Organic Thailand představuje thajskou národní formu certifikace udělované podle kritérií pro ekologické zemědělství. (podrobnosti v přípravě), zkratka na originálních baleních produktů je TH-BIO-152-THAILAND.
TH-BIO-152-THAILAND
(text v přípravě)
OTOP
(text v přípravě)
OTOP PRODUCT (5 Star Product of Thailand)
(text v přípravě)
HALAL
(text v přípravě)
THAILAND TRUSTED QUALITY
(text v přípravě)
Lot No. (šarže): 14D2003
(text v přípravě)
MFG : 16/07/2014
(text v přípravě)
EXP : 16/07/2015
(text v přípravě)
„Pilot Organic Tea Plantation"
(text v přípravě)
„GMP"
(text v přípravě)
„ISO 9001:V 2000"
(text v přípravě)
„OTOP PRODUCT CHAMPION"
(text v přípravě)
doplněk stravy
(text v přípravě)
SZÚ
Státní zdravotní ústav (text v přípravě)
SZPI
Státní zemědělská a potravinářská inspekce (text v přípravě)
SÚKL
Státní ústav pro kontrolu léčiv (text v přípravě)
RoHy
Registr rozhodnutí hlavního hygienika (text v přípravě)
HEM (OVZ)
(text v přípravě)
v posledních cca dvaceti letech vznikly zajímavé "nové" čaje díky experimentům a vynalézavosti různých firem produkujících čaj, například "GABA čaje", kdy byl list podroben speciálnímu zpracování v dusíku a ve vakuu (zkoncenrování kyseliny aminomáslené - GABA - v konečném produktu), bezkofeinové čaje, instatní puery, čaj BENIFUKI, čaj "001", čaj z Momordiky /hořké okurky či melounu apod. ...
ECO
(text v přípravě)
Technologie bělení buničiny (celulózy) kysličníkem chloričitým, nepoužívá se tedy plynný chlor, čímž se zamezí tvorbě dioxinu a dioxinu podobných sloučenin s karcinogenními účinky.
Cituji: "Pod označením dioxiny se skrývá celkem 210 různých chemických látek. Některé z nich se vyznačují tak vysokou toxicitou, že je můžeme považovat za nejjedovatější látky, které až dosud člověk vyrobil".
(Prof. RNDr. Strunecká Anna, DrSc. Jak přežít dobu jedovou. Dioxiny, 143 - 147, ALMI. Blansko, 2013)
TCF (Totally Chlorine Free)
(text v přípravě)
metabolickým syndromem se označuje "supermoderní civilizační nemoc" = komplex poruch v metabolismu krevních tuků a cukru, v řízení krevního tlaku a ukládání tukových zásob, ... šikovně si to doktoři zjednodušili :-)
poznámka: například metabolický syndrom mohou startovat obyčejné brambory (v případě přemíry jejich konzumace - po uvaření mají totiž vysoký glykemický index), lze je nahradit topinambury
(text v přípravě)
je mimořádně častý patogen (původce onemocnění). Infekce touto bakterií patří celosvětově mezi nejčastěji se vyskytující nákazy. Způsobuje velmi rozšířenou infekci bakteriálního původu, která zasahuje sliznici žaludku a dvanácterníku a vyvolává různé trávicí potíže. Časem způsobuje tzv. chronický aktivní zánět (gastritidu). Vznik žaludečních a dvanácterníkových vředů může vést až k rakovině žaludku. Více informací na samostatné stránce.
a) příklad moderní definice:
"Adaptogeny představují netoxické látky, jež nespecificky zvyšují odolnost organismu vůči širokému spektru škodlivých vlivů a jež normalizují tělesné funkce."
(Andrew Weil, 2006, USA)
b) širší (základní) definice:
Látka s adaptogenními účinky musí obecně splňovat následující hlavní kriteria:
- musí nespecificky zvyšovat odolnost organizmu proti různým negativním vlivům (fyzikálním, chemickým a biologickým, včetně infekcí),
- její účinek musí normalizovat patologické stavy a vychýlené funkce organizmu bez ohledu na to, čím byly tyto stavy vyvolány a jaké jsou povahy,
- musí být neškodná a v organizmu působit minimální narušení jeho normálních fyziologických pochodů.
