• Vyberte si čaj podle barvy, vzhledu a vlastností

„Barevné dělení pravých čajů“

(dělení podle barvy suchého listu, vyluhovaného listu, nálevu)

Je pohled tradiční, nejpropracovanější a nejstarší, nikoliv však přesný. Barva nálevu i suchých čajových lístků je především výsledkem chemických změn v listu při jeho zpracování a zejména pak, zda a v jaké míře se při výrobě čaje uplatnily dva zásadní procesy oxidace (O) a fermentace (F). Čínské "barevné" dělení čaje je nejširší díky obrovskému množství typů produkovaných čajů. V ostatních zemích, kde se čaj pěstuje, je typů čajů mnohem méně a třídění je jednodušší. Výjímku tvoří třídění černých čajů (Indie, Šrí Lanka apod.), které je naopak složitější. Používá se označení písmeny a čísly, jež definují kvalitu čaje (resp. způsob sběru, výroby a třídění).

Čínské čaje dělíme na: BÍLÉ = BAI CHA [pai-čcha], aspekt = jin až neutrální, O = velmi lehká, F = 0%; ŽLUTÉ = HUANG CHA [chuang-čcha], aspekt = jin, O = 0%, F = lehká, ukončená; ZELENÉ = LU CHA [lü-čcha], aspekt = jin, O = 0%, F = 0%; POLOZELENÉ (modrozelené,  angl. „oolong“) = QING CHA [čching-čcha], aspekt = jang i jin, O = 8-70%, F = 0%; ČERVENÉ = HONG CHA [chung-čcha], aspekt = jang, O = 100%, F = 0%; TMAVÉ (černé) = HEI CHA  [chej-čcha], aspekt = jang, O = 0-100%, F = 100%, umělá a přirozená, pokračující; čaje typu PU-ERH, aspekt = jang i jin, O = 0%, F = 0-100%, umělá nebo žádná, přirozená + pokračující.

V následujícím výčtu jsou do jednotlivých skupin čajů zahrnuty i blendy (směsi) ve kterých pravý čaj převládá. Ostatní blendy postavené na bylinách či ovoci jsou v oddíle "nečaje".
 

Bílé čaje

(BAI CHA [pai-čcha])

Laotian Sticky Rice White Tea
(obrázek v přípravě)
2009 Yunnan Bai Mu Dan Bing Cha - archiv (lisovaný čaj)

2018 Obočí dlouhého věku z Fu-ťienu - archiv - 

Bílá orchidej z Jün-nanu 2019

 

Žluté čaje

(HUANG CHA [chuang-čcha])

Čínský žlutý chun-nanský čaj

Zelené čaje

(LU CHA [lü-čcha])

Japonská Senča KKH 2 - bio (Japan Kagoshima Miyazaki Kobayashii PREMIUM SENCHA KKH 5 (Okumidori))

Japonská Senča KKH 5 - bio (Japan Kagoshima Kirishima finest SENCHA KKH 2 (Yabukita))

Japonská Senča YAMA (Japan SENCHA YAMA)

Japonská Senča - hluboce propařovaná (Japan Deep Steamed SENCHA-KAKEGAWA, Deep steamede Kakegawa green tea)

Japonská Banča - bio (Japan BANCHA - BIO)

Thajská mačča - bio 

Cejlonský gunpowder (02)

Cejlonský gunpowder (01)

Čínská "dračí studna" z Če-ťiangu (China Zhejiang SHI FENG LUNG CHING)

Čínský "velký opičí náčelník" z An-chuej (Tai Ping Hou Kui Ji Pin, Tai Ping Hou Kui Imperial Grade)

Čínský zelený jasmínový čaj z Kuang-si (China Guangxi Jasmin Tea SNOW BUD)

Ćínský zelený čaj - "střelný prach" No. 3505 - z Če-ťiangu

Čínský zelený čaj "vzácné obočí" z Ťiang-si (Chun Mee, Zhenmei, Chun Me)

Čínský zelený čaj „mraků a mlhy“ ze S´-čchuanu (China Sichuan MENG DING YUN WU – CLOUD MIST Special Grade)

Korejské Gjokuro z ostrova Jeju - bio (Korea Jeju Island (Bio/Organic) GYOKURO)

Vietnamský zelený čaj

Vietnamský zelený čaj s citronovou trávou

Čínské zelené "ochmýřené vrcholky" z Jün-nanu (Green Yunnan Mao Feng Premium)

