Černé čaje s voňavými bylinami nás zahřejí, povzbudí a den nám prosvětlí…

Publikováno 16.02.2019 
(plná verze článku viz časopis VE HVĚZDÁCH rodinný časopis - č. 88 / leden a únor 2019)

Čaje tmavých barev mají dostatek kofeinu a umožňují nám řadu experimentů. Ryze český způsob přípravy čaje, kdy je do nálevu vložen cukr, citrón a případně i kapka něčeho ostřejšího, je nejjednodušší a máme silně jangový „zimní“ nápoj. Studené dny si žádají použití silně zahřívajících ingrediencí - skořice, hřebíčku, vanilky, bílého pepře, pomerančové kůry, anýzu, koriandru, kurkumy či zázvoru. Jako velmi pozitivní se jeví pití černého čaje s kvalitní citrónovou trávou, jejíž lahodná chuť se prolíná s jemnými balzamickými projevy černého čaje a tvoří příjemně vonící směs s uklidňujícím (relaxačním) i zahřívacím účinkem. Takový čaj (viz poznámka č. 2) velmi efektivně působí na různé žaludeční obtíže, horečku a respirační onemocnění. Citronová tráva (lat. Cymbopogon citratus, voňatka citronová, lemongrass, citronela) dodává čaji léčivé účinky. Obsahuje totiž silici citral, jež má podle nejnovějších výzkumů protinádorové působení. Citronela posiluje srdce a příznivě ovlivňuje krevní tlak, snižuje hladinu cukru v krvi, čistí cévní systém, posiluje funkci močového měchýře, sleziny, žlučníku a lymfatického systému, udržuje správnou pigmentaci vlasů a snižuje rychlost šedivění, harmonizuje činnost trávicího traktu a centrálního nervového systému, omezuje růst plísní a množení bakterií, celkově podporuje přirozenou obranyschopnost organismu a díky antioxidačním účinkům zpomaluje stárnutí buněk.

Uděláte-li voňavý čaj tajně, všichni se budou zajímat, co to z konvice a šálků tak intenzivně voní, co prostředí tak zútulňuje a co vytváří pravou pohodu v moderním „hygge stylu“. Každý jsme totiž k vnímání vůní a chutí dobře vybaveni:

„Každé aroma registrujeme jako komplexní vjem vůně a chuti. Jakmile vezmeme nějaké sousto nebo nápoj do úst, začne působit na všechny nervová zakončení, která se tam nacházejí. Současně se uvolňují těkavé látky a přecházejí spojovacím kanálkem do zadní části dutiny nosní, kde se na ploše celkem 6 cm2 nachází tzv. „čichové políčko“. To obsahuje více než 10 milionů čichových buněk a každá má několik vláknitých receptorů, končících v povrchu sliznice, pokryté vrstvou hlenu. Těkavé látky se v hlenu zachycují a ulpívají na těch receptorech, které mají schopnost je zadržovat. Při styku molekuly těkavé látky s receptorem vznikne slabý elektrický impuls, který čichová buňka vyšle po nervovém vláknu do thalamu, tj. části mezimozku a pak dále do koncového mozku, kde je vnímán jako určitá vůně.“ 1)

Co dodat? Užívejte si zimu u dobrého šálku černého čaje. Zpříjemněte si zimní čas vlastními voňavými čajovými originály. Nechcete-li experimentovat, opatřete si alespoň tradiční Earl Grey, čaj s citronelou nebo jiné jednoduché čajové originály s bylinami či ovocem. A nemáte-li nápady ani čas, zkuste do černého čaje zamíchat strouhaný zázvor, rozinky, nakrájený pomeranč, med a citron, zpříjemníte si "čekání na jaro".

Poznámky:
1) Vonášek, F., Trepková, E. : Chuť a Aroma, MAXDORF 2002,
2) Černý čaj Thai Lemongrass Black Tea.