(N.V. Lazarev, 1947, SSSR, I.I. Brechman a I.V. Dardymov, 1968, SSSR)
= komplex adaptogenních účinků
hmotnostní odchylky se liší dle jednotlivých komodit, pro balený a vážený čaj platí (viz text v přípravě):
"hmotnost" do 50 g včetně = -5 %,
"hmotnost" do 100 g včetně = -3 %,
"hmotnost" do 200 g včetně a nad 200 g = -2 %
poznámka 1: jsou země, kde se výsledná hmotnost balení moc neřeší (Vietnam)
poznámka 2: výše uvedenou "hmotností" se rozumí hmotnost netto
netto = čistá hmotnost (váha) zboží bez obalu
brutto = hmotnost (váha) zboží včetně obalu
odchylka může být plusová i mínusová, dle předpisů EU se uvádí mínusová
je potřeba si uvědomit, že čaj patří mezi potraviny a jeho životní cyklus je stejný jako u potravin s delší trvanlivostí, více informací v článku o životě čaje
je účinnou látkou přírodního původu, přirozeně se vyskytující ve všech čajích (v některých méně a v některých výrazně - např. v polozeleném čaji Thai Gabaron Tea je GABA mimořádně velké množství) = aminomáselná kyselina (neproteinová aminokyselina, přesněji gamma-amino-butyrová), která dokáže snižovat krevní tlak, zabránit křečím, dysforii či arytmii a reguluje tvorbu hormonů; lze ji využít ke zlepšení krevního oběhu v mozku, zvýšení okysličení, ke zlepšení metabolismu mozkových buněk; může také pomoci při léčbě následků mozkové mrtvice nebo poranění hlavy, při bolestech hlavy, hučení v uších či stavech zmatenosti; existuje více než 100 druhů neurotransmiterů, GABA však mezi nimi hraje mimořádně důležitou roli, protože umožňuje jejich efektivnější využití - GABA totiž dokáže proniknout přes hematoencefalickou bariéru, a tak se dostat přímo z krve do mozku; jako inhibiční aminokyselina hraje GABA důležitou roli při zmírňování podráždění nervových buněk, které jinak může vést k psychickým problémům a depresi
jsou nestabilní molekuly, které obsahují lichý počet elektronů. Jelikož je počet lichý, přirozeně se snaží dosáhnout znovu párového stavu. Při této činnosti spouštějí celou řadu oxidačních procesů a přitom napadají stabilní chemické látky. Nahromaděné volné radikály nahrazují své elektrony z buněk přilehlých tkání, v důsledku čehož se buňky poškozují. Dochází k tzv. oxidaci - složky buněčné membrány se částečně skládají z molekul tuků, které díky své chemické struktuře snadno oxidují. (poznámka - volné radikály dokáží likvidovat látky, které nazýváme antioxidanty)
Příklady nemocí a stavů, které jsou spolupůsobeny volnými radikály: Volné radikály přispívají významně ke vzniku a průběhu diabetu, podporují stárnutí, vznik očních chorob např. šedého zákalu, vznik zánětů, nádorů, řady plicních chorob, kožních chorob, neurodegenerativních chorob (např. Parkinsonova a Alzheimerova choroba), poruch imunity, podporují virové infekce, mají význam u některých intoxikací, podílí se např. na revmatickém zánětu kloubů, spolupůsobí u eklampsie, působí mužskou neplodnost, vznikají v reperfuzní fázi po ischemii, což má význam např. u transplantací nebo infarktu myokardu, volné radikály vznikají po intenzivní námaze např. u sportovců atd. (viz. https://www.celostnimedicina.cz/volne-radikaly-a-antioxidanty-mudr-vaclav-holecek-csc.htm#ixzz4NZkCYM5g)
je látka, která:
1.omezuje aktivitu kyslíkových radikálů,
2.snižuje pravděpodobnost vzniku volných radikálů,
3.převádí volné radikály do méně reaktivních nebo nereaktivních stavů,
4.omezuje proces oxidace v organismu, poškození buněk, rychlost stárnutí a vznik chorob.
(výborným antioxidantem je obyčejný - čerstvý, kvalitní listový čaj :-)
Apoptóza, neboli programovaná (řízená) buněčná smrt je zcela fyziologický děj. Na rozdíl od nekrózy, která postihne víceméně náhodnou buňku, která měla zrovna smůlu a byla vystavena nepříznivým vlivům, je apoptóza indukována naprosto cíleně a buňka je usmrcena a následně odstraněna takovým způsobem, že nedojde k poškození okolních buněk. Je to tedy organizovaný a přísně regulovaný děj. Například programovanou buněčnou smrt rakovinových buněk umí zařídit Thai Lemongrass Black Tea, Vietnamese Lemongrass Green Tea, Thai Lemongrass Oolong Tea. apod., z našich potravin to umí především fazole :-).
text v přípravě
text v přípravě
text v přípravě
Školka je prvním místem, kde se něco rozumného člověk naučí. Je obecně známo, že do šesti let, tj. do obvyklého nástupu do školy, si každý jedinec vytvoří cca 80% vzorců, podle kterých se chová a podle kterých si později dotvoří zbylou pětinu. Školka je tak obvykle posledním místem, kde má člověk zdarma tzv .“full service“ či "all-inclusive", kde se o něj druzí kompletně postarají a kde se naučí téměř všechny základní věci, potřebné pro další život... a v Čajové školce starého Dr. Teamana to funguje stejně! A smutná zpráva nakonec: školka je posledním místem, kde si člověk "skoro beztrestně" může dělat co chce :-), v čajové školce nikoliv!
text v přípravě
Chronický únavový syndrom je porucha nejasné etiologie, při níž se postižený cítí bez zjevné příčiny stále vyčerpaný. Chronický únavový syndrom se definuje pomocí symptomů, nejčastěji jako klinicky prokazatelná, leč ani podrobným vyšetřením nevysvětlitelná únava neustupující po odpočinku a trvající nejméně půl roku.
(Chronický únavový syndrom není podle ICD-10 totéž co chronická únava, nebo únavový syndrom, ačkoliv se tyto pojmy chybně používají zaměnitelně. Ve skutečnosti je chronická únava jen příznak řady různých problémů a nemocí (např. rakoviny, roztroušené sklerózy a mj. také chronického únavového syndromu). Naproti tomu chronický únavový syndrom je vážné neuro-imunitní onemocnění, které se projevuje řadou příznaků. Chronická únava, která má u chronického únavového syndromu specifické vlastnosti odlišné od běžné únavy, je jen jedním z nich. Odhaduje se, že chronickým únavovým syndromem u nás trpí mezi 20 000 – 80 000 lidí. Únava, která může mít různé příčiny, trápí více lidí než chronický únavový syndrom. - MKN-10)