speciální čaj z čínského Jün-nanu, vyráběný pro Tibet, min. 320 g (originální cihla), min. trvanlivost do: neomezeno (archiv)

2020 Tibetský čaj - soldža - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 369,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2020 Tibetský čaj - soldža - archiv

čaj lisovaný do cihly, jež Tibeťané zuřivě vaří a pak pijí náruživěji než Číňané

jak čaj vnímám a používám:
"Zkusit čaj uvařený "po tibetsku" by měl každý čajomil. Proč? Proto, aby byl překvapen, jak mezní nápoj se ještě za čaj považuje (ač je to spíš jakási posilující polévka :-). S ohledem na způsob výroby čaje a místo vzniku (Jün-nan) je soldža často řazena do raw pchu-erů, tedy čajů, jež by měly dlouhodobě zrát. Shrnu-li své pocity - tibetský čaj je originální svébytné a velmi zajímavé pití. Rád jej zájemci uvařím. Osobně mu však přednost nedávám. Ovšem! Čaj lze zalévat i jako obyčejný zelený - a ten mi chutná, vzdáleně se podobá gunpowderu (barvou nálevu) a chuťově pak dobrému zelenému čaji či nějakému světlému pchu-eru. To spíš! Sílu nálevu lze - pouhým zalitím horkou vodou - dobře regulovat. Velkou výhodou je, že čaj ani po delším luhování nehořkne. A věřte nebo ne, dochuť je velmi příjemná - sládnoucí 😊."
(ZN, 28.02.2021, doplněno 21.03.2021)


obr.: detail povrchu cihly

suchý čaj: celé čajové fleše, podrcené a velmi pevně nalisované do speciálního tvaru o hmotnosti až 340 g, bez vůně
nálev: barva a chuť podle způsobu přípravy, případně podle doby luhování; při pouhém opakovaném zalévání vroucí vodou má nálev velmi pěknou sládnoucí dochuť
vyluhovaný list: všechochuť - list, části stonků, řapíky, hnědozelené barvy


obr.: silnější nálev

doporučená (tradiční tibetská) příprava:
20-25 g  čaje naloupaného z cihly zalijte právě vroucí vodou (cca 350 ml), vařte 10 minut, přidejte 150 ml mléka, přiveďte k varu a slijte přes jemné sítko, do nálevu přidejte cca 1 polévkovou lžíci másla, čtvrt čajové lžičky soli a rozmixujte stolním nebo tyčovým mixérem, dokud se na povrchu čaje nevytvoří pěna (cca 1-2 minuty), slijte do větších šálků
počet nálevů: 1 (více při běžné přípravě jako zelený čaj)
tip na alternativní přípravu:
použijte ghí (přepuštěné máslo), použijte méně čaje - jiný recept doporučuje 10 g na 1 l vody, dvě tři špetky soli; Tibeťané používají jačí mléko a jačí máslo (mnohdy i žluklé); doporučuji zkusit přiměřené množství nadloubaného čaje zalít vroucí vodou a luhovat opakovaně (první luhování do minuty, další nálevy dle chuti)


obr.: vyluhovaný list

můj známý čajman, čajový teoretik a praktik (Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Tibetský čaj je svébytný produkt, který lze těžko s něčím srovnávat. Čaj slisovaný do vemi pevných cihel je typický použitím nejhrubšího materiálu - obsahuje vše co na čajovém keři přirůstá (čerstvé listy včetně tuhých částí flešů) - a navíc v různé fázi oxidace. Pro TIbeťany je to skoro jediný zdroj minerálních látek a v drsných velehorských podmínkách jim dodává sílu, energii a osvěžení. Silný čajový vývar smíchaný s mlékem, solí a jačím máslem se našlehá (jde o emulgaci tuku v kapalině) ve speciální máselnici dongmo. Často se čaj míchá s moukou z praženého ječmene (champa - [campa či tsampa]) a z tuhého těsta se tvoří menší koule sloužící jako jídlo. Setkal jsem se i s přidáváním pražené rýže. Každopádně, tibetský čaj je velmi svérázným nápojem a dá se na něj zvyknout. Přiznám se - ačkoli jsem v Tibetu s dědou pobýval několik let - osobně mi nikdy moc nechutnal a to jsem později pak pil kdejakou sráděru :-). Měl bys ho zkusit, ať víš, jak to v tibetských horách chodí..."

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... doporučuju ti soldžu udělat jako workshop :-); prostě připravíš vařič, větší hrnec, kus čajové cihly, mlíko, sůl a máslo, rozdáš úkoly, šálky a pak skrytou kamerou natočíš ty zkřivený huby srkající skvělý tea; film nazvi "malý - tibetsko český - soldža story a pošli do soutěže mladých tea kameramanů!"

více informací o čaji

původ: Čína, Jün-nan
hmotnost (netto): min. 320 g (originální tvar)
datum výroby: 2020
minimální trvanlivost do: neomezeno (archiv)
typ čaje: čínský čaj ("raw Pchu-er"), směs různě oxidovaného listu, včetně řapíků a částí stonků flešů - pomalu zrající
složení: pravý čaj 100%
další označení čaje: tibetská cihla, "soldža", tibetský čaj
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: pravý čaj - čaj zelený
balení: zipový sáček
bio certifikace: N/A
doporučení dle bylinářské literatury, bylinářů a znalců: alespoň 4 šálky za týden, ideálně 2 hrnky denně (MUDr. Bukovský - Plán B)


obr.: etiketa originálního balení

vhodnost: k pití kdykoliv (povzbuzuje více)
ingredience: dle originální receptury (sůl, mléko, máslo)
čaj a jídlo (tea pairing): cokoliv, ... i těžší jídla
aspekt: "text v přípravě"
šarže: N/A
kvalita sběru a zpracování:  "text v přípravě"
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-archiv
kultivar čajovníku: čínské variety
trvanlivost: velmi dlouhá až neomezená (díky zpracování)
ledový čaj: vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A


obr.: čaj je nutno z pevného tvaru nadloubat vhodným nástrojem (zde čínské šídlo na čaje pchu-er)

ožné působení pravého čaje na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
- viz článek Možné zdravotní působení pravého čaje

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici


obr.: vlevo - keramické držátko pchuerového šídla

podobný čaj:
1994 Ya´an Kang Zhuan Cha - archiv