Čínská "zelená opice" z Fu-ťienu (Green Monkey)

Čínský "bílý" čaj z An Ji v Če-ťiangu (An Ji Bai Cha)

Čínský "zelený sníh" z Fu-ťienu (Lu Xue Ya)

Čínská "dračí studna" (A+) z Če-ťiangu (Long Jing Shi Feng A+)

Čínské "modrozelené spirálky jara" z Ťiang-su (Pi Lo Chun Ji Pin)

2020 Japonská Sinča - bio - archiv - nejčerstvější japonský zelený čaj, z nejranější možné sklizně a z netradičního klonu japonského čajovníku

2020 Japonská Sinča hluboce napařovaná - bio - archiv - nejčerstvější japonský zelený čaj, speciálně zpracovaný

Gruzínský zelený čaj s menším listem - 2019 - zajímavý zelený čaj s drobnějším listem a jemným nehořknoucím nálevem

2020 Japonská Sinča zastiňovaná - excelentní japonský zelený čaj
menší konvička (cca Kyusú 200 ml), čaj 8 g (2 vrchovaté čajové lžičky), velmi zchladlá voda, luhovat několikrát, například: 1. nálev – 50 ºC, 90– 20 s, 2. nálev – 55 ºC, 10s, 3.nálev – 60 – 65 ºC, 60 s., 3 (4) nálevy

2019 Japonská Tamača - archiv

2016 Purpurové roucho - archiv - 

Thajské zelené perly -

 

Polozelené čaje (oolongy)

(POLOZELENÉ (modrozelené,  angl. „oolong“) = QING CHA [čching-čcha])

Thai Ginseng Oolong Tea

Thai Jing Shuan Oolong Tea

Thai Green Oolong Tea

Thai Jing Shuan Oolong Tea Deeply Roasted

Phoenix Huang Dan Cong - zajímavý archivní oolong - velmi zajímavý oolong z "jednoho keře"
1-2 čajové lžičky na 150 ml, vroucí voda, luhovat krátce, rychle slít, opakovat několikrát (ideální pro Kung Fu Čcha), 3 a více nálevů



 

Červené ("černé") čaje

(ČERVENÉ = HONG CHA [chung-čcha])

Anglický černý čaj English Breakfast - klasický snídaňový čaj
střední konvička (cca 0,6 l), čaj 3 g (1 vrch. čajová lžička), vroucí voda (cca 100 °C) 0,5 l, luhovat 3 až 5 minut, slít, 1 nálev

Anglický černý čaj English Breakfast Blend - s citrónovou trávou - čaj s pronikavou vůní po voňatce citronové
střední konvička (cca 0,6 l), čaj 3 g (1-2 vrch. čajové lžičky), vroucí voda (cca 100 °C) 0,5 l, luhovat 3 až 5 minut, slít, (možno opakovat), 1-2 nálevy

Anglický černý čaj French Earl Grey

Anglický černý čaj Lady Grey

Thajský černý čaj  - DUST - bio

Thajský černý čaj s velmi drobným listem - bio (Fine Grained - FG)

Thajský černý čaj s listem střední velikosti - bio

Thajský černý čaj s větším listem - bio

Thai Black Tea Premium - bio
(obrázek v přípravě)
Thai Black Rolled Pearls Tea
(obrázek v přípravě)
Gruzínský černý čaj s velkým listem (z okolí Ozurgeti)

Indický černý čaj z Nilgiri (jižní Indie - Modré hory - 2016 Kairbetta Nilgiri Tea FOP - archiv)

Rwandský černý čaj - bio (Rwanda OP 1 Specialy Curly RUKERI - bio)

2015 Gruzínský černý čaj AVTO - archiv - 

2015 Gruzínský černý čaj Amiran - archiv

2015 Gruzínský černý čaj Guguli - archiv

Cejlonský černý čaj s bergamotem (Earl Grey)

Cejlonský černý velkolistý čaj -

Turecký černý drobnolistý čaj - pro přípravu věhlasného tureckého RIZE







 

Tmavé čaje - Liu An ("DARK TEA")

(TMAVÉ (černé) = HEI CHA  [chej-čcha])

xxx
 

Tmavé čaje - Liu Bao ("DARK TEA")

(TMAVÉ (černé) = HEI CHA  [chej-čcha])

xxx
 

Tmavé čaje - jiné ("DARK TEA")

(TMAVÉ (černé) = HEI CHA  [chej-čcha])

