shu Pu-Erh San Cha Tea - archiv
2012 Čínské peletky ("čajové hlavy") - shu Pu-erh - archiv