vynikající nefermentované brazilské maté, bez prachu, 50 g, min. trvanlivost do: 30.06.2023

2020 Brazilské zelené maté nefermentované - bio - archiv

Značka: NepustilTea-archiv
Cena 52,- Kč
Dostupnost: skladem
Množství:
ks
Dotaz k produktu

2020 Brazilské zelené maté nefermentované - bio - archiv

bylina Cesmína paraguajská - jihoamerický nápoj No.1 plný kofeinu (nikoli "mateinu" jak se často uvádí), zpracovaný tradičně - pouze šetrným sušením, drcením a odprášením (dle metod původních indiánských kmenů, nikoli pražením a fermentací, jak později zavedli Evropané...)

jak čaj vnímám a používám:
"Maté v jakékoliv formě vnímám jako velmi posilující nápoj. Dělám si ho na různé způsoby. Standardně pak opakovaným zalitím horkou vodou... ovšem, moc se mi líbí příprava s karamelem. Takové maté nese označení Yerba maté Dulce, používá se originální karamel Dulce de Leche a je velmi oblíben v Argentině. Já si dělám vlastní domácí mléčný karamel (máslo+cukr+smetana), který nápoj velmi zjěmňuje. Je to opravdu ňamka :-)."
(ZN, 16.03.2021)



suchý čaj: převažuje pěkný stejnoměrně drcený list s malým podílem větviček typické bylinné vůně, bez prachu a jemnějších úlomků
nálev: silný, žlutý až žlutozelený, velmi aromatický, při pití bez pocitu "prašnosti", bez hořkosti s dlouhou příjemnou dochutí



doporučená příprava: 
do menší konvičky (ideálně skleněné nebo porcelánové) vložte 2 čajové lžičky čaje (cca 3,8 g), zalijte vroucí vodou a luhujte alespoň 3 minuty, slijte a zalití alespoň 2x opakujte
počet nálevů: několik - dle přípravy a použitého množství
tradiční (klasická) příprava:
větší množství maté luhujte v kalabase (vydlabaná tykev) a pijte pomocí bombilly (speciální slámka s funkcí sítka), zalévejte opakovaně horkou až mírně zchladlou vodou, nikdy nemíchejte
tradičně doporučovaný poměr byliny a vody: 1 díl byliny + 2 díly vody
možná příprava:
v jakékoliv nádobě luhujte několik lžiček čaje (5-10) zalijte mírně zchladlou vodou a luhujte (alespoň 5 minut), odlévejte do hrnků + opakovaně dolévejte vroucí vodou (dle chuti)
alternativní příprava:
slaďte, přidejte karamel, luhujte v pomerančovém džusu (tzv. mate russo), luhujte v ledové vodě či vledové tříšti (tereré), nasypte do pomačkaného vychlazeného pomeranče/pomela, melounu atp..



můj známý čajman (čajový teoretik a praktik Dr. Teaman, TeaDr.) mi sdělil následující neopomenutelné informace:
"Abys měl požitek z pití maté kompletní, musíš mít kalabasu! Prostě musíš. No a taky bombillu (jakési brčko z různých materiálů) pro srkání výluhu. Kalabasa se dlabe z tykve (z plodů Ligenaria siceraria), především z poddruhu zvaného lahvová tykev (či kalabasa). Používá se už přes 10 000 let k výrobě různých typů nádob, ale i hudebních nástrojů nebo ozdob. Moderní kalabasy jsou ze dřeva, keramiky, umělých hmot, kravských rohů i kovu. Podobně je to i s bombillami, které jsou  - co se týče materiálu - oblíbeny takto: 1. bambus, 2. nerez, 3. alpaka (bílá slitina mědi, niklu a zinku)". A protože vím, že máš rád maté s karamelem, doporučuju ti si na tuto přípravu vyčlenit jednu extra kalabasu a jinou nepoužívat. Ona totiž do sebe kalabasa nápoj vstřebává a stejně tak karamel. A ještě ti řeknu jednoduchý recept na můj karamel domácí: 1. plechovku slazeného kondenzovaného mléka dej do hrnce, 2. zalej vodou aby byla plechovka zcela ponořená, 3. vař 1 ½ hodiny až 2 hodiny, 4. plechovku vyjmi (pozor je velmi horká) a nech ji dobře vychladit, 5. studenou plechovku otevři a použij do maté dle chuti :-), 6. karamel uchovávej v lednici!"

na "tea párty" (tajný extratip Dr. Teamana):
"... když se tedy rozhodneš vzít tento povzbuzující nápoj na teapárty, nezapomeň všemožné ingredience: karamel, ovoce, džus, led, pomeranče, bylinky, špiritus atd., pozornost a chválu přítomných si postupně získáš excelentrní přípravou maté na všemožné způsoby :-)!"

více informací o čaji

původ: Brazílie
hmotnost (netto): 50 g
datum výroby: 2020
minimální trvanlivost do: 30.06.2023
typ čaje: bylinný čaj (čistá bylina), tzv. yerba maté - drcený list Cesmíny paraguayské, lat.Ilex paraguariensis
složení: list byliny 100% (stromu/keře) - převažuje list (bez většího podílu stonků a bez prachu)
další označení čaje: Mate Green Bio, Mate Rancho, mate [maté], Yerba mate green apod.
zařazení dle české vyhl. č. 330/1997 Sb.: N/A
balení: třívrstvý - opakovatelně použitelný - sáček se zipem
bio certifikace: CZ-BIO-002 (zemědělská produkce mimo EU - Brazílie)
výkonnost čaje na balení při doporučené přípravě: (text v přípravě) l čaje
cena za hrnek čaje (200 ml): (text v přípravě)
odměření: 1 vrchovatá čajová lžička = cca 2,7 g byliny, 1 polévková lžíce vrchovatá = cca 5,3 g byliny
​vhodnost: čaj má hodně kofeinu (v souvislosti s maté označovaný jako matein), nehodí se pít večer, jinak není času kdy by se pít neměl
doporučení dle bylinářské literatury: N/A

(obrázek v přípravě)

ingredience: lze sladit, míchat s jinými čaji, ovocnou šťávou apod.
čaj a jídlo (tea pairing): hodí se k jakémukoliv jídlu, po jídle i jen tak (doporučuju)
aspekt: (text v přípravě)
šarže: N/A
kvalita sběru  a zpracování: ruční sběr + strojní zpracování , bez fermentace
kvalita dle členění v e-shopu: NepustilTea-standard
kultivar čajovníku: N/A
trvanlivost: dlouhá, při dobrém uskladnění (sucho, tma, chladno) několik let
ledový čaj: velmi vhodný pro letní drinky
další netradiční použití: N/A

možné působení byliny na zdraví (neschválená zdravotní tvrzení dle "on hold seznamu", stav k 01.03.2020):
(text v přípravě)

postřehy jiných (recenze v e-shopu):
zatím nemám k dispozici

ostatní "klasické nečaje" dostupné v e-shopu:
(text v přípravě)