Čajový (bylinný) macerát

macerát vzniká delším či kratším macerováním (luhováním) pravého čaje nebo bylin ve studené vodě (případně v oleji, alkoholu), obvykle za normálních či nižších teplot

Co naložit do studené vody pro získání studeného výluhu je otázkou „do pranice“ :-). Může to být v podstatě cokoliv, co je ochotna voda smočit a do čeho proniká. Maceráty čajů čili "výluhy za studena" se moderně prodávají jako „cold brew tea“ a poslední dobou tato prastará metoda pronikla i do přípravy kávy („cold brew coffee“). Macerování bylin ve vodě je známo stovky, možná tisíce let a stejně tak luhování čaje, který mezi byliny patří. Běžně se macerují byliny s kořením jako základ pro přípravu různých likérů...

Jak postupovat při zhotovení čajového macerátu?
1. doporučené množství čaje vložíme do čisté (skleněné) uzavíratelné nádoby a zalijeme čerstvou studenou vodu (ideálně měkčí, vodovodní odstátou apod.),
2. nálev luhujeme alespoň dvě hodiny v chladničce, ideálně však delší dobu, například v lednici přes noc,
3. po vyluhování nálev slijeme přes jemné sítko a můžeme jej skladovat v chladu, v podstatě do spotřebování (vypití).

Doporučuji:
- dobu luhování čaje experimentálně vyzkoušet (čas značně se liší podle druhu čaje a jeho zpracování - rolování, velikosti listů, stáří čaje atp.), například čerstvé japonské zelené čaje se luhují podstatně rychleji než čínské, červené čaje potřebují delší dobu, ovšem kratší než dáržilingy atd.,
- výluh příliš dlouho neskladovat,
- vyzkoušet zmražení výluhu (menší kostky) a později použít do koktejlů jako ochucený led.

Jak postupovat při zhotovení bylinného macerátu?
1. při použití sušených bylin postupujeme podobně jako u pravého čaje s tím, že byliny - díky jinému zpracování, než u čaje - vyžadují mnohem delší dobu luhování, jež je  6 – 8 týdnů,
2. vhodné je používat aromatické byliny a  vyzkoušet, jak rozmělněné (rozdrcené apod.) musí být, aby se v macerátu později neprojevily nepříjemné chutě (hořkost, palčivost aj.),
3. s úspěchem lze experimentovat s kořením či blendy bylin s kořením, s blendy bylin samotných a se sušeným ovocem,
4. různých výsledků lze docílit uložením nádoby v běžné teplotě a v chladu,
5. po vyluhování nálev slijte přes jemné sítko a můžeme jej skladovat v chladu nebo konzervovat přidáním alkoholu.

Doporučuji:
- hotový macerát zamrazit nebo konzervovat čistým alkoholem
 
Poznámka:
- napsáno 3. 2. 2020

Utřídění pojmů:
- (čajový) macerát = luhování čaje ve studené vodě a ve studenu, výsledkem je výluh zhotovený za studena
- klasický ledový čaj = horký nálev posléze zchlazený šokově, nalitím na led
- (čaj) "ambientní" = čaj luhovaný ve vodě o "pokojové teplotě"
"cold brew tea"
- „ice tea“
- nálev
- výluh