Divoký čaj z Laosu - doutník - 2019 - archiv




 

Čaje typu Pu-erh [pchu-er] ("DARK TEA")

varianta sheng (raw, světlé, "zelené")

2018 Vietnamský sheng Pu-Erh - archiv

2007 Sheng Pu-Erh Xiaguan Mini Zhuan Cha - archiv




 

Čaje typu Pu-erh [pchu-er] ("DARK TEA")

varianta shu (ripe, tmavé, "černé")

2018 Pu-Erh Sheng - San Cha - 



Barevné čínské členění čajů není jediné. Například podle speciálního zpracování čaje lze ještě vyčlenit pravé čaje lisované a „umělecké“ (Art Tea), tj. čaje ručně či strojně formované do různých tvarů. Další skupinou čajů mohou být čaje „květinové“ – směsi pravých čajů s různými bylinami (převážně jejich květy), což jsou jednoduché blendy. Sem mohou náležet i pravé čaje ovoněné. Podle způsobu a doby skladování lze některé čaje označit za "archivní" a tak podobně. Zcela mimo členění pravých  čajů jsou pak tzv. "nečaje", skupina nápojů v čajovnách velmi populární. Jde o nálevy či výluhy z různých bylin a koření, směsí bylin, ovoce či plodů zeleniny...
 

"Nečaje" - čaje bylinné, ovocné, blendy (bez pravého čaje)...

Jiaogulan - doplněk stravy - bio - NepustilTea-superior (pro Gong Fu, doplněk stravy)
thai_jiaogulan_superior
Jiaogulan - doplněk stravy - bio - NepustilTea-standard (pro běžné pití)

Bitter-Melon Tea - doplněk stravy - NepustilTea-standard - bio - krájený plod
(obrázek v přípravě)
Bitter-Melon Tea - doplněk stravy - NepustilTea-standard - bio - drcený plod
(obrázek v přípravě)
Bitter-Melon Tea - doplněk stravy - NepustilTea-standard - bio - mletý plod (Fine Grained)
(obrázek v přípravě)
Thai Lemongrass Butterfly Pea Tea - ("citronový" modrý čaj)

Thai Butterfly Pea Pure Tea - modrý čaj (celé květy)

Jihoafrický medový keř - bio (South Africa Honeybush Green Super Grade - bio/organic)

Brazilské zelené maté, nefermentované - bio
(obrázek v přípravě)
Jihoafrický fermentovaný rooibos - SUPER GRADE - bio

Jinan dvoulaločný - GINKGO

Marocká máta sušená, řezaná - NANA

Súdánský ibišek - pro čaj KARKADE
(obrázek v přípravě)
Tuaregský čaj - 02 (s Chun Mee) 
(obrázek v přípravě)
Tuaregský čaj - 01 (s Gunpowderem)
(obrázek v přípravě)
Kašmírská kahwa

Kašmírská kahwa se skořicí a šafránem

Yogi - směs koření - pro přípravu "bílého indického čaje" + pro silný uzemňující (jangový), posilující a bezkofeinový čaj z čistého koření 
7 g směsi vaříme asi 10 minut v 0,4 litru vody, poté přidáme 3-4 g černého čaje (kupř. broken Assam) a vaříme dalších 3 - 5 minut, přilijeme 1 dcl kondenzovaného mléka, necháme vzkypět, osladíme lžící cukru a slijeme přes sítko do větších šálků. 

Černý citron - sušené plátky v bio kvalitě ze Španělska - pro přípravu osvěžujícího nečaje bez kofeinu

Jihoafrický nefermentovaný "zelený" rooibos - bez kofeinu, velmi osvěžující, pro letní koktejly, skvělý pro děti
skleněná konvička (Jana , 0,6 l), 9 - 12 g čaje (2 vrchovaté pol. lžíce), vroucí voda, luhovat 4-6 minut, 1 nálev

Brazilské maté - jemné, fermentované - pro extra silné nálevy a povzbuzení
menší konvička (ideálně skleněná nebo porcelánová), 2 čajové lžičky čaje, vroucí (i mírně zchladlá) voda, luhovat alespoň 3 minuty, 2-3x opakovat

Brazilské zelené maté, fermentované - (listové, někdy označované "RANCHO") pro lehké i silné nálevy a povzbuzení
menší konvička (ideálně skleněná nebo porcelánová), 2 čajové lžičky čaje, vroucí (i mírně zchladlá) voda, luhovat alespoň 3 minuty, 2-3x opakovat