text právě reviduji / upravuji / rozšiřuji

Čaje s voňavými bylinami - 03 - bergamot

Pokud dáváte přednost černým čajům ovoněným / ochuceným, kde jsou vjemy vůní a chutí nekomplikované („jasné“) a jejich oslazením se příliš nemění, doporučuji vyzkoušet drobnolistý thajský černý čaj s květy vonokvětky - osmanthu. Čaj je vhodný jak horký, tak pro přípravu studených letních koktejlů. Lze jej luhovat i ve studené vodě.

V čistém černém čaji se nachází mnoho chuťových látek, jež jsou za normálních okolností naprosto netěkavé nebo těkavé jen velmi slabě. Na naše čichové ústrojí tak působí málo a nevyvolávají intenzivní pocit – vjem vůně, dokud je nepodrobíme zalití vroucí vodou. Řada látek v čaji se tak stane těkavými až zvlhčením a vyvolává nejen vjem vůně ale i chutě. Vonné látky při kontaktu s chuťovými pohárky vyvolávají dojem chuti. Komplexní vnímání vůní a chutí je však velmi složité a mnohdy neopakovatelné. Každý jedinec je jinak vnímavý, jinak trénovaný a je známo, že s přibývajícím věkem se vnímání chutí a vůní radikálně mění (vesměs zhoršuje). Výsledný komplexní prožitek z pití nálevů z černého čaje je výsledkem působení rozpustných + těkavých látek a látek sice rozpustných, ale netěkavých (cukry, kyseliny, glykosidy apod.), jež se v čaji nacházejí. 

Bergamotová silice  (z plodu Citrus bergamia) má (text v přípravě)
 

Bledny černých čajů s vůní bergamotové silice v nabídce e-shopu:

(text v přípravě)